Kultúra

Jobban kooperálna a társintézményekkel a Szabadtéri Orbán Zoltán vezetése alatt

Jobban kooperálna a társintézményekkel a Szabadtéri Orbán Zoltán vezetése alatt

2013. február 3., vasárnap
Jobban kooperálna a társintézményekkel a Szabadtéri Orbán Zoltán vezetése alatt

Hosszabb szezont, több táncot és prózát ígér igazgatóvá választása esetén a szegedi származású Orbán Zoltán, a Pest megyei Rádió 17 főszerkesztő-műsorvezetője, aki a Reök-palotába is bevinné a színházra nevelést.

A SZEGEDma.hu a napokban megszólaltatta a Szabadtéri igazgatói székéért pályázókat, így

Herczeg Tamás

és

Kelemen Csaba

után

Orbán Zoltánt

kérdeztük. Mint megírtuk,

Koltay Gábor filmrendező visszavonta pályázatát

, döntését nem indokolta. A főszerkesztőt először arról faggattuk, mi motiválta, hogy jelentkezzen a Szabadtéri igazgatói posztjára. „Válaszolhatnám: a színház szeretete, de ez kevés lenne, hogy erre vállalkozzak. Az életemben mindig jelentős szerepet játszott a színház. Egyrészt baráti köröm okán, másrészt hosszú évek óta színházzal foglalkozó műsorokat készítek, s így pontosan látom, hogy miként lehetne még vonzóbbá tenni a Szegedi Szabadtéri Játékokat” – hangzott a felelet.

Musicalfesztivál és habkönnyű előadások

Orbán Zoltán

arról is beszélt, a Játékok jelenlegi koncepcióját részben megtartaná, részben pedig megváltoztatná. „Szerintem az opera jelenléte, az operett megtartása mellett a próza és tánc is fontos szerepet kell hogy kapjon. Amin változtatnék: meghosszabbítanám a „szezont”. Amikor felépül a nézőtér, s az előadásra ’vár’, ebben az időben ’Musicalfesztivált’ rendeznénk, bemutatva a legjobb előadásokat határon innen és túl” – szólt terveiről a pályázó. Külön kiemelte az újszegedi színpad szerepét. Mint elmondta, meglátása szerint a nyáron könnyed, ha úgy tetszik, habkönnyű előadásokat kell „vásárolni”, és a hazai termés legjavából válogatva. „Ennek már volt létjogosultsága, csak akkor a fürdőudvarba várták a nézőket” – tette hozzá.

Jelenlét, kommunikáció

A főszerkesztő úgy véli, a Szegedi Szabadtéri erőssége a hagyománya, gyengesége talán, hogy nincs jelen olyan mértékben, mint ami megilletné. Jelenlét, kommunikáció – fogalmazta meg címszavakban programját Orbán Zoltán. „Nem hiszem, hogy mindenható az internet, de ’jól időzített’ hang, kép, zene tovább népszerűsíti a város jeles eseményét. A fesztivál megérdemli, hogy kiemelt helyen kezeljük” – folytatta. „Bevallom, hogy a Szabadtéri jelenlegi működésébe nem látok bele, de azt gondolom, hogy ha vannak kihívások, akkor azokkal szembe kell nézni, s megtalálni a legjobb megoldást. Hiszem és tudom, hogy munkatársaimmal úrrá leszünk a nehézségeken” – vallja a pályázó.

Csecsemőszínház a Reökben

A város kulturális életének szerves része a Reök-palota, Orbán Zoltán tervei szerint a múzeumi feladatok mellett a színház is szerepet kapna az épületben. „Létrehoznám a csecsemőszínházat, hiszen a színházra nevelést már ebben a korban el kell kezdeni. Vasárnapi mesékre várnám az apróságokat, s kis felnőttek részére drámapedagógiai előadásokat szerveznék, a felnőtteknek pedig a Monodráma – emberközelben sorozatot ajánlanám” – így Orbán. Hozzáfűzte: a meghitt koncertek is „beférnek” az épület falai közé. Kérdésünkre, hogy a vezetőségben kivel dolgozna együtt szívesen, csak annyit árult el, több jeles művész szakértelmére számít, de most nevet, vagy neveket nem szeretne mondani, hiszen a munkatársakat a feladathoz kell felkérni. Az viszont biztos, hogy pályázatában nagy hangsúlyt kap a Szegedi Nemzeti Színházzal és a társintézményekkel történő együttműködés. „Hiszem, hogy nem egyedül kell megvívni a ’harcot’. A széthúzás, az egymás sorsának megnehezítése csak ártalmas lehet. Együttműködve többre jutunk. Azt is el tudnám képzelni, hogy egy-egy előadásnak az utóélete a Nemzeti Színház színpadán történne” – fejtegette Orbán Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.