Közélet

Orbán: 2010-ben új időszámítás kezdődött

Orbán: 2010-ben új időszámítás kezdődött

2013. február 22., péntek
Orbán: 2010-ben új időszámítás kezdődött

A miniszterelnök szerint Magyarországon 2010-ben új időszámítás kezdődött, a magyarok a kezükbe vették a sorsukat. Orbán Viktor kiemelte: a legtöbb európai országnál jobban teljesítünk a válságban, várhatóan az idén is három százalék alatt lesz a hiány.

Orbán Viktor

tizenötödik évértékelő beszédében, pénteken a budapesti Millenárison azt mondta: a magyarok 2010-re belátták, hogy a folyamatos igazodás, az alázatos alkalmazkodás, a gyengeség nem megoldás, ez a felismerés hozta létre Európa egyetlen kétharmados kormánytöbbségét. "Azóta mindent véghez vittünk, amiről azt mondták: lehetetlen" - mondta a kormányfő, hozzáfűzve: a magyarok már nem külföldiek hasznáért dolgoznak, "nem bankárok vagy külföldi bürokraták mondják meg, hogy milyen alkotmányunk lehet, mikor emelhetünk béreket, nyugdíjakat". Orbán Viktor elmondta, kijelölték a következő húsz év céljait: a pénzügyi és az energiafüggőség megszüntetését, a devizaadósok kimentését, a népességfogyás megállítását, azt, hogy mindenkinek legyen munkája, aki itthon akar boldogulni, hogy a magyar a harminc legversenyképesebb gazdaság közé tartozzon, hogy 15-20 regionális multi erősítse a gazdaságot, hogy a GDP 50 százaléka alá csökkenjen az államadósság, hogy több magyar egyetem is a legjobb kétszáz közé tartozzon a világon, és hogy a magyarok életszínvonala meghaladja az európai átlagot.

Az idén is három százalék alatt lesz a hiány

Az idén is három százalék alatt lesz a költségvetési hiány - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő - utalva az éppen pénteken közzétett uniós prognózisra - azt mondta hallgatóságának: az Európai Unió éppen aktuális előrejelzései ne zavarják meg önöket, a hiányt még egyszer sem sikerült eltalálniuk, a deficit idén is három százalék alatt lesz. Orbán Viktor szerint sikernek kell nyilvánítani, hogy Magyarország 2012-ben is csökkentette adósságát, és ellenőrzés alatt tartotta pénzügyeit.

Magyarország jobban teljesít, mint korábban

Magyarország jobban teljesít, mint korábban, és eredményesebb a válság kezelésében, mint a legtöbb európai ország - mondta a miniszterelnök beszédében. Magyarország jobban teljesít az emberek mindennapi terheinek csökkentésében, az érdekérvényesítésben, a családok támogatásában, a nyugdíjak területén, a munka megbecsülésében, a rendőrség bővítésében, a felesleges kiadások lefaragásában, az egészségügyben és a felzárkóztatásban is - sorolta a kormányfő. Értékelése szerint az eredmények azt mutatják, hogy a magyarok 2012-ben nem dolgoztak hiába, jó döntés volt a magunk kezébe venni a sorsunkat. Jelezte ugyanakkor, hogy még számos feladat van hátra, ezért folytatni fogják például a munkahelyvédelmi akciótervet, és programot indítanak a bérből és fizetésből élőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.