Fidesz: álhír, hogy Matolcsy lesz jegybankelnök

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alaptalannak és álhírnek nevezte Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Világgazdaság Online kedd esti cikkét, amely szerint eldőlt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter veszi át Simor András helyét a Magyar Nemzeti Bank élén.

A portál megbízható forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az esti órákban született meg a döntés az új jegybankelnök személyéről. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-nek telefonon erre reagálva kijelentette: “nem tárgyaltuk és nem is fogjuk tárgyalni a gyulai frakcióülésen ezt a kérdést, ahogyan más testületek sem tárgyaltak róla, még csak informális megbeszéléseken sem került szóba, éppen ezért a Világgazdaságban megjelent hírt alaptalannak és álhírnek tartjuk”.

“Javaslom a különböző sajtóorgánumoknak, hogy az úgynevezett megbízható forrásaikat ellenőrizzék le, mielőtt félretájékoztatják a közvéleményt” – mondta, megjegyezve: minden médiumnak áll a rendelkezésére, ha kérdésük van.

Hozzátette, az évadnyitó gyulai Fidesz-KDNP-frakcióülésnek a rezsicsökkentés a kiemelt témája. Kocsis Máté úgy fogalmazott, “személyi kérdésekről, így Matolcsyról sem volt szó, rezsicsökkentésről annál inkább”.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten Brüsszelben azt mondta, a jegybankelnök-jelölést a határidő lejárta előtt mindössze egy nappal fogja megtenni a jelölt személyét érintő viták elkerülése érdekében.

Korábban írtuk:

Megbízható forrásokra hivatkozva azt írja a Világgazdaság, hogy kedd este döntés született Simor András jegybankelnök utódjáról, aki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lesz – olvasható a Portfolio.hu portálon.

Az elmúlt napokban a piaci szereplők körében is erősödött a várakozás Matolcsy kinevezésével kapcsolatban, igaz egyelőre még a hírt hivatalos források nem erősítették meg. A forint a felvetésre kezdetben nem reagált, majd este 21 óra után érdemi gyengülést mutatott – írja a pénzügyi szakportál.

A Világgazdaság – kedd este megjelent cikke szerint – megbízható forrásból úgy értesült, hogy Simor András helyét a mandátuma lejárata után Matolcsy György, jelenlegi nemzetgazdasági miniszter veszi át. Az erről szóló döntés az esti órákban született meg. A helyettese a portál szerint Balog Ádám lesz, aki per pillanat a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Matolcsy György feladatait pedig Varga Mihály fogja átvenni, aki a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli posztot tölti be.

Két héttel ezelőtt már megszellőztették több sajtóorgánumban is, hogy a jegybankelnök Matolcsy György lehet, bár Töröcskei István neve is felmerült a potenciális jelöltek között. Az alelnöki pozícióra a Magyar Bankszövetség volt elnökét Patai Mihályt, és a szervezet jelenlegi főtitkárát Kovács Leventét tartották leginkább esélyesnek.

A forint árfolyamát a nyolc óra körül kiszivárgott információ kezdetben nem befolyásolta érdemben, az euróval szembeni jegyzések 291,5-292 között ingadoztak.

Aztán negyed 10 körül esni kezdett a forint, az euró jegyzései a bankközi piacon hirtelen 293 fölé ugrottak.

Előző sztori

Az idén is adómentes juttatásként adható védőoltás

Következő sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Szekeres Tímea