Hiába minden, zártkapus marad a magyar-román (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Zártkapus marad a március 22-i, budapesti Magyarország-Románia labdarúgó világbajnoki selejtező – döntött a nemzetközi szövetség (FIFA) fellebbviteli bizottsága.

A magyar szövetség (MLSZ) keddi közleményében azt írta, nem érte váratlanul a döntés, amely minden pontján helyben hagyja az első fokon eljáró tanács által hozott súlyos szankciókat, amelyeket azt követően szabtak ki, hogy az augusztusi Magyarország – Izrael barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel a Puskás Ferenc Stadionban. Az MLSZ-re 40 ezer svájci frankos bírságot is kiszabtak.

Az MLSZ hangsúlyozta, hogy – a FIFA céljaival egyetértve, de az ítélet arányosságát és a szankciók célravezetőségét továbbra is vitatva – a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul az ítélettel szemben, kimerítve ezzel valamennyi rendelkezésére álló jogorvoslati fórum lehetőségét.

Csányi Sándor MLSZ-elnök korábban jogosnak, de aránytalannak nevezte a büntetést. Arról is beszélt a magyar labdarúgás januári fórumán, hogy az elsőfokú FIFA-döntés már november 20-án megszületett, de az MLSZ csak januárban értesült róla. Ezt már csak azért is elfogadhatatlannak tartja, mert “a magyar kormány azóta súlyos pénzeket költött a Puskás Ferenc Stadion középső karéjának megerősítésére, hogy a magyar-román meccset minél több szurkoló nézhesse meg a helyszínen”.

Hozzátette, amennyiben a fellebbezést elutasítják, akkor az 56-osok terén óriáskivetítőn több tízezer szurkoló nézheti majd együtt a meccset az MLSZ szervezésében, továbbá jelezte, ha sikerül azonosítani azokat a drukkereket, akik miatt büntetést kapott az MLSZ, akkor rajtuk polgári peres úton behajtják a kieső a jegybevételt és a 40 000 svájci frank pénzbüntetést.

Az MLSZ elnöke kiemelte, 10 ezer szurkolóból 100-200 viselkedett elfogadhatatlanul a tavaly augusztusban rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen.

A magyar szövetség is jelezte, hogy elismeri az Izrael elleni barátságos találkozón történt incidensek súlyosságát, de túlzónak érzi a FIFA büntetését, egyben sajnálatosnak tartja, hogy egy szélsőséges csoport a viselkedésével ilyen helyzetbe sodorta a válogatottat és szurkolóit. Az MLSZ rámutatott, hogy a diszkriminatív viselkedéstől már korábban több formában is elhatárolódott, s az Izrael elleni találkozón történtek miatt már levélben kért elnézést Izrael budapesti nagykövetétől és az Izraeli Labdarúgó Szövetségtől.

“Egy barátságos meccsen történt esemény sorsdöntő mérkőzésen való szankciója túlzottnak és igazságtalannak tűnik” – írta januárban az MLSZ.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke – többek között a magyarok elleni szankciókra utalva – úgy foglalt állást, hogy a kizárás vagy a pontlevonás lehet a megfelelő szankció azon csapatok ellen, amelyek játékosai vagy szurkolói rasszista magatartást tanúsítanak.

A jelenleg csoportjában második magyar csapat március 22-én a budapesti Puskás Ferenc Stadionban fogadja a vele azonos pontszámmal álló, harmadik helyezett románokat.

Az MLSZ-nek 21 napja van a CAS-hoz fordulni

Huszonegy napja van a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulni annak nyomán, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) helyben hagyta korábbi fegyelmi döntését, azaz zártkapus marad a március 22-i, budapesti Magyarország-Románia világbajnoki selejtező.

Borbély Zoltán, az MLSZ jogi igazgatója és szóvivője az MTI-nek kedden azt mondta: megkapták a FIFA 22 oldalas indoklását, amelynek tanulmányozása jelenleg is zajlik. Hozzátette, a háromhetes határidő után további tíz napja van az MLSZ-nek, hogy részletes indoklást nyújtson be a svájci székhelyű szervezetnek.

Default thumbnail
Előző sztori

Vízilabda: kötelező BL-feladat előtt az A-Híd

Következő sztori

Éhségmenet - hatnapos ellenzéki gyalogtúra Szegedről Budapestre (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek