Egészség

Célegyenesben az onkológiai rendelet

Célegyenesben az onkológiai rendelet

2013. február 3., vasárnap
Célegyenesben az onkológiai rendelet

Rövid időn belül megjelenhet a nagy értékű rákgyógyszerek felhasználását szabályozó rendelet, amelynek első változata a múlt év végén nagy visszhangot váltott ki – írja a Magyar Hírlap a Medicalonline.hu egészségügyi portálra hivatkozva.

A lap ismerteti: az eredeti tervezetben mindenki megkaphatta volna a szert a betegség felfedezése után, akinél a tudomány jelenlegi álláspontja szerint hatásos lehet. Ennek feltétele volt azonban, hogy legyen kilátás a tumor műtéti eltávolítására, tehát minden végstádiumú beteg kiszorult volna a kezelésből. A legújabb rendelettervezet szerint azonban több helyről kihúzták, hogy ha két egymást követő képalkotó diagnosztikai kontroll során komplett klinikai "tünetmentes állapot" igazolódik, a kezelést fel kell függeszteni. Emellett sok esetben a szereket nemcsak első vonalbeli, hanem másod- és harmadvonalú kezelésnél is adni lehetne majd. A portál szerint a dokumentum több pontjából is eltűnt az a feltétel, hogy operálhatóvá váljon a beteg. A tervezet legfontosabb újdonsága azonban megmaradt: az OEP csak a harmadik és csupán hatásos kezelés esetén vehetné át a finanszírozást a gyártótól. Ennek hatására a készítményhez az eredetileg tervezettnél több beteg férne hozzá, ám mindazok, akiknek időközben nőtt a daganatuk, kiesnek a kezelésből. Ha viszont jól reagálnak majd a modern szerekre, a biztosító "átveszi" őket, s mindaddig finanszírozza a gyógyításukat, amíg az hatásos vagy szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.