Egyetem

Színes programokkal ünneplik a szegedi egyetemi sajtó jeles évfordulóit + FOTÓK

Színes programokkal ünneplik a szegedi egyetemi sajtó jeles évfordulóit + FOTÓK

2013. február 25., hétfő
Színes programokkal ünneplik a szegedi egyetemi sajtó jeles évfordulóit + FOTÓK

Az egyetemi sajtó első eurorégiós szakmai fóruma, sajtótörténeti kiállítás, felolvasóest, újságírók és egyetemi oktatók közötti focimeccs köszönti az SZTE-n a jubiláló egyetemi sajtót.

Kettős jubileumot ünnepel a 2012/13-as tanévben a szegedi egyetemi sajtó. 90 éve jelent meg az első egyetemi újság, az Új Élet című politikai, társadalmi, kritikai hetilap, és 60 esztendővel ezelőtt (1953. január 26-án) látott napvilágot a mai Szegedi Egyetem Magazin elődje, a Szegedi Egyetem. Mindezekhez kapcsolódik, hogy 20 éves a kommunikáció szak is az SZTE-n. Az universitas a következő hónapokban az egyetemi sajtó kiemelkedő teljesítményeire, a kommunikáció szakos képzésben játszott szerepére kívánja felhívni a figyelmet. A hétfőn a Katolikus Házban - itt működött anno a Szegedi Egyetem szerkesztősége - tartott sajtótájékoztatón

Újszászi Ilona,

az SZTE Médiacentrum vezetője ismertette a színes rendezvénykínálatot. Elárulta: március 19-én (kedden) az SZTE Dugonics téri központi épülete ad otthont az egyetemi sajtó első eurorégiós egyeztető, szakmai fórumának, melyre Magyarország meghatározó felsőoktatási intézményeinek, illetve a temesvári és az újvidéki egyetem kommunikációs szakembereit várják. Ehhez kapcsolódva sajtótörténeti kiállítás nyílik a Szegedi Egyetem (SZEGY) 60 évéről, valamint kerekasztal-beszélgetést tartanak a szegedi egyetemi sajtóról az utóbbi hat évtized egyetemi vezetőinek, oktatóinak, hallgatóinak, a lapok főszerkesztőinek, szerzőinek részvételével. Április 10-én a SZEGY-ben közlő írók és költők olvasnak fel műveikből a Grand Caféban, ahol képzőművészeti tárlat is megtekinthető lesz. A sorozat következő állomásán, május 15-én az SZTE jó tanuló, jó sportoló hallgatóival beszélgetnek a Hattyas sori sportközpontban, ahol aztán a "sportoló egyetem" mottóval aerobik- és táncbemutató is lesz, illetve kispályás focimeccsen csapnak össze újságírók és oktatók. Ősszel pedig az egyetemi sajtó és nyilvánosság történetét bemutató tízrészes sajtóklub, beszélgetéssorozat (speciálkollégium) zárja az ünneplést. A sajtótájékoztatón

Pál József

, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese úgy fogalmazott, az universitas számára fontos, hogy élő kapcsolata legyen a közélettel, a kutatási, tudományos és oktatási eredményei megkövetelik a nyilvánosságot, azért is fordítanak kiemelt figyelmet a jeles évfordulókra.

Gróf Róza

, a Szegedi Egyetem korábbi (1981-1994) főszerkesztője pedig a lap egykori eredményeiből és értékeiből szemlézgetett, kiemelve többek között, hogy komoly szerepet játszottak a szegedi újságíró-, kommunikáció szakos képzés beindításában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.