Közélet

Megszállta a TIK-et a magyar honvédség

Megszállta a TIK-et a magyar honvédség

2013. február 20., szerda
Megszállta a TIK-et a magyar honvédség

A Magyar Honvédség és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésének csak egyik pillére a Mobil Toborzó Pont működtetése, jelenleg egy, de szeptembertől már három kurzus indítását is tervezik közösen.

Ahogy megírtuk

, Mobil Toborzó Pont működik szerda délelőttönként a TIK-ben, ahol az önkéntes műveleti tartalékos rendszerről informálódhatnak a hallgatók, továbbá magáról a honvédségi hivatásról. A Magyar Honvédség és a Szegedi Tudományegyetem tavaly decemberben megkötött megállapodása értelmében a szorgalmi időszakban minden szerdán várják a hallgatókat.

Tényi Betti

saját bevallása szerint nagyon keveset tudott a Magyar Honvédség munkájáról, ezért is érdeklődött a Mobil Toborzó Pontnál. Portálunknak elmondta, most már átlátja, hogy mivel is foglalkoznak például az önkéntes műveleti tartalékosok, s bár nem tartja valószínűnek, hogy csatlakozik, de nagyon hasznosnak értékeli munkájukat. „A tartalékosok alapvetően olyan beosztások ellátására szerződnek, amelyeket békében nem szükséges feltölteni, hanem rendkívüli állapot bevezetésekor kiegészítik az állandó állományt” – ezt már

Ruza György

őrnagytól tudtuk meg. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 2. sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központ toborzó részlegvezetője hozzátette, például árvíz esetén van szükség az önkéntesek munkájára. A tartalékos állomány feltöltését tavaly év elején kezdték meg, s egyetemi hallgatókat azért várnak soraikba, mert nekik van elegendő szabadidejük, hogy szükség esetén segítsenek.

Ament Balázs

honvédségi összekötő (SZTE EHÖK) emlékeztetett, a 2006-os nagy árvíz esetén az egyetemen négyszáz önkéntest toboroztak, akik homokzsákokat töltöttek és pakoltak a gátakon. „Az önkéntes műveleti tartalékos rendszer más jelleggel működik, felkészítést is kapnak a hallgatók, illetve díjazásban is részesülnek” – tette hozzá. Minden tizennyolcadik életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezését várják, aki állandó belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Ruza Györgytől megtudtuk, a jelentkezőknek kiképzésen is részt kell venniük, a felkészítés az első évben legfeljebb 25, utána 15 nap évente. A TIK-ben szerda délelőttönként működtetett Mobil Toborzó Pont csak egy része a honvédség és az universitas együttműködésnek. „A Magyar Tartalékos Szövetséggel közösen a mostani félévben egy kurzust indított az SZTE, szeptemberben pedig a Magyar Honvédséggel együttműködve már három kurzus meghirdetését tervezik, melyeket ÁM-tárgyként felvehetnek a hallgatók” – közölte Ament Balázs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.