Írjon nekünk

Közélet

Nácizás miatt akár Botka László is járhat majd bíróságra?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

A Jobbik nácizás miatt perli Karsai László történészt jó hírnév megsértése miatt; amennyiben a párt számára kedvező ítélet születik, úgy – Keresztúri Farkas Csaba szegedi jobbikos városatya szerint – Botka László polgármester is számíthat hasonló eljárásra, aki a közösségi oldalán és a közgyűlésen is nácizott.

„Kérjük a tisztelt Fővárosi Törvényszéket, hogy állapítsa meg, hogy az alperes megsértette a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogainkat azáltal, hogy az ATV nevű tévécsatornán 2011. december 14-én vele készített interjúban neonácinak titulált bennünket” – hangzik a Jobbik által benyújtott keresetlevél, amellyel a bíróságon perre hívták Karsai László történészt, a holokauszt egyik kutatóját, a Szegedi Tudományegyetem professzorát, aki azt mondta a pártról, hogy a Jobbik neonáci. „A Jobbik neonáci, mert etatista, nacionalista, rasszista, irredenta és antiszemita. Fajgyűlölő, mert a cigánykérdést genetikai kérdésnek tartja és pusztán rendőri, illetve – a Magyar Gárda révén – illegális, paramilitáris eszközökkel akarja megoldani. Pártja képviselői antiszemiták, felelevenítik a vérvádat, Izrael-ellenességgel és palesztinbarátsággal próbálják leplezni zsidógyűlöletüket” – foglalta össze Karsai László a hvg.hu-nak, milyen szempontok alapján tartja nácinak a Jobbikot, és milyen érvekkel lép majd fel a bíróság előtt.

A párt jogi képviselője és a történész – aki időközben szakértőket és közéleti szereplőket kért arra, foglaljanak állást, nácinak tekinthető-e a Jobbik – múlt csütörtökön találkozott a bíróságon: a Fővárosi Törvényszéken ekkor tárgyalta először az ügyet. A korábbi években hasonló ügyekben a bíróság rendszerint a jó hírnevükért aggódó személyeknek, szervezeteknek adott igazat. Úgy tűnik, a hazai igazságszolgáltatás ebben a kérdésben az európai ítélkezési modellt követi, azaz lenácizni még azokat sem igazán lehet, akiket sok tekintetben annak lehet tekinteni.

Botka is nácizott a Facebookon, de Keresztúrit személyesen már nem merte lenácizni

Tavaly november 27-én a következőt posztolta ki Facebook-oldalára Botka László szegedi MSZP-s polgármester reagálva az atv.hu-n megjelent cikkre: „Mától abba lehet hagyni a jobbik radikálisnak és szélsőségesnek való becézgetését. A nevükön kell őket nevezni, annak amik: nácik! Itt tartunk 2012-ben Magyarországon, és aki ‘kiengedte őket a palackból’, nem képes vagy nem akarja ‘két pofonnal’ hazazavarni őket. Ezt nekünk kell megtennünk összefogva, magyar demokraták!”

A polgármester a következő, december 1-jei közgyűlésen már ügyesen megkerülő választ adott, mikor a jobbikos önkormányzati képviselő, Keresztúri Farkas Csaba arra kérte, mondja meg, őt nácinak tartja-e. Keresztúri úgy fogalmazott, visszautasítja a nácizmus vádját, ő csak az izraeli külpolitikával nem ért egyet, és kéri Botkát, mondja a szemébe, ha nácinak tartja! A polgármester úgy felelt: az a párt, amelyik származása alapján akar összeírni embereket, náci, ha pedig Keresztúri másként gondolkodik, akkor feltehetően rossz helyre ült.

Felkerestük Keresztúri Farkas Csabát, a Jobbik önkormányzati képviselőjét, hogy megkérdezzük, tervez-e tenni bármilyen jogi lépést Botka László nácizása miatt a Budapesten zajló per kimenetelének függvényében. „Az MSZP részéről az, hogy a Jobbikot folyamatosan lenácizzák és a szélsőséges irányában próbálják pozicionálni, mindössze hangulatkeltés és politikai dramatizálás, aminek az az oka, hogy a lehető legtöbb választóban keltsenek félelmet, és fordítsák el őket a Jobbiktól. Egyébként ezt a taktikát követte az MSZP az előző választási kampányban is, teljesen sikertelenül. Amennyiben precedens értékű ítélet születik a fővárosi perben, úgy Botka László is számíthat jogi lépésekre, főleg amennyiben tovább folytatja ezt a gyűlöletkeltő kommunikációt a Jobbikkal szemben” – mondta el portálunknak Keresztúri Farkas Csaba.

Egészség

A Lions és a Rotary is segíti a járványügyi védekezést Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Arcmaszkok és lélegeztetőgépek vásárlásával.

Tovább olvasom

Hírzóna

A rendeleti kormányzás lehetőségéről szavaznak a képviselők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Azaz a koronavírus elleni védekezésről.

Tovább olvasom

Közélet

Nincs megállás: újabb két idős beteg hunyt el,15-re nőtt a halottak száma

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

És már 447 fertőzött van.

Tovább olvasom

Aktuál