/

Szegedi FDSZ: Ne csak a HÖOK-kal tárgyaljanak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Felsőoktatási Dolgozók SZTE Szervezeti Bizottsága január 10-i ülésén nyilatkozatot fogadott el, amelyben a többi között követeli, hogy a kormány az összes érintettel tárgyalást kezdeményezzen a felsőoktatás problémáinak megoldására, ne csak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját tekintse legitim partnernek.

Az FDSZ SZTE szervezetének nyilatkozata

Elmúltak az ünnepek, véget ért az egyetemeken meghirdetett szénszünet, ám a magyar felsőoktatás problémái még mindig nem oldódtak meg. A kormány látványosan kommunikált bejelentései ellenére a felsőoktatásban résztvevő civil és szakmai szervezetek követeléseiből gyakorlatilag semmi nem teljesült. Az év végén kapkodva meghozott intézkedések és az egymásnak ellentmondó kormány-nyilatkozatok csak a káoszt és a bizonytalanságot növelték. A kormány további tárgyalásokat ígér, de kizárólag az Országos Hallgatói Önkormányzat képviselőivel hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

A felsőoktatás finanszírozását – melyet a kormány megoldottnak tekint – az SZTE vonatkozásában az jellemzi, hogy az egyetem 2013-as pénzügyi kerete önmagában még a dolgozók bérének, azok járulékainak, valamint a hallgatók ösztöndíjának fedezésére sem elegendő, nem beszélve a fűtés, az áram- és a vízellátás költségeiről. Az oktatási és kutatási eszközök finanszírozásáról pedig már szó sem eshet…

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének SZTE szervezete ezúton is kifejezi szolidaritását a diákok mozgalmával, ugyanakkor arra is fel kívánja hívni a kormány figyelmét, hogy a felsőoktatás átalakításában nem csak a diákok érdekeltek, hanem az egyetemi vezetők, az oktatók, a felsőoktatásban részt vevő összes dolgozó, sőt a közoktatásban tanulók és dolgozók is. Velük miért nem tárgyal a kormány?

Értetlenül állunk Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánjának január 7-én kiadott közleménye előtt is, aki a felsőoktatással kapcsolatos közelmúltbeli történéseket „szakmai, szakmapolitikai és politikai polémiának” minősíti, a diákokat képviselő szervezetek közül pedig kizárólag a HÖK-öt tekinti legitim és kompetens tárgyalópartnernek.

December 17-én megalakult az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF), tagjai a Magyar Rektori Konferencia Elnöksége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Hallgatói Hálózat tagjai, az Oktatói Hálózat tagjai, a Pedagógusok Szakszervezete és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Követeljük, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az OFEF-fel, és vele közösen alakítsa ki stratégiáját a felsőoktatás problémáinak azonnali megoldására! Senki nem zárhatja ki a felsőoktatás ügyének rendezéséből azok résztvevőit: közösek a problémáink, együtt kell megoldanunk őket! Tiltakozunk azon vád ellen, mely szerint a megmozdulásokban résztvevő oktatók és hallgatók politikai mozgalmat folytatnak, továbbá tiltakozunk az ellen, hogy a jogaikat gyakorló oktatókat és hallgatókat fegyelmi eljárás lebegtetésével próbálják megfélemlíteni! A felsőoktatás ügye nem politikai ügy, még ha a kormány azzá is kívánja degradálni! Támogatjuk a felsőoktatás résztvevőinek széles körű és pártpolitikamentes összefogását a felsőoktatás ellehetetlenítését célzó intézkedésekkel szemben!

Kérünk mindenkit, aki célkitűzéseinkkel egyetért, hogy szolidaritását fejezze ki azzal is, hogy aláírja a „Tárgyalásokat a felsőoktatásért!” című petíciót, amely ezen a weboldalon érhető el!

Szeged, 2013. január 9.

FDSZ SZTE SZB

Előző sztori

Felsőoktatási kerekasztal alakul

Következő sztori

Senki sem pótolhatja a Donnál maradtakat – a hősökre emlékeztek Szegeden + FOTÓK