Közélet

Hiller: 120 milliárdos pénzkivonással jár az iskolaállamosítás

Hiller: 120 milliárdos pénzkivonással jár az iskolaállamosítás

2013. január 22., kedd
Hiller: 120 milliárdos pénzkivonással jár az iskolaállamosítás

Az MSZP-s Hiller István szerint csak részmegállapodás született kedden Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és a pedagógus-sztrájkbizottság között, az iskolák államosítása pedig 120 milliárd forintot meghaladó pénzkivonással jár.

A szocialista politikus, volt oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: a felsőoktatáshoz hasonlóan a közoktatásban is "tűzoltómunka" folyik, a kormány egy évre szóló részmegállapodásokkal próbálja csökkenteni a saját maga által okozott feszültséget. Szerinte a közoktatási intézmények államosítása jelentős, 120 milliárd forintot meghaladó pénzkivonással jár, ami a következő tanévben mutatkozik meg teljes egészében. Az iskolák átvétele meggondolatlanul, előkészítés nélkül zajlott le, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ első megnyilatkozásai pedig csak erősítették a félelmeket - jelentette ki. A

Balog Zoltán

szakminiszter és a pedagógus-sztrájkbizottság közötti megállapodást - amely a jövőbeni együttműködés kereteit rögzíti, így például azt, hogy a szakszervezetek milyen szerepet játszhatnak az iskolarendszer állami fenntartásba vételének folyamatában, ellenőrzésében, szabályozásában - az érdekvédők közül

Galló Istvánné

, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképző Szakszervezet elnöke írta alá. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont kilépett és önállóan új sztrájkbizottságot hozott létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.