Vélemény: Lassan mondom, hogy…

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A lakosság körében azonban most nem a fanyalgások, a különféle híresztelések járnak, hanem a megnyugvás, hogy 22 év után először csökkentették az alapvető szolgáltatások árát.

Több mint egy évtizede hangzott el a Magyar Országgyűlésben Lendvai Ildikó szocialista képviselő szájából az az inkriminált mondat, amely azután igen nagy “pályát futott be” és így hangzott: “Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is értse: nem lesz gázáremelés!” A mondat második felét megismételte a képviselő asszony és a “nem lesz” frázist külön hangsúlyozta, mintegy előrevetítve pártjának egyik leglényegesebb teendőjét a gázszolgáltatással, a lakosság ellátásával kapcsolatosan. A 2002-ben elhangzott szavakat szellemesnek minősítették képviselőtársai, nagy derültséget váltottak ki a szocialisták és a szabaddemokraták padsoraiban, de később igen gyakran a fejükre is olvasták a magabiztos képviselőnő kijelentését. Tudniillik a gáz ára bizony, hogy emelkedett, nem is egyszer és nem is keveset. A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai országlás alatt 15 alkalommal emelték a gáz árát! Lendvai Ildikó viszont soha többé nem tért ki erre a témára a Parlamentben és ha lehetett, a sajtótájékoztatókon feltett kérdések után is mélyen hallgatott egykori bölcs kijelentéséről.

Hogy miért éppen az egykori szocialista frakcióvezetővel kezdem az újévet, az első publicisztikámat? Azért, mert most ismét aktuális ez a téma. Csak fordított alapállásban. Most ugyan nem mondja senki sem lassan a Parlamentben, hogy Lendvai is hallja, de immáron mindenki tudja: valóban csökken a gáz, a villany és a távfűtés ára. Összesen tíz százalékkal. A februári számláinkon már láthatjuk, érezhetjük a döntésnek a hatását, s a becslések szerint ez a csökkentés csaknem négymillió háztartást érint. Óriási dolog ez, ha tudjuk, hogy a családok mintegy felénél a létfenntartási kiadások több mint ötven százalékát is meghaladja a rezsiköltség. Van ahol, csaknem 20 százalékuknál, ez az arány is magasabb. Az ő esetükben rengeteget jelent a tíz százalék.

Természetesen jöttek most is az ellenkezők, a fanyalgók, mondván, hogy ezzel a kormány csak a gazdagoknak kedvez, olcsóbb lesz majd a feszített víztükrű saját úszómedence fűtése! Továbbá: mit szólnak majd ehhez a szolgáltatók, mert azért nekik is lesz egy-két szavuk mindehhez. Biztosan volt és lesz is. De ők is tisztában vannak azzal, hogy a kilencvenes évek közepén történt privatizáció óta a cégek évente átlagosan több mint 20 százalékos nyereséget könyvelhettek el, így a befektetésük már csaknem négyszer megtérült! S azzal is tisztában vannak, jobban mint a gyakran minden észérv nélkül ágáló politikusok, hogy a társadalmi kötelezettség- és tehervállalás mindenkit egyformán érint és kötelez: a szolgáltató társaságokat és az állampolgárokat egyaránt. S még valami, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, jelesül arról, hogy mind a régióban, mind pedig az európai országokat figyelembe véve Magyarországon átlagban is igen magasak a rezsiköltségek.

Miután megszületett a döntés a gáz, a villany és a távhőszolgáltatás árának csökkentéséről, azonnal elindult egy másik kétely-vonal: azután ki ellenőrzi majd a társaságokat, betartják-e konzekvensen az „állambácsi” által előírtakat? Magyarul, lesz-e foganatja mindennek vagy csak papírra vetett, írott malaszt lesz az egész? Erre is gondoltak. Megalakult egy szakértőkből álló munkacsoport Németh Szilárd, csepeli polgármester vezetésével, s ennek a grémiumnak lesz a feladata, hogy ellenőrizze a leírtak megvalósulását. A kormány szóvivőjének nyilatkozata szerint a munkacsoport, ha bármilyen rendellenességet észlel és bebizonyosodik, hogy a szolgáltatók rendszeresen megpróbálják kijátszani a gáz, a villany, a távfűtés árának előírt csökkenését, akkor jogszabály módosítást is kezdeményezhetnek. Annál is inkább, mert e kis hazában nem ritka a jogszabályok semmibe vétele, a törvény betűinek mellőzése, és erre a „hasznos tevékenységre” gyakran egész üzletágak szerveződnek…Nos, bízzunk abban, hogy ez most elmarad és eléri célját a lakosság többségét kedvezően érintő intézkedések megvalósítása.

A jól értesültek, csakhogy a mostani döntésekről eltereljék a figyelmet, már azt a hírt is készpénzként kezelik és terjesztik, hogy tavasztól, talán már április hónaptól kezdődően a kormány újabb 10 százalékos árcsökkentést irányoz elő a fenti szolgáltatásokkal kapcsolatosan. Ezzel próbálnak kisebb pánikot előidézni a szolgáltató társaságok között, merthogy a „bizalmas hírforrásokra alapozva” megfogalmazás hátha eléri a célját és nyugtalanságot okoz az érintett cégek berkeiben…

A lakosság körében azonban most nem a fanyalgások, a különféle híresztelések járnak, hanem a megnyugvás, hogy 22 év után először csökkentették az alapvető szolgáltatások árát. Annak ellenére, hogy mindenki tudja, nagyon nehéz helyzetben van az ország gazdasága. S ez a tudat gyakran felülír minden rosszhiszeműséget, rosszindulatot, fanyalgást.

Érdekes egyébként, hogy a bevezetőben idézett mondattal a napokban szembesítették Lendvai Ildikót, mire a szocialista képviselő csak ennyit mondott: Kedvező döntésnek tartom a kormány döntését! Persze, nem lenne politikus, ha nem tenné hozzá: akkor is, most is a piaci folyamatok következménye a gáz árának alakulása…

Hát igen, meg az országban aktuális gazdálkodás eredménye is.

Előző sztori

Kézilabda: sütizés után kőkemény alapozás vár az SZKKSE-re

Következő sztori

Idén is a legjobb hallgatókat keresi a Sófi-alapítvány