Senki sem pótolhatja a Donnál maradtakat – a hősökre emlékeztek Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hetven évvel ezelőtt történt doni áttörés áldozataira emlékeztek meg péntek délután a Rákóczi téren. Az ünnepségen felszólalt Orbán Imre történész azokat a hősi halált halt fiatalokat méltatta, akik sosem térhettek haza, hogy apák és férjek lehessenek.

Gyászszalaggal van megjelölve a magyar hadtörténet könyvében 1943. január 12-e: ekkor kezdték meg az áttörést a szovjetek a hiányos felszereltségű, rosszul táplált és elnyújtott vonalon védekezésre kényszerülő második hadsereg Don folyónál kialakított állásain. A doni katasztrófaként emlegetett ütközetben ötvenezer ember lelte halálát a folyó partján, a hadifogságban esett honvédekkel együtt 126 ezer fős veszteség érte a honvédséget.

“Én vagyok a katona, az egykori fiatok és férjetek”

Az elesettek tiszteletére tartott ünnepi megemlékezést Csongrád Megye Önkormányzata a Rákóczi téren álló üres kabátok előtt – Kligl Sándor szobrász Háború című alkotása az orosz fagyban eltűnt, arctalan honvédek ezreinek állít emléket. “A szobrász a művészet erejével fejezte ki a háborús hősök elkeseredett küzdelmét, azokra emlékezik, akik távoli földön adták vérüket szeretteikért. A Donnál elesettekre méltó módon, hősként kell emlékeznünk” – mondta az ünnepségen Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke.

Orbán Imre történész szerint a Donnál harcoló honvédek a lehetőségeikhez képest hősiesen küzdöttek, ellenállásuk a régi magyar katonai hírnévhez méltó. Helyzetük kilátástalannak tűnt, hiszen nem csupán fegyverzetük volt elégtelen a számban és haditechnikában is felettük álló ellenséggel szemben, de saját szövetségeseik is cserben hagyták őket. Sokan több száz kilométert gyalogoltak az embertelen hidegben, mások fogságba estek, ami szinte a halállal volt egyenlő. A hazatérőkre itthon sem várt dicsőség, hiszen a kommunista vezetés alatt nácibarátnak bélyegezték és kitaszították őket. “Él a mondás, hogy senki sem pótolhatatlan, ez azonban nem igaz a Donnál elesett hősökre. Több ezer fiatalon besorozott ember soha nem tudhatta meg, hogy milyen jó férjnek, jó apának, jó nagyapának lenni. Őket senki sem pótolhatja” – mondta Orbán Imre.

A megemlékezésen Kovács Dániel, a Dugonics András Piarista Gimnázium diákja idézte fel Vihar Béla: Egy katona megy a hóban című versének sorait, majd az ünnepség koszorúzással zárult le.

no images were found

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Szegedi FDSZ: Ne csak a HÖOK-kal tárgyaljanak!

Default thumbnail
Következő sztori

Feljelentést tett a Jobbik a Szent Korona meggyalázása miatt

Legutóbbi hasonló cikkek