Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Keddi programajánló: Hülyeségek kicsiny boltja az IH-ban, Szívdobbanás a Mórában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én ismét kitárja kapuit a Móra-múzeum, a Szívdobbanás című, a kardiológia múltját és jelenét bemutató tárlatra várják az érdeklődőket. A Somogyiban a Pipás Pista című darab alkotóival találkozhatnak az érdeklődők, míg az IH-ban a Szegedi Dumaszínház estjét láthatja a nagyérdemű.

A Szegedi Nemzeti Színház január 25-én ősbemutatóra készül, Pozsgai Zsolt: Pipás Pista című tanyawesternje kerül színre. A vidám, zenés darab a Szeged környéki tanyavilág híres-hírhedt alakjának történetét dolgozza fel. A Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában 16.30-tól találkozhatnak az alkotókkal az érdeklődők. Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas vajdasági rendező, a Pipás Pistát alakító Szabó Gabi színművésznő, valamint Borsos Beáta színművésznő és Barnák László színművész lesz a könyvtár vendége. Kovács Frigyes, a darab rendezője portálunknak így vall az előkészületekről: „Ősbemutatót csinálni hatványozottan izgalmas, mert nincs kipróbálva, hogyan működik a színpadon a mű, ez csodálatos érzés. Nagy jövőt jósolok a Pipás Pistának”. A könyvtár valamennyi rendezvénye ingyenes, mindenkit szeretettel vár a Szegedi Nemzeti Színház és a Somogyi-könyvtár.

A Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén a Védernyő Alapítvány díjhátralékosok érdekében végzett tevékenységét ismerhetik meg az érdeklődők 17 órától az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emeleti társalgójában. A rendezvény vendégei az alapítvány kuratórium tagjai lesznek, míg a háziasszony Majlátné Lippai Éva, a kuratórium elnöke.

A Magyar Kultúra Napján újranyíló Móra Ferenc Múzeum izgalmas kardiológiai kiállítással várja az érdeklődőket: a Szívdobbanás – a kardiológia múltja és jelene című tárlatot január 22-én, kedden 17 óra 30 perckor nyitják meg. A látogatók a kiállítótérbe belépve egy vénában tehetnek sétát: falakról lelógó hálók és színükben folyamatosan változó lámpabúrák jelzik a vérkeringést, valamint a különböző vénás és artériás funkciókat. „A szív-, illetve az érrendszer működésével és betegségeivel a medicinának egy külön ága, a belgyógyászatból kinövő kardiológia foglalkozik. Nagyon nehéz lenne megmondani, hogy a kardiológia mikor vált önálló szakterületté, hiszen több jeles eseményhez is köthetnénk az önállóság pillanatát. Az évszázadok alatt felhalmozódott tudás, a kutatás, kísérletezés sok apró mozzanata és a nagy, mérföldkőként álló események mind hozzájárultak ahhoz, hogy a kardiológia mára az orvostudomány egyik sikerágazatává váljon. Kiállításunk középpontjában ez a hihetetlenül gazdag múlttal, viharos fejlődésű közelmúlttal, valamint jelennel, és minden bizonnyal biztató jövőbeni kilátásokkal rendelkező tudományág áll” – írja a tárlatról a museum.hu portál. A március 3-áig látogatható tárlat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár vándorkiállítása.

Hülyeségek kicsiny boltja címmel a Szegedi Dumaszínház előadása 19 órakor kezdődik az IH Rendezvényközpontban. Bulvárhősök és – hősnők, médiacápák és – keszegek, valóságshow-kalandorok, megélhetési celebek, önjelölt politikai Rózsa Sándorok, betyárok és a médianépség – túlságosan is – egyszerű gyermekei. Saját magukat prominensnek gondoló közszereplők, akik folyamatosan beerőltetik magukat a tévénk képernyőjére, az internetes portálokra, a napilapok hasábjaira. Velünk élnek, és mi nevetünk rajtuk. Vagy hiszünk nekik, ki-ki belátása szerint. Dombóvári István egy önálló est keretein belül idézi meg a mai magyar bulvár színét javát, mindenkit érdemei szerint. Persze lesz még itt falusi és városi humor, reklám-szemle, felvetődnek a hétköznapi élet nagy kérdései, a hozzájuk tartozó – időnként zavarba ejtő – válaszokkal együtt. Lesz itt minden, mint a jó boltban. A „hülyeségek kicsiny boltjában”… Közreműködik: Bellus István, Hajdú Balázs, Szente Veres Adrienn.

