Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Hétvégi programajánló: Sonic Temple, Húz ‘n Tróger és dokumentumjáték

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Pinceszínházban a „Rohadt az államgépben valami” című dokumentumjáték adja elő a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) társulata, míg a Kisszínházban A mundérvásárhelyi búcsút mutatják be. Koncertek közül is válogathatunk, a Club Noir mellett a Rongy Kocsmába is érdemes betérni, ott a Sonic Temple lép fel.

Szombaton és vasárnap 15 órakor a Kisszínházban Goethe fiatalkorban félbehagyott és Peter Hacks által továbbgondolt vígjátékát, A mundérvásárhelyi búcsút mutatják be Csiszár Imre rendezésében pénteken a Szegedi Nemzeti Színház. Goethe 25 esztendős korában kezdett bele a felvilágosodás korának furcsa, néha nevetséges figuráit egy vásári forgatagban felvonultató színmű írásába. A történet bemutatja, hogy veszik ki a szépség és a kultúra a világból, ha a magukat felvilágosultnak gondoló sznobok ítélkeznek a művészetről, próbálnak színházat csinálni, miként söpri ki a felvilágosodás akaratlanul is az esztétikumot. A félbehagyott darabot Peter Hacks gondolta újra a 20. században. A hosszúra nőtt egyfelvonásos darab így – talán Goethe ellenében – már a politikáról és a szexről szól – fogalmazott a művész. A nézők egy este tulajdonképpen két művet láthatnak: a vásártéren a plebejus rétegeknek szól az előadás, az emelkedettebb, hivatalos színház pedig egy bibliai témát, Eszter történetét dolgozza föl.

„Rohadt az államgépben valami” – dokumentumjáték két részben szombaton 19 órától a Pinceszínházban a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) előadásában. Horváth István és Tóth Kata holttestét 1941. október 18-án találták meg a Duna-parti Carlton Szállóban. Előző nap önkezükkel vetettek véget életüknek. 1940-től az újjáalakult szegedi egyetem rektora az európai gondolkodású Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert lett. A rektor egy újszerű diákélet megszervezésében is fontos szerepet vállalt, így – Sík Sándor professzor segítségével – támogatta a megalakuló Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társaságát (SZEISZT). Ebben a környezetben lett 1940-ben Horváth István szegedi bölcsészhallgató a SZEISZT egyik alapító tagja, illetve rendezője. Így a különböző szakok hallgatóiból álló társulat decemberben megkezdte a munkát; Horváth vezetésével elindultak a Hamlet próbái. A Városi Színház igazgatója a társulat rendelkezésére bocsátotta a Szegedi Nemzeti Színházat. Szent-Györgyi Albert rektor rendszeresen megjelent a próbákon, a napi sajtó egész oldalakon számolt be a SZEISZT munkájáról. Shakespeare drámáját 1941. április 1-jén mutatták be hatalmas sikerrel, ám az elismerések ellenére a történelem megpecsételte Horváth István sorsát, félig zsidó származása miatt (hiába volt ő református) kizárták a színházból. A közös munka során Tóth Katával egymásba szerettek, a Gertrudist alakító vegyészhallgató azonban nem mehetett hozzá a rendezőhöz. Az 1941-es fajvédelmi törvény értelmében nemcsak házasságot nem köthettek, de még a zsidó és nem zsidó közötti testi kapcsolatot is börtönnel büntették. Így október 17-én együtt öngyilkosságot követtek el a fővárosban. Az előadás e két embernek állít emléket.

Kozmosz, Húz ‘n Tróger, Brainztorm koncertek lesznek szombaton 21 órától a Club Noirban. A Rongy Kocsmában pedig ugyanebben az időpontban Sonic Temple – The Cult Tribute Band lép fel. A Sonic Temple sztorija valahogy úgy kezdődött, hogy…2008 nyarán Bobynak és Ádámnak már nagyon viszketett a tenyere egy kis Rock’n Roll muzsikálásra. Az augusztusi Backyard Babies koncert pedig rendkívül motiválóan hatott a tagtoborzó kedvükre. 2009 tavaszán, konkrétan április 1.-én Szurdi Zsolt szülinapján össze is állt a Sonic Temple legénysége. A Variola zkr. ritmusszekciójával (Fraser, Finca) kiegészülve el is indultak az intenzív próbák. Az első év a repertoár, egy átfogó műsor kialakítása, valamint jó néhány „bejátszó” koncert lebonyolításával telt. Mára kialakult egy stabil másfél órás koncertprogram, ami 15 örökbecsű The Cult szerzeményt fogla magába, amelyet természetesen folyamatosan bővítünk” – írják magukról. A JATE Klubban szomBEAT lesz, melynek házigazdája Dj. Bende Gábor és Dj. Varga B.

Folyamatos kiállítások, programok

Tündérek útján – Kuklis Katalin festőművész kiállítása január 31-éig tekinthető meg az Odesszai fiókkönyvtárban. “Az út, amelyen elindultam tündérek útja. Ők velem vannak, vezetnek engem, elkísérnek végtelen dűlőutakon, szólnak hozzám virágok meséjével, látni tanítanak. Példaképek, barátok, akik tudásukkal, szeretetükkel segítenek meglelni az egyszerűt, a tisztát, az alig észrevehetőt. Ha hangom visszhangra talál, tudom nem hiábavaló, – nem vagyok egyedül – és ez erőt ad ahhoz, hogy tovább álmodjam a mesét…”

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij-, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Kultúra

Kegyetlen, de feledhetetlen bosszúsztori a Belvárosi Moziban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az Oldboy egy kegyetlen, de a maga módján mégis felemelő, és feledhetetlen katarzist ígérő dráma 120 percben.

Tovább olvasom

Aktuál