Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Böjte Csaba Szentesen: A cselekvő élő hitből fakad élet + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A hit válasz és orvosság minden gondra – fogalmazott a szentesi Szent Anna templomban Böjte Csaba. A ferences szerzetes a cselekvő, valóban élő hit fontosságát hangsúlyozta a szentmisén, ami a 2013-ra meghirdetett Hit Évének a lényege.

„Az egyház válasza a mai kor gondjaira, bajaira, az, hogy hinni kell” – jelentette ki Böjte Csaba utalva arra, hogy 2013-ra a Hit Évét hirdették meg. A szentesi Szent Anna templomba Bejan Topsi plébános meghívására érkezett ferences szerzetes a szentmisén elmondta, az egyház nem politikai pártokra vagy gazdasági modellekre mondja azt, hogy jók, hanem azt hangsúlyozza, hogy hinni kell.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke azt a kérdést is feltette, hogy vajon az Isten hisz-e bennünk, emberekben, illetve a világban. „Jézus Krisztus karácsony este eljött közénk gyerekformában. Istennek ez a hitvallása az emberiségben, mert eljött volna-e közénk, ha nem bízott volna bennünk? Eljött volna-e, ha nem hitt volna abban, hogy az ember képes megérteni a szeretetet, a jóságot, képes felnőni oda, hogy társa legyen a nagy Istennek. Jézus Krisztus hitt bennünk, bízott bennünk” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a gondok és nehézségek közepette a hívő embernek is ki kell tartania, bíznia kell. Böjte Csaba hozzátette, fontos, hogy az emberek hite ne olyan legyen, mint a fűzfa, mely hajladozik erre-arra. „Milyen könnyen elengedjük mindazt, ami a miénk, milyen könnyen elengedjük egymás kezét. Nem pont ez a nagy probléma a mai társadalomban? Vannak nehézségek, persze, de küzdeni kell” –a ferences szerzetes szerint az élő hit lényege abban áll, hogy az ember igenis küzd azért, ami számára fontos, legyen szó egy kapcsolatról, házasságról, az egyetem elvégzéséről vagy épp a vállalkozásáról.

„Az élő hit, hogy hiszel-e abban, amit Isten tőled kér, hogy megcsináld. Örököltél földet szüleidtől, be tudod te azt vetni, meg tudod te az művelni! Szívedben feltámad a vágy, szeretnél egy egyetemet, főiskolát elvégezni. Meg tudod te azt csinálni! Tetszik neked egy lány, egy fiú, nehéz otthont teremteni, de hiszed-e, meg tudod csinálni? Isten lehetetlent nem kér senkitől” – szólt a ferences szerzetes a gyülekezethez.

Felidézte a Kőműves Kelemen balladáját, melyben elhangzik, hogy hit nélkül nem lehet se élni, se dolgozni. Hozzátette, hinni kell ahhoz, hogy az ember tavasszal elvesse a magot a földbe, vagy ahogy Isten parancsára Péter kivetette a hálót, és hiába nem fogott semmit egész éjjel, de mégis megcsinálta. Böjte Csaba hangsúlyozta, Trianon nehézségeit hittel tovább lehet vinni, és a családok életére, a közösségek minden egyes gondjára élő hittel, a kimondott szó erejébe vetett hittel lehet megoldást találni. „Egy dolgot szeretnék aláhúzni a szívetekbe, vigyétek magatokkal! Az élő hitet, a cselekvő élő hitet, amiből élet fakadhat!” – zárta gondolatait a ferences szerzetes.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál