Közélet

Szegedi költségvetés: 36,5 millárdra és 2010-es támogatási szintekre tervezve + FOTÓK

Szegedi költségvetés: 36,5 millárdra és 2010-es támogatási szintekre tervezve + FOTÓK

2013. február 7., csütörtök
Szegedi költségvetés: 36,5 millárdra és 2010-es támogatási szintekre tervezve + FOTÓK

Jelentősen csorbul a város sportkerete, négy kiemelt csapatot támogatnak majd, kevesebb jut kultúrára, illetve a városi cégeknek is 800 millióval - többek között erről is beszélt Botka László a 2013-as év terveit ismertetve a város legnagyobb adózói előtt.

Szeged nem szab ki lakossági adót ugyan, de megemeli az építményadót, amitől 600 millió pluszforrásra számít -

Botka László

(MSZP) polgármester a legnagyobb adózók előtt beszélt erről a városháza dísztermében. A 2013-as költségvetéssel kapcsolatban elmondta azt is, hogy több keretet szüntetne meg az önkormányzat, ilyen az egyéni képviselői, a települési és választási vagy éppen az egyházi keret. De hozzá kell nyúlni a sportkerethez is. A kiemelt sportágak támogatása négy csapatra, a 2010-es állapotok szintjére szűkül. Így a kézilabda, a vízilabda, a kajak-kenu és a teke kap milliókat, a Szeged 2011, a futsal és a férfi kosárlabda nem. Csökkenni fog a kulturális keret is. Botka László beszélt arról is, igaz ugyan, hogy Szeged 30 milliárdos adósságállományából az állam átvállal 14 milliárdot, de ez szerinte összességében csak alig 480 millióval csökkenti Szeged adósságszolgálatát. Alább a polgármester legnagyobb szegedi adózók előtt tett beszámolóját olvashatják. A beszámolót végignézte

Nógrádi Tibor

, az MLSZ területi igazgatója, Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő is, aki portálunknak a futballtámogatással kapcsolatban elmondta, hogy a polgármester határozottan kijelentette, Szeged kihasznál minden megnyert pályázatot, egyet sem enged ki a kezei közül. Mivel a város 2 milliárdnyi pályázati forrást nyert stadionépítésre, örül Botka László kijelentésének, mert így a szegedi futball jövőjének infrastruktúrája biztosított. "Biztos vagyok abban, hogy az élcsapat támogatásáról is felelős döntést fog hozni Szeged város közgyűlése" - tette hozzá.

Online közvetítésünk:

17.13:

Botka László ugyan azokkal a szavakkal zárta a beszámolót, ahogy tavaly

a 2012-es büdzsé elfogadásakor

: az elmúlt 11 év költségvetéseihez mérten ezt a legrosszabb büdzsének tartja, igazságtalannak, mert szigorodtak a törvények és az állami elvonások is komoly terhet jelentenek.

Új híd a terv és egy felújított Széchenyi tér

17.10:

A polgármester most is a 2014 utáni tervekről beszélt: az ELI mellett a Tisza belvárosi szakaszának felújítása, Biopolisz Park, Déli Tisza-híd, majd a kisebb tervek, mint amilyen a tömegközlekedés további fejlesztése vagy a Széchenyi tér felújítása.

17.05:

"Fejlesztésekbőlannyi van, ahány pályázatot 4-5 éve megnyertünk, új nincs. Egyrészt kevesebb volt a pályázati kiírás, másrészről a kormánypárt képviselőitől egyetlen egy ötletet nem hallottam" - emelte ki, és szólt arról, hogy nem sokbiztatójelet lát a következő 7 éves brüsszeli finanszírozási ciklusban, mivel Magyarország kevesebb támogatásra számíthat. Botka leszögezte, hogy épp ezért Szeged nem enged el egy megnyert pályázatot sem.

17.00:

Megtudtuk: a földelőkészületi munkák már befejeződtek a lézerközpont építése ügyében, a tender kiírása a következő lépés, majd ősszel megindulhat az építkezés. "Az ELI 2014 végére, 2015 elejére elkészülhet" - tette hozzá, az új klinikai tömbbel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a rektor tájékoztatása alapján 2014 januárjában már működhet az új klinika.

16.57:

Fejlesztések. Felsorolja Botka László a befejezetteket és a hamarosan elkészülő Dugonics téri beruházást, majd megemlíti, hogy az egyetlen elinduló nagy fejlesztés 2013-ban a partfal felújítása, ami 2014-ben fejeződik be.

Botka nem ad több pénzt focira

16.52: "Nem tudom, hogy az önök adójából megér-e két év alatt 100 millió forintnyi támogatást egy második osztály kieső helyén álló csapat" - hangsúlyozta. "A támogatást visszaállítjuk a 2010-es szinthez: így a Pick Szeged, a férfi vízilabdacsapat, a kajak-kenu és a teke marad a kiemelten támogatott sportágak kategóriájában." 16.50: A kötelező feladatellátás a prioritás egy önkormányzat működtetésében - említi meg Botka, így a nem kötelezően vállalt feladatokra szánt kiadásokat kell csökkenteni. "Fele költségvetésből felére kell csökkentenünk a nem kötelezően vállat feladatokra létrehozott alapokat. Megszűnik néhány keret is: nem lesz képviselői keret, települési, választási keret és egyházi sem. Hozzá kell nyúlni a sportkeretekhez is" - sorolta a polgármester. 16.48: A polgármesteri hivatalról van szó. "Én 2002-ben 594 fővel vettem át a polgármesteri hivatalt, ez 2012-ben 486, 2013-ra 348 főre csökkent" - mondta Botka, majd a járási hivatalokat kritizálta. Szerinte a polgármesteri hivatalban az egy főre jutó ügyek száma, ami 2012-ben 691 volt, jövőre 970 lesz.

