Szórakozás

Haza és szeretet - Mária főhadnagy a Nagyszínházban + HANG

Haza és szeretet - Mária főhadnagy a Nagyszínházban + HANG

2013. február 8., péntek
Haza és szeretet - Mária főhadnagy a Nagyszínházban + HANG

Pénteken kerül sor a Mária főhadnagy premierjére, a nagyszínházi produkciót Tasnádi Csaba rendezésében láthatja a szegedi nagyérdemű.

A szegedi születésű

Huszka Jenő

operettjének címszereplője valós személy volt. A történet 1848-ban, Bécsben kezdődik. Simonich Máriát (

Nánási Helga, Balog Tímea

) rokonai a lány tiltakozása ellenére egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Mária a forradalom hevében égő Magyarországra szökik, és nemzetőr-egyenruhát ölt. 1849-ben is férfiként, Lebstück Károly néven szolgál a seregben. Főhadnagyságig viszi, miközben eléri a végzet: a szerelem. Beleszeret a szigorú Jancsó Bálint (

László Boldizsár, Nyári Zoltán

) hadnagyba, aki többször is megrója vakmerő hősködéséért. Mikor Mária egy estély alkalmából ismét nőként jelenik meg, a hadnagy is lángra lobban iránta...

Összetett

"A Mária főhadnagy címszerepe összetett színészi feladat, hiszen párhuzamosan kell eljátszani egy úrihölgyet és egy határozott férfit a harctéren. Nem mindegy, miként osztja be az energiáját a darab alatt, mert rengeteg jelenet van" - mondta el portálunknak a Lebstück Máriát alakító Nánási Helga.

Nagyon édes, egészséges magyar lelkület

Az utóbbi húsz évben a magyar témájú darabok többféle megközelítéssel kerülnek színre, sok szimbólumot kisajátított magának a mai aktuálpolitika - emlékeztetett László Boldizsár. "Egy magyar zászlónak, egy kokárdának, vagy egy mentének, huszárruhának más lett a jelentősége, mint 1989-ben, mikor a kecskeméti színház színpadán, huszár kóristaként megéltem a darabot és a rendszerváltó hangulatot" - tette hozzá. Boldi szerint a Mária főhadnagy tökéletesen alkalmas arra, hogy egy operett keretein belül mindenki tulajdonává tegyék ezeket a szimbólumokat, fontos az, hogy a színház betöltse azt a szerepét, hogy a megosztott társadalmakat összehozza, ugyanakkor el tudna képzelni egy politikamentesebb közéletet is. Mint fogalmazott, a Bécsben nevelkedett magyar lány, Mária személyében egy nagyon édes, egészséges magyar lelkületet ismerünk meg. Az operett a legegyszerűbb néző számára is közérthetővé tesz olyan erényeket, mint a haza, szeretet és becsület.

Hallgassa meg Nánási Helgával készített hanganyagunkat!

Hallgassa meg László Boldizsárt az operettről!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.