Gazdaság

25 bázisponttal csökkent az alapkamat

25 bázisponttal csökkent az alapkamat

2013. február 26., kedd
25 bázisponttal csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

Az alapkamat a tavaly augusztusi 7,00 százalékról, hét egymást követő 0,25 százalékpontos csökkentés után süllyedt a jelenlegi 5,25 százalékra. Ezen a rekordalacsony szinten korábban 2010. április-november között volt a jegybanki alapkamat. A jegybank leköszönő elnöke a korábbi hónapokhoz hasonlóan most is arról tájékoztatott a kamatdöntést követően, hogy a monetáris tanács előtt az 5,50 százalékos alapkamat tartására és 0,25 százalékpontos csökkentésére vonatkozó javaslat volt. A szűk többség csökkentésre szavazott, így az alapkamat 5,25 százalékra módosult - utalt Simor András arra, hogy ezúttal is vélhetően a tanács külső tagjai szavaztak a kamatcsökkentésre, miközben az elnök és a két alelnök a kamatszint tartására voksolt. Az MNB leköszönő elnöke mandátumának utolsó kamatdöntő sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt néhány év tapasztalatai azt mutatják, hogy azok a jegybankok, amelyek a bankóprés beindításával szinte öntötték a pénzt a gazdaságra, az élénkítésében vajmi kevés sikert tudtak elérni. Leszögezte: a monetáris politika legfontosabb feladata a stabilitás, így az árstabilitás, a pénzügyi rendszer stabilitásának megteremtése, illetve a kiszámíthatóság, és előreláthatóság.

Simor András

szerint a gyenge növekedés Magyarországon a túlzott eladósodottság leépítésével függ össze, miközben növekedést strukturális reformokkal, azaz a potenciális növekedési ütem növelésével lehetne serkenteni. Kifejtette: strukturális intézkedéseket kellene hozni, hogy a növekedés tartósan gyorsuljon és ne csak a kereslet növekedése általi ciklikus gyorsulás legyen. A jegybank számításai szerint Magyarország potenciális növekedési üteme 0-0,5 százalék között van - tette hozzá. Közölte: az elmúlt hónapok kamatcsökkentései ellenére egyelőre semmilyen trendbeli elmozdulás nincs a hitelállomány változásában. Kifejtette: a szűk keresztmetszet - elsősorban a vállalati szektorban - a hitelezésnél nem a kamatjellegű kondíciókban van, hanem a kínálatban. "Ahhoz, hogy a hitelezés érdemben nőjön, más típusú intézkedések szükségesek, és ha ezek megtörténnek, akkor a kamat nyilván újra fontos szerepet fog játszani" - fogalmazott. Simor András kérdésre válaszolva leszögezte: nem érdemes bármit is kiolvasni abból, hogy a monetáris tanács közleményéből ezúttal hiányzott a nemkonvencionális jegybanki eszközök bővítésének elutasítása. Úgy fogalmazott: az, hogy ez a mondat kikerült, az azt jelenti, hogy "egyszer elmondtuk, s nem szükséges ezt elismételni". Simor András az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a költségvetési tartalék teljes zárolásával tartható a 3 százalék alatti hiány. Emlékeztetett: az MNB tavaly decemberi elemzése szerint a kormány akkor tudja tartani 2013-ban a GDP-arányosan 3 százalék alatti hiányt, ha a költségvetésben betervezett tartalékot nem használja fel, azaz zárolja azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.