A városi cégek a 2010-es támogatásokat kapják meg

16.45: Az önkormányzati cégek vannak terítéken. E cégek támogatás 2012-ben 5,9 milliárd forint volt, 2013-ban 5,1 milliárd lesz, annyi, mint 2010-ben volt. "Az önkormányzati cégekbe 800 millió forinttal öntöttek többet fideszes cégvezetők, a kiszervezett szolgáltatásokat megemelték, ezek a cégek pedig a városért vannak. A költségvetési tervezés nem csinál mást, csak visszaállítja 2010-es szintet" - mondta el a polgármester. 16.40: Az iparűzési adó a maximumon van, Botka elmondása szerint azonban növelni kell az építményadót, ebből 600 millió forinttal növekszik Szeged adóbevétele.

Az állam 14 milliárd adósságot vállal át - nem hatékony

16.35: A helyi adók kerülnek szóba. Az iparűzési adó, az építményadó, a turisták által fizetett idegenforgalmi adó. "Ezekből 9,955 milliárd forintot tervezünk idén. Aki azzal akar bántani engem, hogy Szeged csak költségvetési város, nincs jelentős ipara, amely termelné az adót, az önöket sérti meg, mert önök fizetik be ezt az adót, ami példás más városok tekintetében is" - hangsúlyozta. 16.30: Ahogy a Közéleti Kávéház estjén januárban, úgy most is arról beszélt, hogy azért nem ugrott meg a hitelállománya Szegednek, mert nem vettek fel svájcifrank-alapú hitelt, ahogy azt tették több önkormányzatnál. Az adósságkonszolidáció (az állam átvállal bizonyos részt az önkormányzatok hitelállományából - a szerk.) esetében Botka szerint a törvényt úgy hozták meg, hogy a felelőtlenül gazdálkodó városok több segítséget kapnak. "Szeged esetében várhatóan 14 milliárdot vállal át az állam, ami csak 485 millió forinttal csökkenti Szeged adósságszolgálatát idén" - emelte ki. 16.25: Drasztikusan érintette a szociális területet ez az elvonás. A bemutatott számok szerint 895 millió forint volt a szociális támogatásokra járó összeg 2010-ben, 2013-ban 469 millió jut állami forrásból erre a területre. "Pedig 16 500 szegedi fordult 2012-ben segítségért az önkormányzathoz, minden ötödik, hatodik szegedi érintett volt tehát a segélyezésben" - így a város első embere.

36,5 milliárd az idei költségvetés, 2010-ben 71 volt

16.20: Az önkormányzatok Botka szerint úgy "védekeztek" az elvonások ellen, hogy helyi adókat kezdtek kivetni. Példákat is említett: Székesfehérváron telekadót vetettek ki, Hódmezővásárhelyen lakóingatlanokat adóztatták meg. "Szeged városában nem kívánunk lakossági adót kivetni" - szögezte le Botka László. 16.15: Egy ábrán azt is megmutatta a polgármester, hogy az államtól átengedett adókat (SZJA, illetékek, gépjármű adó) visszavették, most csak a gépjárműadók, 420 millió forint maradt az önkormányzatnál bejövő forrásként. Ismertette azt is, hogy az állam által elvont feladatoknál több az erre az elvonásra megszüntetett forrás és az ehhez kapcsolódó pluszkiadás, így szerinte az önkormányzatok közel sem jártak jól azzal, hogy az állam átvállalt bizonyos feladatokat (mint az iskolák működtetése, a járási rendszer bevezetése stb.). "Ez számokban azt jelenti, hogy 9,3 milliárdnyi többlet forrást vontak el, és 7,7 milliárdnyi kiadást vállaltak át" - hangsúlyozta. 16.10: A tény: 36 milliárd 532 millióval tervezi a költségvetést az önkormányzat, ennek 64 százaléka a város üzemetetése, 36 százaléka fejlesztési kiadás - hangzott el. Botka László bemutatott egy ábrát, ahol jól látszik, hogy mennyivel csökkent a város költségvetése: 2010-ben 71 milliárd, 2011-ben 67,3, 2012-ben 64,5 és 2013-ban 36,5 milliárd. A polgármester elmondta, hogy lényegében megfeleződött az az összeg, ami az államtól érkezik a városhoz támogatásként, ma ez 5 milliárd forint. 16.05: "Egy város akkor működik jól, ha megtalálják a városban a lehetőségeiket a legnagyobb cégek is" - köszöntötte a vállalatok képviselőit a polgármester. Matolcsy György által bejelentett GDP-csökkenésről beszélt. Az önkormányzati rendszer átalakításáról is szólt, az elvonásokról, miszerint azt mondták, hogy így minden hatékonyabb és olcsóbb lesz. "Majd meglátják beszámolómban, a konkrét számok tekintetében, hogy mennyit is ér valójában ez az optimizmus" - tette hozzá. 16.03: Botka László is a teremben. 16.00: Megérkeztek az MSZP és az SZVE önkormányzati képviselői is és a város címzetes főjegyzője, Mózes Ervin. A karzaton Szentistványi István (LMP) és Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) képviselők is helyet foglaltak. 15.58: Eddig mintegy félszázan gyűltek össze a díszteremben. Minden évben hagyományosan a költségvetés tervezetét, 2013-as év lehetőségeit ismerteti Botka László polgármester Szeged városának 100 legnagyobb adózója előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.