Közélet

A hétvégén is lehet még kisebb havazás

A hétvégén is lehet még kisebb havazás

2013. február 14., csütörtök
A hétvégén is lehet még kisebb havazás

A hétvégén is többnyire borús idő várható, esőre, havas esőre, helyenként még kisebb havazásra is számítani lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken már csak helyenként számíthatunk csapadékra; nyugaton havazás, keleten eső várható, a középső területeken eső, havas eső egyaránt lehet. A változó irányú szél mérsékelt marad. Párás lesz a levegő, hajnalban foltokban köd képződik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 1 és 8 fok között valószínű, keleten lesz enyhébb az idő. Szombaton főként északnyugaton hosszabb napos időszakok is lehetnek. Helyenként hószállingózás, kisebb havazás, havas eső, keleten gyenge eső is előfordulhat. A minimumhőmérséklet mínusz 5 és plusz 1 fok között, a nappali csúcshőmérséklet várhatóan plusz 1 és plusz 7 fok között alakul. Vasárnap északnyugaton és északkeleten lehetnek hosszabb napos időszakok is. Elsősorban a középső területeken alakulhat ki hószállingózás, gyenge havazás, havas eső. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke mínusz 7 és 0, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 6 fok között alakul.

Csütörtökön már nem várható sok friss hó, megszűnik a hófúvás

Csütörtökön jelentős mennyiségű friss hóra már nem kell számítani, és délutántól a hófúvás is szűnni kezd - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében. Jelenleg öt megyében - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy - másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt. Ott a szél magas hótorlaszokat emelhet. A meteorológiai szolgálat legfrissebb figyelmeztetésében azt írta: csütörtökön a kezdetben még erős lökésekkel kísért északi szél a Dunántúl nyugati harmadán hófúvást okoz, délutántól viszont a szél fokozatos mérséklődésével egyre több helyen megszűnik a hófúvás. A Dunántúlon még többfelé, pénteken már kevesebb helyen várható havazás, de jelentős, öt centiméteresnél több friss hó a legtöbb helyen már nem valószínű. Hozzátették: a hó az alacsonyabban fekvő területeken - 250-300 méter alatt - napközben olvadni fog. Az éjszakai órákban több helyen lehet ködfoltokra számítani - írta a meteorológiai szolgálat.

OKF: néhol több mint 35 centiméteres a hótakaró

Az országban néhol több mint 35 centiméteres a hótakaró, hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van még érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye összesen 24 kistérségében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel. Az OKF tájékoztatása szerint jelenleg az országban 14 megye és a főváros területén van hótakaró. A hóréteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legvastagabb, helyenként a 35 centimétert is meghaladja. Szerdán negyvenöten sérültek meg az országban közúti és egyéb balesetekben, hatan pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. Közölték azt is, hogy szerdán a katasztrófavédelem ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás miatt 115 segélyhívás érkezett. A szervezet munkatársai ötvennyolc embert mentettek meg a téli időjárás következményeitől, közülük hetet a kihűléstől.

Minden vasútvonal járható

Minden vonalon folyamatos a vasúti közlekedés, bár a szeles, havas időjárás az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést - közölte csütörtök reggel a Mávinform az MTI-vel. A közlemény szerint a hó borította területeken, így Szombathely és Győr környékén folyamatosan tisztítják a váltókat. A szerelvények menetszele által visszahordott hó miatt ezen a területen több vonalon átlagosan 5-15 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.