Közélet

Házasság a csőd szélén – van visszaút! + FOTÓK

Házasság a csőd szélén – van visszaút! + FOTÓK

2013. február 16., szombat
Házasság a csőd szélén – van visszaút! + FOTÓK

A házasság válsága az ember válsága, egy igazán harmonikus kapcsolathoz szükséges az, hogy nap mint nap a házastársunk és Isten mellett döntsünk – hangzott el a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében megrendezett „Restart – hogyan lehet újrakezdeni egy csődbe jutott házasságot?” című fórumbeszélgetésen.

Csókay András

idegsebész főorvos és felesége,

Daniella

,

Hegedűs Endre

zongoraművész és felesége,

Katalin

, valamint

Nagy Imre

rádiós-televíziós szerkesztő-riporter, a Baptista Egyház műsorainak szerkesztője és felesége,

Éva

beszélgettek a keresztény lelkülettel megélt házasságról, és őszintén vallottak gyengeségeikről, több évtizedes házasságuk során megélt krízisekről is.

„Úgy éreztem, gyűlölöm…”

Nagy Imre harminc éve átélt krízisükről beszélt. Mint elmondta, beszippantotta az előadó-művészeti világ. Úgy gondolta, minden jár neki a karrier, az utazgatások, kapcsolatok, a maga isteneként maga akart megoldani mindent. Közben felesége otthon volt a két gyerekkel. Éva asszony elmondta, úgy érezte, gyűlöli azt az embert, akivé a férje a vált. Bár egyházi esküvőjük volt, nem voltak vallásosak, csak anyósa biztatgatta mindig: majd a Jóisten megsegít… Már a válást tervezték, mikor Nagy Imrét elvitte a rohammentő. Beteg lett, és ekkor tért meg, ígérte, megváltozik – Éva szkeptikusan fogadta. Majd egyszer rábeszélte feleségét, hogy kísérje el az imaházba. Éva asszony elmondta, úgy érezte, neki prédikál a lelkipásztor: mindent helyrehoz az Úr. Akkor úgy imádkozott, nem tudja, Isten létezik-e, de ha igen, adjon neki olyan személyes érintést a szívébe, amelyet senki nem vehet el tőle. „Onnantól meg tudtam bocsátani. Fontos, hogy úgy tegyük ezt, hogy magunk mögé dobjuk a múltat, és nem is akarunk már rá emlékezni” – összegzett Nagy Imréné. Minden napot úgy kell kezdeni: köszönöm, hogy ő az én férjem, Tőled kaptam Uram, szeretem és szeretni akarom. A szerelem nem múlik el, de dolgozni kell érte. A krízisbe jutott házasságot pusztán emberi erőből nem lehet jól megoldani, mert előbb-utóbb újra jelentkezni fognak a korábbi problémák – fűzte hozzá.

Mindketten Istentől

Csókay Andrásnak meggyőződése, a Jóisten azt szeretné, hogy a házastársak örökké szerelmesek legyenek egymásba. A főorvos szerint az örök szerelem titka az elköteleződés, az intimitás és az igazi szenvedélyesség. Az intimitás megy a legkönnyebben, az elköteleződés viszont értelemmel meghozott döntés. Az idegsebész szerint a legnehezebb a szenvedélyesség megélése, különösen, miután már látjuk a másik hibáit. Akkor tudja az ember megőrizni a szenvedélyt, ha képes állandóan megbocsátani a másiknak, és minden nap meglátja benne Isten képmását. Daniella asszony arról beszélt, mind orvosként, mind házaspárként a boldog Battyhány házaspár áll előttük példaként. A szegények orvosaként is emlegetett Batthyány-Strattmann László és felesége állítólag gyakran mondogatták egymásnak, ha nézeteltérésük támadt: Korinthus 11,12 (Pál első levele a korinthusiakhoz, 11. fejezet, 12. vers: „Mert ahogyan az asszony a férfiból van, úgy a férfi is az asszony által van, mindkettő pedig Istentől van.”). Ők maguk is ezt az igét emlegetik, ha problémájuk akad. Tapasztalata szerint nem jó megoldás a válás, a gyerekek érdekében sem – véli Csókay András. Mint elmondta, mikor náluk válságba került a házasságuk, az akkor 16 éves fia azt mondta neki: „apa, nekem mindegy, mit csinálsz, csak ne hagyj el minket…” A főorvos hangsúlyozta, a házasságba betolakodó harmadik nem csak egy másik nő, vagy férfi lehet, hanem az alkohol, a munka vagy a pénz is. Nem elegendő, hogy valaki csak átmenetileg megtartóztatja magát, mint az anonim alkoholisták beismerése: „XY alkoholista vagyok, de nem iszom”. Csak a krisztusi lelkület képes arra, hogy elvegye tőlünk a más utáni vágyakozást is.

A Megtartó

Hegedűs Endre arról beszélt, ha konfliktusok adódik, és már nagyon borúsak, leülnek feleségével egy négykezest eljátszani. Ha komoly a gond, veszekedésre kerül a sor, gyakran elhangzik, „gyere, üljünk le imádkozni” – Isten közelségében képesek a problémák eltörpülni. Katalin hozzátette: ha a férjemmel veszekszem, valójában magammal nem vagyok tisztában, vagy az Istennel való kapcsolatom nincs a helyén. Egy jóideje Istennel, imádsággal kezdik a napot, azóta nincsenek komoly veszekedéseik – Isten a házasság nagy megtartója, és legnagyobb ajándéka a házastárs. Hegedűsné arról is szólt, valahol furcsa dolog, hogy „kampányolni” kell a házasság mellett, hiszen ennek természetesnek kellene lennie: mindig is az volt Isten terve az emberrel, hogy házasságban éljen. Épp ezért úgy véli, nem is a házasság, hanem maga az annak értékeit megkérdőjelező ember van válságban. Évszázadokon, évezredeken keresztül nem volt még csak kérdés sem Isten léte, mióta úgy döntött az ember, hogy megtartó Ura nélkül kívánja élni az életét, azóta megy tönkre minden… Ehhez a gondolathoz Csókay András is csatlakozott, aki szerint az egyik legkártékonyabb spirituális szemlélet a liberalizmus, amely elhiteti az emberrel, hogy a maga ura.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.