Írjon nekünk

Szórakozás

Hétvégi programajánló: Fizika Napja, operettek és koncertek + FOTÓK, VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Kiszínházban a Pipás Pistát, a Pinceszínházban Eugene O’Neill Boldogtalan hold című darabját láthatja a nagyérdemű, míg a Nagyszínházban Operett Csillagok Éjszakája. Az alsóvárosi tájházban kincskereső foglalkozás lesz, míg a nagyobbakat a Fizika Napjára várják.

A Fizika Napja 9 és 14 óra között vár minden érdeklődőt az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Dóm téri épületébe (Dóm tér 9.). A rendezvényen az érdeklődők a bemutatókkal kapcsolatos kvízjátékban is részt vehetnek, míg az egyetemi továbbtanulási lehetőségek iránt érdeklődő diákok egy külön információs standnál kaphatnak választ kérdéseikre. A programban a fizikai kutatások élvonalát képviselő, szegedi kötődésű témákról szóló előadások, folyamatosan működő, látványos, interaktív kísérletek és bemutatók, valamint laborlátogatások szerepelnek. További részletek ITT olvashatók.

Tájházi Kincskeresőre invitálják az érdeklődőket 10 és 13 óra között az alsóvárosi Napsugaras Tájházba, ahol ezen a szombaton rongybabát és illatzsák-pólyás babát készíthetnek.

Az Operett Csillagok Éjszakája 2013 – Magyarország leglátványosabb operett showja Szegeden! Újévi Operett Gálának ad otthont a Nagyszínház szombaton 15 és 19 órakor. 2013-ban megújulva, de az évtizedes hagyományokat megőrizve készül egy fergeteges operett show, közel 200 látványos jelmezzel, kitűnő énekhangokkal, élőzenekarral. A legnépszerűbb operettek,a legkedveltebb zeneszerzők és a legismertebb melódiák egy nagyszabású szuperprodukcióban úgy, ahogy még sosem látták. Műsoron a legkedveltebb operett melódiák a legnagyobb magyar szerzők műveiből. Részleteket hallhatnak többek között a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Bajadér, A montmartrei ibolya, a Cirkuszhercegnő, a Zsuzsi kisasszony című operettekből. Csodálatos dallamok, látványos showműsor, sztárvendégek, közel 200 gyönyörű jelmez egy 2 felvonásos szuperprodukcióban. Közreműködnek a HungarOperett sztárvendégei, szólistái, tánckara és zenekara, a Madách Színház, az Operett és a volt Interoperett fiatal művészei.

Szombaton este héttől három koncertre is invitálják a kikapcsolódni vágyókat a Millenniumi Kávéházba, fellép a Goodman Sly (ex Blue Alloy), míg az előzenekarok a Paku Bea és a Standard Trió, valamint a Huckleberry Guys. A Goodman Sly egy 2011 tavaszán alakult szegedi zenekar. Műsoruk magyar és külföldi blues-rock dalokból tevődik össze, Hobo és Deák Bill Gyulától kezdve, Jimi Hendrix és Stevie Ray Vaughan-en át Jeff Healey-ig. Tagok: Dóra István – ének Oberdlik Dániel – basszusgitár Papp Dániel – gitár Pocskai Zsolt – dob Prekop Győző – szájharmonika. A Huckleberry Guys duó az eredeti, autentikus blues műfajából merít ihletet. Feldolgozásaikban nem kímélik a mississippi blues, new orleans blues, sőt az amerikai folk, country műfajának hagyományait sem! Hallhatunk tőlük RL Burnside, Robert Johnson, John Lee Hooker, Sonny Boy Williamson II, Sonny Terry klasszikusokat.

