Közélet

Mosolygós savanyúságok a Marson – avagy a téli vitaminbombák Szegeden + FOTÓK

Mosolygós savanyúságok a Marson – avagy a téli vitaminbombák Szegeden + FOTÓK

2013. január 12., szombat
Mosolygós savanyúságok a Marson – avagy a téli vitaminbombák Szegeden + FOTÓK

A savanyúságok a téli időszak egyik fő vitaminforrásai, de az anyagcserére, sőt az érrendszerre is pozitív hatásai vannak. A Mars téri piacon áruló ásotthalmi termelő maga termeli meg a hordóba valót, szeptembertől húsvétig akár 60 hordónyi savanyú káposztát is a piacra hord.

A vitaminszegény, téli időszakban a savanyúságok fogyasztása szervezetünket a betegségek ellen ellenállóbbá teszi, és talán a gyógyszertári piruláknál egészségesebbek is és olcsóbb. A magas vitamintartalom mellett ásványianyag-tartalmukkal is erősítik szervezetünket. Több wellnessportál fogyókúrázóknak külön is ajánlja a savanyított finomságokat, mondván a savanyúságok negatív kalóriásnak számítanak, emésztésük ugyanis több energiát igényel, mint amennyit tartalmaznak, kitűnően telítenek, így kevesebbet lehet belőle megenni, mint a jóval kalóriadúsabb főételből. Tehát ha fittek, egészségesek, mosolygósak akarunk maradni, a hideg évszakban is, érdemes savanyúságokat fogyasztani.

Savanyú csicsóka és mini cukkini

A szegedi Mars téri piac vásárlói is szívesen vásárolnak savanyúságokat. „A magvetéstől a betakarításig mi dolgozunk a zöldségekkel; ami itt látható, azt mind mi is termeltük meg, majd mi is savanyítottuk” – mondta el portálunknak Herédi Szilveszterné ásotthalmi termelő, aki a megszokott és közkedvelt savanyú káposztán kívül számtalan finomságot kínált kezdve a paprikától, paradicsomon át a dinnyéig, uborkáig vagy épp a cékláig, de volt ott savanyított cukkini, gyöngyhagyma, karfiol, erős paprika és csicsóka is. „Saját készítésű lével savanyítunk hordóban, ecet, cukor, fűszerek hozzáadásával, és kell bele kis tartósítószer is, kivéve a savanyú káposztát és a céklát. A káposztát a hordóban tapossuk, és rétegenként sózzuk, fűszerezzük, hagyományos módon. Ha közel húszezer tövet ültetünk, akkor olyan 60 hordónyi savanyú káposzta jön össze, ezt szeptember közepétől áruljuk. A savanyítás maga hat hét. Karácsonyi időszakban nagyon sok elfogy a káposztából, majd húsvétig kiáruljuk mindet. Nyáron már nem árulunk” – tette hozzá a termelő, aki elmondta azt is, hogy most nem kapkodnak annyira az árujáért, mivel enyhébb az idő, nagyobb a primőr kínálat, vesznek inkább melegházi paradicsomot, uborkát, paprikát. Megtudtuk, hogy a legnépszerűbb savanyúságok a hagyományosabbak, a káposzta, csalamádé, uborka, almapaprika, de egyre többen fedezik fel a különlegességeket is, mint például a mini cukkini vagy a csicsóka; utóbbi például nagyon jó a magas vérnyomásra. „A savanyúságok főként az emésztést, a méregtelenítést segítik, de például a cékla a magas vastartalma miatt is nagyon hasznos” – emelte ki az őstermelő. Tegyük hozzá, hogy minden élettani előny mellett a savanyúságoknak van még egy pozitív hatásuk: kényeztetik az ízlelőbimbókat is, nagyon finomak. Az interneten számos receptet találhatunk házilag készíthető savanyúságról, egy receptajánlónkban mi is összeszedtünk néhányat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.