Egyetem

Világcégek érdeklődnek a szegedi diák találmánya iránt

Világcégek érdeklődnek a szegedi diák találmánya iránt

2013. február 17., vasárnap
Világcégek érdeklődnek a szegedi diák találmánya iránt

Nagynevű nemzetközi cégek kilincselnek a húszéves szegedi diáknál konstrukciója, a rezonanciális tölcsérű neodym hangszóró iránt érdeklődve. A találmányt hamarosan az amerikai ifjúsági tudományos világversenyen is bemutatja majd, ahol a világ legtehetségesebb fiatal feltalálói gyűlnek össze.

Speciális, egyéni konstrukcióval épült hangszórójával hívta fel magára a figyelmet a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményének diákja,

Papp Gergely

. Pozsonyban, egy európai versenyen a Szlovák Szabadalmi Hivatal különdíját vehette át találmányáért, május 12. és 17. között pedig az Egyesült Államokban tartott amerikai ifjúsági tudományos világversenyen képviseli majd hazánkat a fiatal tehetség.

- Miért éppen hangszórókkal kezdtél el foglalkozni?

- Régóta közel áll hozzám a zene, hiszen régen társastáncoltam is. Emellett eléggé műszaki beállítottságú is vagyok, világéletemben szerettem szétszedni, bütykölni dolgokat. Éppen ezért a szegedi Gábor Dénes tagintézményben tanulok technikusi szakon, ahol a négy év alatt próbáltam a műszaki-elektronikai beállítottságot ötvözni az akusztikai fanatikával. Hangszórók javításával kezdődött az egész, egy szegedi cégnél: az évek során számos típus megfordult a kezemben, javítgattam őket, ötleteltem rajtuk, végül addig fajult a dolog, hogy önálló fejlesztésbe kezdtem. A mostani high-end kategóriás hangszóróknak rengeteg hibájuk van, amit a jelenlegi technológiával túl költséges lenne kiküszöbölni, az a módszer, amit kigondoltam, ezeket a problémákat javítaná.

- Mik a legfőbb problémák, melyeket a fejlesztésed orvosol?

- A mai viszonylatban egy jó minőségű hangszóró rendkívül drága, a high-end kategóriás hangtechnika egy jó márka védjegye alatt csillagászati összegeket emészt fel. Problémát jelent az is, hogy bizonyos terhelés túllépésekor károsodhat, akár le is éghet. Ezt több dologgal is kompenzáltam, egy olyan tekercselési módszert hoztam létre, mellyel az eszköz gyakorlatilag elnyűhetetlenné válik: a geometriai kialakításának köszönhetően a tekercs önmagát képes hűteni. Minél nagyobb a túlterhelés, annál nagyobb a tekercs kilengése, ezáltal légörvényt gerjesztve önmagát hűti vissza. A hangszóró minden alkatrésze egyéni tervezésű, saját mágneskört is készítettem bele, a mostani hangszóróknál egy új technológiát hasznosítva.

- Segített valaki a tervezésben, a találmány elkészítésében?

- Az elektronikatanárom sokat segített, ő indított el ezen a tudományos versenyen is. A szakmai részben már kevésbé volt benne, itt a konzulensem,

Vermes János

nyújtott nagy segítséget, aki igen jártas az akusztikában. Sok időt töltöttünk kutatással, illetve a találmány tudományos megalapozásával, jelenleg is rengeteget dolgozunk azon, hogy a világversenyen is jól teljesítsünk.

- A versenyen pedig, ha jól értettem, te fogod majd bemutatni a hangszórót a szakmai zsűrinek.

- Egy pályázattal neveztünk: ebben fel kellett tüntetnünk, hogy milyen tervvel álltunk neki a találmánynak és a megvalósításról is számot kellett adnunk. A helyszínen a zsűri előtt is meg kell védeni a pályázatot, az újítások bemutatásával kell meggyőzni őket, hogy jobb, mint a többi és helye van a versenyen. Az európai versenyen nagy hátrányból indultam amiatt, hogy nem beszéltem túl jól angolul, és tolmács segítségével kellett beszélnem. A nyelvtudásom fejlesztésére is sok energiát fordítok, heti 30 órában veszek órákat, hogy társalgási szintre fejlesszem. Nem szeretném, hogy a nyelvismeretem tartson vissza egy jobb eredménytől.

- Említetted, hogy nemzetközi cégek is érdeklődtek már a találmány iránt. Mik a terveid a szabadalommal?

- Nem azért indultam ezen a versenyen, mert ebből pénzt szeretnék csinálni, egyszerűen a rajongás hajtott, hogy a terveimet megvalósíthassam. Most már van marketing alapja is, de én az Innovációnál kezdtem és itt is szeretném befejezni az egészet, hiszen ők segítettek a felkészülésben. Jelenleg is mérési, kutatási stádiumban van a projekt, erre szükség van, ha piacképes terméket akarunk előállítani. Ehhez számos kritériumnak meg kell felelnie a hangszórónak, ha ezek megvannak felvehetjük a kapcsolatot a nagyobb cégekkel is. A konstrukció iránt már érdeklődtek például a JBL, a Dynacord, és az Electrovoice képviselői is.

- Hogyan képzeled ezekkel a cégekkel az együttműködést?

- Szabadalom-átvételről volt már szó, de képzési lehetőséget és állásajánlatot is kaptam már tőlük. Mindig úgy terveztem az életem, hogy egyszerre csak egy lépést teszek előre, a verseny miatt például egyetemre sem jelentkeztem idén, most minden figyelmemet ennek szeretném szentelni. Hogy később hogyan alakul, még nem tudom: szeretnék Magyarországon maradni, de ha kedvező ösztöndíj-lehetőséget ajánlanak fel külföldön, talán azt választom majd. Ez a konstrukció még rengeteg fejlesztésre ad lehetőséget, nem is szeretném ezzel a hangszóróval lezárni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.