Közélet

Dr. Csernus Szegeden: Aki nem szereti magát, az mást sem szerethet

Dr. Csernus Szegeden: Aki nem szereti magát, az mást sem szerethet

2013. február 20., szerda
Dr. Csernus Szegeden: Aki nem szereti magát, az mást sem szerethet

Amíg nem mondjuk ki magunkról őszintén a hibáinkat és gyengeségeinket, addig esélyünk sem lesz változtatni rajta - mondta Csernus Imre pszichiáter kedd este az IH Rendezvényközpontban, ahol az instabil párkapcsolatok okairól és következményeiről tartott előadást.

Csak kevesen vagyunk igazán férfiak és nők - legalábbis

Csernus Imre

ezen fogalmai szerint. A pszichiáter kedd este Szegedre is ellátogatott, az IH Rendezvényközpontban a szerelemről és az azt kísérő démonokról beszélt: a féltékenység, a birtoklás vagy az érzelmi zsarolás a rossz kapcsolatok velejárója, melynek okai szinte minden esetben az önbizalom, a belső stabilitás hiányára vezethetőek vissza. "Azok az emberek, akik önbizalomhiánnyal küszködnek, és úgy érzik, hogy szerelmesek lennének, áltatják csak magukat. Aki nem szereti magát, az mást sem szerethet, egyenlő felek erős szövetsége helyett kapcsolatában pusztán egy mankónak használja a másikat. Ez hosszú távon megalkuvással, játszmázással és hazugsággal tartható csak fent" - magyarázta Csernus Imre.

Mint az autóvezetés

Korunk embere egy nagy tarisznya vággyal a hátán éli az életét, megtanulja a médiából és a szülők sokszor toldott-foldott házasságából, hogy mi az a szerelem. A vágyakat rejtő tarisznyát az első szembejövő, vonzónak tartott személy fejébe húzza és magára erőszakolja a képzetet, hogy meglelte az igazit. Kezdetektől instabil ez a kapcsolat, a gondokat pedig csak fokozza, hogy a gyenge, befolyásolható fiú erős férfiként tetszeleg, holott a konfliktusok elől behúzott farokkal menekül. "Örökké nem tarthatjuk fent az álcát otthon, ahol mindenki a sebezhetőbb oldalát mutatja. Amíg nem mondjuk ki magunkról őszintén a hibáinkat és gyengeségeinket, addig esélyünk sem lesz változtatni rajta. Amíg nem vagyunk magunkkal tisztában, addig felelősek sem lehetünk tetteinkért, és nem férfiaknak vagy nőknek, hanem pusztán gyermekeknek számítunk" - emelte ki. Persze ezt sem lehet tökéletesen csinálni, olyan ez, mint az autóvezetés: levezethetünk 100 ezer kilométert baleset nélkül, mégis elég egy pillanatra nem figyelni ahhoz, hogy megtörténjen a baj. A másfél órás, interaktívvá tett előadás során dr. Csernus a közönség egy tagját is színpadra szólította, hogy a saját tapasztalatait ismertetve a közönséggel fény derüljön a kapcsolatokat megrontó, alantas rákfenékre.

László

valószínűleg nem nézte a pszichiáter műsorait a televízióban, így önbizalommal telve vállalta, hogy személyiségét meztelenre csupaszítsa a közönség előtt. Ütvefúróval bontotta le a férfi maga köré húzott falait, míg végül ő vallotta be, hogy megalkuvó, kerüli a konfliktusokat és kapcsolatukban az élettársa hordja a nadrágot. "Önmagam elfogadása akkor történik csak meg, ha a pozitív és negatív tulajdonságaimról érzelmek kiváltása nélkül tudok beszélni. Ha két ember önmagával teljesen tisztában van, az a szövetség, egy rendkívül erős kötelék. A támasz semmi többet nem nyújt, csak alkalmi stabilitást - pusztán játszma, folytonos háború" - összegezte Csernus Imre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.