Gazdaság

NFÜ: országos nyílt napon mutatják be az uniós fejlesztéseket

NFÜ: országos nyílt napon mutatják be az uniós fejlesztéseket

2013. február 25., hétfő
NFÜ: országos nyílt napon mutatják be az uniós fejlesztéseket

Kulturális, turisztikai, tudományos célú és infrastrukturális fejlesztéseket is bemutatnak március 2-án, az Uniós Fejlesztések nyílt napja - Séta a kulisszák mögött című program keretében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szervezésében.

Az Új Széchenyi Terv keretében 8200 milliárd forintból eddig csaknem 14 ezer beruházás valósult meg, ezek nagy részét a lakosság csak a hírekből ismerheti. Az NFÜ ezért hagyományteremtő szándékkal országos nyílt napot hirdetett a polgárok európai éve alkalmából, amelynek keretében 24 beruházást tekinthetnek meg az érdeklődők a hétvégén - közölte az NFÜ hétfőn az MTI-vel. Olyan intézmények kapui nyílnak ki a program során, amelyek egyébként egyáltalán nem, vagy csak belépőjeggyel látogathatók. Megtekinthető lesz például Budapesten az épülő 4-es metró Tétényi úti állomása, a Várkert Bazár tervezett rekonstrukciója, a Magyar Természettudományi Múzeum interaktív kiállítása, valamint a Zeneakadémia egyik megújult épülete. Lesznek programok vidéki helyszíneken is: ingyenesen lesz látogatható a Korda Filmpark etyeki látogatóközpontja, a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda kastély, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ. A természetbarátoknak a Tisza-tavi Ökocentrum, az Ipolytarnóci Ősmaradványok, a hortobágyi Puszta Szafari vagy a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje kínál programot. A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ két helyszínnel vesz részt az eseményen: a fertődi Esterházy-kastély mellett az edelényi Kastélyszigeten bemutatják a Holt-Bódva revitalizációs projektet is, amelynek keretében a 19. századi tájképet kívánták visszaállítani a 21. századi eszményekkel összhangban. A nyílt napon azt is megnézhetik az érdeklődők, hogyan készül az energiaital a HELL Energy gyárában, bemutatnak környezettudatos fejlesztéseket, így a Pannonhalmi Főapátság területén lévő biomassza fűtőművet, amely a megújuló energiaforrásokat használja fel az Apátság hőellátására, vagy a székesfehérvári Adu Develop Kft. ultrahangos PET-hulladék újrahasznosítási technikáját. A nagy érdeklődés és egyes intézmények, gyárak korlátozott befogadóképessége miatt az egyes helyszínekre a belépés regisztrációhoz kötött, amely a további információkat tartalmazó ujszechenyiterv.gov.hu oldalon lehetséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.