Folyamatos kiállítások, programok

Quentin Tarantino: 50 – Michael Mann: 70. A szegedi Somogyi-könyvtár kamarakiállítással köszönti az idén 50 éves Quentin Tarantino és a 70 éves Michael Mann amerikai filmrendezőket. Quentin Tarantino filmrendező, színész, forgatókönyvíró, producer. A posztmodern, ezredfordulós mozi egyik legnagyobb hatású egyénisége. Már kölyökkorában filmőrült volt; közismert, hogy videotékásként szerezte lenyűgöző vizuális tudásbázisát. 24 évesen megírta a Tiszta románc és a Született gyilkosok című filmek forgatókönyvét. Első önálló nagyjátékfilmje (Kutyaszorítóben, 1992) a filmben is szereplő Harvey Keitel támogatásával készült. A világhírt a Ponyvaregény (Pulp fiction, 1994) hozta meg számára. A merész és mindig kiszámíthatatlan Tarantino időről időre meghökkenti a publikumot. Michael Mann európai iskolázottságú amerikai filmrendező. A modern európai művészfilm megszületésének időszakában, s egyúttal a korszakhoz kapcsolódó szerzői film előretörésének időszakában kezdte pályáját. Kezdetben rövid-, reklám- és dokumentumfilmekkel jelentkezett, majd televíziós filmkészítésbe fogott. A Miami Vice és más sorozatai mozifilm-minőséget varázsoltak a képernyőre. Nagyfilmjei közül Az embervadász, és a Közellenségek is világsikert arattak. Művészetében felfedezni vélik Antonioni érzékenységét, Kubrick pedáns szerkesztésmódját. A tárlat 2013. január 30-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Tündérek útján – Kuklis Katalin festőművész kiállítása január 31-éig tekinthető meg az Odesszai fiókkönyvtárban. “Az út, amelyen elindultam tündérek útja. Ők velem vannak, vezetnek engem, elkísérnek végtelen dűlőutakon, szólnak hozzám virágok meséjével, látni tanítanak. Példaképek, barátok, akik tudásukkal, szeretetükkel segítenek meglelni az egyszerűt, a tisztát, az alig észrevehetőt. Ha hangom visszhangra talál, tudom nem hiábavaló, – nem vagyok egyedül – és ez erőt ad ahhoz, hogy tovább álmodjam a mesét…”

Az Informatórium galériában Szilassi Lajos Poliéderek – Szobrok matematikai tartalommal című tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők január 31-éig.

Mozgás érzékeltetése fotográfiákon – Álom és valóság címmel Büchelbauer Attila fotóiból nyílt tárlat a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. Büchelbauer Attila munkái egyéni stílusban egyéni mondanivalót közvetítenek. A vibráló fények, különleges színhatások mellett a mozgás érzékeltetése jellemző. Hagyományos filmes fototechnikával dolgozik, képein semmi digitális “manipulációt” nem alkalmaz. Gondolatvilága az ok és okozat, a dolgok mélyebb értelmének keresésével küzdő embert mutatja. A kiállítás 2013. január 30-ig látogatható.

Trolibusz a napfény városában – dokumentum- és fotókiállítás a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében 2013. január 10. és február 6. között könyvek, sajtóban megjelenő újságcikkek, tájékoztató kiadványok, fotók és gyermekrajzok láthatók a szegedi troliközlekedés történetéből, visszatekintve az 1979. április 29-én beinduló trolivonal megnyitására és megidézve a közeljövő modern trolibuszait is. A könyvtár Helyismereti-gyűjteményének aprónyomtatványai között megtalálhatók a Szeged város helyi közlekedésének vonalhálózatát ismertető kiadványok a ’80-as évek elejétől kezdve. Emellett láthatóak még helyi menetrendek, vonaljegyek, meghívók, trolibuszvezetői tanfolyamról szóló hirdetések és illusztrációk az egyes járműtípusokról. A Somogyi-könyvtár Internet-terében fotókiállítás várja a bibliotékába betérőket, amelyen pillanatképek idézik fel az első ZIU-trolibuszok megérkezésétől, a Ikarus trolibuszok üzembe helyezésén át a Škoda trolik, a trolivá alakított Mercedes Citarók megjelenéséig a Szeged utcáin egykor és napjainkban is közlekedő trolibusz típusokat. Az érdeklődők a fotókon megcsodálhatják a legkorszerűbb, felsővezetéktől függetlenül is közlekedni képes trolibuszt, hiszen az Ikarus-Skoda 187Tr típusú járművekből 13 darab fog 2013-tól Szeged utcáin közlekedni. A Szegedi Közlekedési Kft. jóvoltából a trolibusz-közlekedést népszerűsítő gyermekrajzok, illetve az új ebus-ról készült plakátok színesítik a tárlatot.

Kiállítás Sárközi Szabolcs orral festett képeiből a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület szegedi helyiségében (Szeged, Fő fasor 9.) Sárközi Szabolcs a Szegedhez közeli Üllésen él. Élete születése óta nagyon nehéz, mégis küzd, mert élni akar, s tetteivel nemcsak örömkönnyet, boldogságot varázsol szülei arcára, hanem mindannyiunk számára példát mutat. Ez a fiatal srác nem tud kezével fogni sem, mégis valami fantasztikus dolgot csinál, fest. Az ecset helyett, az orra hegyével készíti képeit. A kiállított képeket nézve az embernek eszébe jut, sokan a két kezükkel sem tudnának ilyet alkotni. A tárlat január 10 és február 10 között várja az érdeklődőket. Ez a fiú odatérdel a dívány elé, beledörzsöli az orrát a festékbe, nem ken össze semmit maga körül, dolgozik fegyelmezetten. Az eladott képek árából új lapokat, festéket vesznek, abból gyarapítják a kis házi állatkertjüket, abból etetik őket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Közélet

Újra fogadja az égbolt szerelmeseit a szegedi csillagvizsgáló

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Július 3-tól.

Tovább olvasom

Hírzóna

Éjszakai bolyongáson vehetünk részt az ópusztaszeri csillagösvényen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ami a világ harmadik legnagyobb labirintusa.

Tovább olvasom

Közösség

Kolozsváron szervez nemzetközi rockzenei flashmobot a CityRocks

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeptember ötödikén.

Tovább olvasom

Aktuál