Közélet

Szegedi költségvetés: kiknek a nadrágszíján szorítanak 2013-ban?

Szegedi költségvetés: kiknek a nadrágszíján szorítanak 2013-ban?

2013. február 21., csütörtök
Szegedi költségvetés: kiknek a nadrágszíján szorítanak 2013-ban?

Az MSZP várakozó állásponton van, a Fidesz-KDNP bizakodó, a Jobbik és az LMP szerint viszont nem fogja elfogadni Szeged idei költségvetését pénteken a közgyűlés - hangzott el a VTV Szeged Napirend című várospolitikai műsorában.

A Jobbik elfogadhatatlannak minősíti a

Botka László

polgármester által jegyzett

költségvetési előterjesztést

, s bár üdvözli a Fidesz-KDNP módosító elképzeléseit, úgy véli, nem születik majd döntés pénteken a büdzsét illetően. Az LMP is már a "második körre" készül saját javaslatokkal. A Fidesz-KDNP jó tárgyalási alapnak tartja szerdai,

a költségvetési főösszeg 1,6 százalékát átcsoportosítani szándékozó indítványát

, s bízik a megegyezésben, míg az MSZP szerint az a kérdés, hogy a frakciók a választások jegyében mennyire akarnak tetszelegni a szavazók előtt, ahelyett, hogy megértenék: együttműködésre ítéltettek. A VTV Szeged Napirend című műsorában

Juhász Gyula

(Fidesz-KDNP),

Szentistványi István

(LMP), valamint

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) önkormányzati képviselők és

Rácz Tibor

, a Jobbik helyi alelnöke vitáztak. Ahogy arról beszámoltunk, a polgármester által 36,5 milliárd forinttal tervezett 2013-as költségvetéshez szerdán mintegy 550 millió forintot érintő módosító csomagot nyújtott be a Fidesz-KDNP. Juhász Gyula ezt úgy magyarázta, a polgárok számára elviselhetőbbé szeretnék tenni az amúgy rossz és igazságtalan büdzsét. Többek között a polgármesteri hivatal forrásaiból csoportosítanának át fejlesztési, közterület-fenntartási, közművelődési célokra mintegy 258 millió forintot - árulta el. A képviselő mindezt azzal magyarázta, hogy Botka László a 348 fős hivatal személyi és dologi kiadásait is alaposan túltervezte, mintegy 230 millió forinttal, a jobboldal ezt faragná le, illetve ehhez képest 28 millióval kívánja csökkenteni a 2012-es bázisszintet. Szentgyörgyi Pál ugyanakkor azt mondta: a polgármesteri előterjesztés a hivatal költségvetését már így is 20 százalékkal fogta vissza, miközben az önkormányzati cégekét csak 9 százalékkal. A szocialista politikus kijelentette: az apparátus további megnyirbálása nem a polgármesternek árt, hanem a lakosságnak, mivel a hivatali ügyintézés színvonalát csökkentené. Az önkormányzatok forrásait valóban kurtították, de önmagában ez nem elég ok arra – vélekedett Rácz Tibor Jobbik-alelnök –, hogy a komoly pénzösszegeket vonjon el a városháza a szociális ellátás, a közbiztonság, a kultúra és a sport területéről. A jobboldali radikálisok határozottan visszautasítják a szegediek életkörülményeit javító (járdák, útburkolatok, játszóterek rendbetételére szolgáló) keretek drasztikus megnyirbálását. Az LMP a következő időszakban azt szeretné bemutatni, kiknek a nadrágszíján szorítana a szegedi költségvetés, ezzel összefüggésben terveznek módosító javaslatokat is - jelentette ki Szentistványi István. A képviselő megismételte, amit korábban már többször is hangoztatott: elfogadhatatlannak tartja, hogy a büdzsé tervezésekor nem ad senkit választ példának okáért arra a problémára, hogy a szociális szférából csak egy esztendő alatt 100 millió forintot vontak ki. A segélyezés kérdése gyakorlatilag nem jelenik meg a tervezetben, miközben a párt álláspontja szerint a megszorítások főként a már így is legnehezebb körülmények között élőket érintik.

A VTV Szeged február 20-i Napirend című, a szegedi költségvetésről szóló műsora ide kattintva tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.