/

Kaposvárról Voronyezsig futnak a doni hősök emlékére

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A doni hősök emlékére Kaposvárról Voronyezsig fut tavasszal két kaposvári sportember.

Szita János és Kovalik Zoltán azok emléke előtt tiszteleg, akik a 70 évvel ezelőtt befejeződött harcokban életüket áldozták a magyar hazáért a II. világháborúban – jelentette be Giber Vilmos, a Mártírok és Hősök Közalapítvány elnöke a résztvevőkkel közös sajtótájékoztatón pénteken Kaposváron.

A két kaposvári sportember április 18-án vág neki az ezer kilométeres távnak.

Giber Vilmos elmondta, hogy a hősökért rendezett emlékfutás útvonalát már kijelölték, értesítették a futók által érintett települések önkormányzatait határon belül és azon túl, kérve, hogy segítsék a magyar futókat, és csatlakozzanak is hozzájuk egy-egy útszakaszon. Ahhoz, hogy az európai szabadság napjára, május 8-ára Rudkinóba – az ottani temetőben több mint 20 ezer magyar katona nyugszik -, majd másnap Voronyezsbe érjenek, minden nap 50-60 kilométert kell futniuk.

Az emlékfutás, amelynek fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter, a kaposvári Hősök templomától indul. Pákozdon fejet hajtanak a Doni emlékműnél, a kárpátaljai Szolyván emléktáblát avatnak a “Málenkij robotra” elhurcolt magyarok emlékparkjában. Az orosz-ukrán határtól a futók a Don menti harcokban elesett magyar és orosz katonák emlékére futnak.

Szita János elmondta: az ötlet nyáron született meg a fejében, és örül, hogy partnerként csatlakozik hozzá katona barátja, Kovalik Zoltán, mert ketten könnyebben teljesítik az önként vállalt feladatot. A mentőápolóként dolgozó férfi unokaöccsének, az októberben meggyilkolt 11 éves Szita Bencének halála kapcsán a gyermekáldozatokért is fut.

Kovalik Zoltán, főtörzsőrmester hangoztatta: fontosnak tartja, hogy egy katona megemlékezzen az elődökről, a hősökről, legyen fitt és ápolja a civil-katonai kapcsolatokat.

A 26 naposra tervezett emlékfutásra orvos és tolmács is elkíséri a futókat, egy operatőrnek köszönhetően pedig dokumentálják is az eseményeket.

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlési elnöke szerint “nagyon nemes küldetés”, amire a két futó vállalkozik, amit nemcsak somogyi vezetőként, hanem sportbarátként is támogat védnökként.

A csapat Kaposvárról indulva Andocs, Siófok, Pákozd, Adony, Kiskunlacháza, Dabas, Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Beregsurány, Beregszász, Szolyva érintésével éri majd el a Vereckei-hágót. Onnan Belgorodig gépkocsival mennek, majd ismét futva Sztari Oszkol, Osztrogozsszk, Rudkino, Gremjacsje, Bolgyirevka útvonalon haladnak Voronyezsig.

Előző sztori

Szegedi egyetem: 160 milliós spórolás, 4,2 milliárdos elvonás?

Következő sztori

A Hallgatói Hálózat a hallgatói szerződések teljes eltörlését követeli