Közélet

Jelentős költségvetési átcsoportosításra készül a Fidesz - Botka saját magán spóroljon! (FRISSÍTVE)

Jelentős költségvetési átcsoportosításra készül a Fidesz - Botka saját magán spóroljon! (FRISSÍTVE)

2013. február 20., szerda
Jelentős költségvetési átcsoportosításra készül a Fidesz - Botka saját magán spóroljon! (FRISSÍTVE)

Hozzávetőlegesen 550 millió forintot csoportosítana át a Botka László-féle büdzséjavaslatban a szegedi Fidesz-KDNP. Az erről szóló módosító csomagot szerdán terjesztette be a közgyűlés legnagyobb képviselőcsoportja.

Átszabná a

Botka László

(MSZP) polgármester által benyújtott költségvetési előterjesztést a Fidesz-KDNP frakció. A jobboldal szerint

a szocialista politikus tervezete

- mely a nehéz helyzetre való hivatkozással több keret (választókörzeti, településrészi, kulturális, egyházi, sport), illetve az önkormányzati céges támogatások jelentős visszavágását, akár megszüntetését tartalmazza - gyakorlatilag ellehetetlenítene minden apróbb, a lakosságnak kedvező, a szegediek életkörülményeit javító beruházást. Éppen ezért szerdán módosító indítványokat terjesztettek be, melyekről - akárcsak a komplett 2013-as szegedi büdzséről - pénteken szavaz a közgyűlés.

Napirend

A Fidesz-KDNP módosító csomagjáról, a költségvetési előterjesztésről és a közgyűlés további izgalmas kérdéseiről bővebben is hallhatnak a VTV Szeged szerda este 19.30-kor kezdődő Napirend című műsorában.

Botka megszüntetné a képviselői mozgásteret

Hüvös László

(képünkön)

humán közszolgáltatási tanácsnok a SZEGEDma.hu-nak elárulta: a Fidesz-KDNP a 36,5 milliárd forinttal tervezett költségvetésben mintegy 550 millió forintot csoportosítana át. "Úgy gondoljuk, hogy az elvonásoknak minden területet érinteniük kell, így Botka Lászlónak saját magán is kell spórolnia. Szükségesnek tartjuk a bürokrácia csökkentését, a polgármesteri hivatal esetében tehát ugyanúgy javasolunk megszorításokat, ahogy az önkormányzati cégeknél is: szinte mindenki kevesebb pénzből gazdálkodhat idén, így ezt várjuk a hivataltól is. Elsősorban a működési típusú forrásokat kívánjuk csökkenteni, illetőleg a felszabaduló pénzeket fejlesztésekre, beruházásokra fordítanánk" - árulta el a politikus. Néhány konkrét példát is felsorolt a csomagból a tanácsnok. Így például a polgármesteri előterjesztéssel szemben - mely teljesen megszüntetné a választókörzeti keretet, ellehetetlenítve olyan fejlesztéseket, mint járdaépítések, padkihelyezések, buszmegálló-javítások - 100 millió forintban határoznák meg az egyéni képviselők rendelkezésére álló alapot, amit még egy 20 milliós maradványösszeg is kiegészítene. "Ez a keret egyébként több mint tíz éve 100 millió forint, ezt kívánjuk szinten tartani. Tudni kell, hogy ebből a pénzből tudnak a helyi képviselők számos kisebb, fontos helyi beruházást megvalósítani, Botka László abszurd indítványa teljesen megszüntetné a mozgásteret" - magyarázta Hüvös László.

Nem marad városi támogatás nélkül a szegedi futball

Hozzáfűzte: szintén elfogadhatatlannak tartják, hogy a polgármester javaslata gyakorlatilag egyetlen érdemi forintot sem szánna külső városrészekben történő fejlesztésekre. Ezen a területen is javasolnak átcsoportosítást, mint ahogy indítványozzák a sportkeret 10-ről 70 millió forintra emelését. A tanácsnok elmondta: a Botka László által tervezett összeg semmire nem elég, 70 millió forintból viszont az amatőr-, szabadidő- és utánpótlássport támogatása is megoldható, akárcsak az élsport finanszírozása.

(A Fidesz-KDNP nem tesz javaslatot a városvezető tervezetéhez képest egyéb egyesületi támogatásra. A megnövelt sportkeretből viszont kompenzálhatóak például a Szeged 2011 labdarúgó-, a Szedeák kosárlabdaklubot és az Ujszegedi TC-t sújtó polgármesteri elvonások - a szerk.)

Mindemellett úthálózat-rekonstrukcióra 107 helyett 150 millió forintot fordítana a Fidesz-KDNP, valamint a közbiztonság, a lakosság biztonságérzetének javítása érdekében a polgárőrszervezetek finanszírozását 5-ről 12 millió forintra emelnék. Finomítanának Botka László számain a városi cégek támogatását illetően is (a polgármester 800 milliós elvonást kíván alkalmazni): az Ifjúsági Háznak 35 millió forinttal adnának többet a városházi előterjesztéshez képest, míg a VTV Szeged forrásait a Botka László által kijelölt 20 millióról a tavalyi szintre, 100 millió forintra állítanák vissza. Mindeközben például a Szegedi Sport és Fürdők Kft. még így is 40 millióval kevesebből gazdálkodhatna, mint az előző esztendőben - utalt vissza a tanácsnok arra, hogy bizony az önkormányzati céges szférának is megszorításokkal kell szembenéznie.

FRISSÍTVE:

A jegyző az önkormányzat megbénulását jósolja

A Fidesz-KDNP 38 pontból álló módosító indítványát

Haág Zalán,

a Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottság elnöke terjesztette be a testület elé szerdán. A közgyűlés pénteken bizottsági módosító indítványként fog majd szavazni az új számokról.

Tóth Károly

(MSZP), a kulturális bizottság tagja nevetségesnek és komolytalannak nevezte a költségvetés módosító javaslatot. Arról beszélt, hogy a szegedi fideszes országgyűlési képviselők szavazták meg a Parlamentben azokat az intézkedéseket, melyek az önkormányzatoktól vontak el forrásokat, Szegedtől 1,6 milliárdot, a polgármester költségvetési tervezetének ezt kell korrigálnia. "Ez a javaslat csakis fideszes célokat szolgál, például a Városi Televízió Szegednek ad pénzt, amely a párt szócsöve, és a szabadtéritől von el az IH Rendezvényközpont Nonprofit Kft. javára csoportosítva át" - hangsúlyozta a szocialista politikus. Haág Zalán azzal érvelt, hogy a város kulturális életének jelentős szereplőit, mint a televízió és a Belvárosi mozi lehetetleníti el az eredeti költségvetési tervezet.

Mózes Ervin,

a város címzetes főjegyzője irreálisnak és törvénysértőnek jellemezte a módosítást. Elmondása szerint komolytalan elképzelés a 358 millió forintos elvonás a polgármesteri hivataltól, ez megbénítaná mind a bizottsági rendszer, mind pedig a közgyűlés működését. A testület végül 6 igen és 2 nem arányban megszavazta, közgyűlési tárgyalásra javasolta a költségvetést módosító Fidesz-KDNP-s indítványt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.