Közélet

4,2 milliárddal csökken az SZTE büdzséje

4,2 milliárddal csökken az SZTE büdzséje

2013. február 4., hétfő
4,2 milliárddal csökken az SZTE büdzséje

Több mint 42 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak idén az állami egyetemek és főiskolák - írja a Napi Gazdaság honlapja. Az SZTE több mint 4 milliárddal kevesebből gazdálkodhat.

Az idei pénzosztás legnagyobb vesztesei a tudományegyetemek, a dobogó legfelső fokán az Eötvös Loránd tudományegyetem (ELTE) áll, amely a tavalyi 19,4 milliárd helyett idén már csak 14,5 milliárd forintból gazdálkodhat. A Pécsett hallgató diákok és oktatókat is kellemetlenül érinti a nadrágszíj idei meghúzása, a Baranya megyei egyetemtől 5,4 milliárdot "vonnak" el, mert míg 2012-ben 16,2 milliárdos állami támogatásban részesült, addig idén ez az összeg 10,7 milliárdra apad. A Debrecen Tudományegyetem a veszteséglista harmadik helyezettje 4,8 milliárd forinttal, ott idén már csak 14,5 milliárdos lesz a büdzsé. A Szegedi Tudományegyetemnek pedig a tavalyi 16,6 milliárd után csak 12,4 milliárd jut a központi költségvetésből. Bár a jelenlegi oktatási kormányzat a "közgazdász-képzőket" kevésbé preferálja (hiszen a legmagasabb pontszámokkal lehet majd csak idén bekerülni ezekre a szakokra), a Budapesti Corvinus Egyetemtől "csak" 2,3 milliárdot vonnak el a 2012-es évhez képest, a Budapesti Gazdasági Főiskola 1,1 milliárdot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig 2,4 milliárdot veszít. Egyetlen intézménynek jutott egy kis pluszpénz, az Óbudai Egyetem a tavalyi 4 milliárd 540 ezer 124 forinthoz képest 28,5 milliós többletet kapott. Ha az elmúlt öt évet vesszük figyelembe, akkor összesen csaknem 83,4 milliárddal kevesebb pénz csorog az államtól. A 2008 és 2013 közötti intervallumot tekintve is a tudományegyetemek bizonyultak a legnagyobb vesztesnek. Debrecen 9,2, az ELTE 9,1, a Nyugat-magyarországi Egyetem 6,5, a Pécsi Tudományegyetem 9,4, a Szegedi Tudományegyetem 6,8 milliárddal kap az idén kevesebbet mint 2008-ban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.