Egyház

Társak örökké – véget ért a Házasság Hete + FOTÓK

Társak örökké – véget ért a Házasság Hete + FOTÓK

2013. február 18., hétfő
Társak örökké – véget ért a Házasság Hete + FOTÓK

Ökumenikus istentisztelettel zárult Szegeden a Honvéd téri református templom a Házasság Hete idei rendezvénysorozata vasárnap este. A főszervező Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontjához a korábbi évek hagyományához híven több felekezet és szervezet is csatlakozott, hogy színes programok keretében tegyenek bizonyságot a házasság értéke mellett.

Az ökumenikus záróalkalmon

Kereskényi Sándor

, a Honvéd Téri Református Egyházközség lelkésze beszélt a rendezvényről, majd

Rozgonyi Botond

és

Rozgonyiné Krajcsir Sarolta (második képünkön)

, a Szegedi Pünkösdi Gyülekezet lelkészházaspárja tartottak prédikációt.

Túl a meséken

Az Úr a teremtés után látta, hogy az embernek nem jó egyedül lenni, így alkotta meg Isten a házasságot, hogy férfi és nő abban egymást kölcsönösen támogató, különbözőségük által is kiegészítő szolgálatban éljen, egymás építésére – idézte fel a lelkipásztor. Hozzátette: a házasság a gyermekeknek is védelmező légkört, meleg otthont, testi-lelki biztonságot jelent. A történet azonban sokszor nem olyan, mint a mesében, a „boldogan élnek, míg meg nem halnak” nem teljesül. Az első emberpár engedetlensége miatt nagy törés következett be az Édenkertben, mely által megváltozott Isten és ember kapcsolata – folytatta Rozgonyiné Krajcsir Sarolta. Kiemelte: bűnös világunkban megingott a házasság is, amit pedig Isten jónak, a vele való együttes kapcsolatban tervezett el. Már a mózesi időkben is érezték az emberek, hogy egy idő után egyre nehezebb a másik emberrel együtt élni, elviselni annak hibáit – ebben a korban elbocsátólevéllel „váltak el” a házasok (érdekesség, hogy a korabeli iratok szerint például az odakozmált étel is lehetett „válóok”…)

Változzon a másik

A lelkészek arról is beszéltek, olykor úgy tűnik, elbeszélünk egymás mellett, folyton felemlegetjük a másik régi hibáit, amiket pedig már állítólag megbocsátottunk. Változtatnunk kellene a rossz beidegződéseken, hiszen megmérgeződik a kapcsolat, ha nem megy minden rendben, és még mi is ráteszünk egy lapáttal. Gyakran gondolják talán úgy a házastársak: „változzon meg a másik, ő a hibás, ha ő nem olyan lenne, amilyen, én is másképpen viselkednénk”.

A legkínzóbb magány

„Nagy titok ez, én Krisztusra és az Egyházra vonatkoztatom. Szeresse hát mindegyiktek a feleségét, mint önmagát, az asszonyok meg tiszteljék férjüket” – idézték Pál efezusiakhoz írt levelét (Ef 5,12). Hozzáfűzték: a feleség például akkor érzi, hogy szereti a férje, ha kibeszélheti a gondjait, ha férje megmondja, hogy mennyire szereti őt. A férj pedig akkor érzi, hogy tiszteli házastársa, ha az hagyja, hogy ő is rendbe hozzon dolgokat, és a felesége értékeli is megoldásait. A legkínzóbb magány még egy kapcsolatban is utolérheti az embert: ha távol vagyunk Istentől. Őt a legjobb házastárs sem tudja kompenzálni, csak egyedül Krisztus, aki a kereszten maga is elszenvedte a magányt, hogy bűneinket eltörölve örök társunk lehessen az Isten – zárta gondolatait Rozgonyiné Krajcsir Sarolta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.