A Pipás Pistát szombaton 19, míg vasárnap 15 órakor láthatják az érdeklődők a Kisszínházban. A szegedi tanyavilágban élt Pipás Pista, eredeti nevén Rieger Pálné, született Fődi Viktória. 1933. január 13-án akasztották fel hétrendbeli gyilkosságért. Utolsó kívánsága szerint, a saját kötelével, Szegeden. A tanyavilágban mindenki férfinak ismerte, csak a börtönben derült ki, hogy nő. A feljegyzések szerint a kocsmában mindenkit túlivott, úgy verekedett, mint senki más, és úgy is dolgozott, mint két férfi. Pipás Pistát először Papuskáné Bumbus Máli kereste meg azzal, hogy ölje meg az urát, mert üti-veri őt, és már nem bírja. Százötvenezerért mérgezte meg. És ettől kezdve még hat esetben ölt meg olyan férjeket, akik rosszul bántak a feleségükkel. „Ki volt ez a nő (vagy férfi?) és mi hajtotta előre végzetét? A zenés, olykor kegyetlen, olykor kacagtató játék elvezet bennünket a harmincas évek tanyavilágának átkozott és áldott világába” – írja Pozsgai Zsolt.

Szombaton 19.30-kor mutatja be Eugene O’Neill Boldogtalan hold című drámáját a Szegedi Pinceszínház; a darab rendezője Kancsár Orsolya lesz, aki egyben az egyik főszerepet is játssza. Kancsár József, a színház igazgatója elmondta: szinte már a színház megalakulása óta tervezték a darab bemutatását. A szegedi produkcióban a női főszerepet Papp Gabriella alakította volna, a művésznő betegsége miatt azonban a darab rendezője lép színpadra Josie Hogan szerepében. Kancsár Orsolya eddig rendezőként vett részt a munkában, most azonban bele kell helyeznie magát a darabba, a főszereplőnő ugyanis az elejétől a végéig színpadon van. Társa Phil Hogan szerepében Megyeri Zoltán lesz. A rendező szerint a darab rendkívül aktuális, hiszen az emberi kapcsolatok, a jellemek bemutatása zajlik a nézők szeme előtt. A Boldogtalan hold arról szól, hogy az emberek miért nem mondják ki az igazságot, mikor a hazugságokkal egyre nagyobb problémákba keverednek. Emellett nagyon sokan nem annak mutatják magukat, akik valójában, annyira, hogy végül saját maguk is elhiszik, hogy azok, akit hazudtak. A darab zenéjéhez az Eleven Hold nevű zenekar 1997-es lemezét használják fel.

http://www.youtube.com/watch?v=kqiAfwFzEgI

Mayday! Mayday!, Have No Clue, Makeshift Promise és Pillantás koncertek lesznek szombaton 20 órától a Club Noirban. Ugyancsak 20 órától Görbülő Cövek Klub a Jazz Kocsmában. Új év, régi zenekar. Nyilván nem múlhat el egy hónap sem a negyvenes tinédzserek nélkül, így januárban is elkeni a szátokat a Tirke Honolulu, akiknek több diplomájuk van, mint ahány akkordot ismernek, de ezért szeretjük őket. 22 órától a Rongy Kocsmába is érdemes elnézni, ott Variola – goth’n’roll & Shiva koncert lesz, míg éjféltől Macskajajj TNTdiscoval.

Folyamatos kiállítások, programok

A Szívdobbanás című kiállítás a kardiológia múltját és jelenét mutatja be izgalmas installációk, makettek és illusztrációk segítségével a Móra Ferenc Múzeumban. Érdemes tudni, hogy a hazai kardiológia számos eredménye szegedi kardiológusokhoz kötődik, melyeket szintén megismerhetnek az érdeklődők, és a preparátumok egy részét a Szegedi Tudományegyetem bocsátotta rendelkezésre. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatójától, Varga Benedektől megtudtuk, hallgathatunk szívdobbanást, illetve egy tölcsérbe bepillantva egy szívműtétet is végignézhetünk a kardiológiai tárlaton, és különböző installációk is közelebb viszik a látogatót a témához. „Az installációk egy része belsőépítészeti után gondolása annak, hogy miként is néz ki a szív. Az ínhúrokat is megnézhetik az érdeklődők, a színüket váltó lampionok a vértesteket szimbolizálják, míg a tölcsér egy aorta” – magyarázta Varga Benedek. Szívdobbanás című tárlata március 3-áig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban.

Quentin Tarantino: 50 – Michael Mann: 70. A szegedi Somogyi-könyvtár kamarakiállítással köszönti az idén 50 éves Quentin Tarantino és a 70 éves Michael Mann amerikai filmrendezőket. Quentin Tarantino filmrendező, színész, forgatókönyvíró, producer. A posztmodern, ezredfordulós mozi egyik legnagyobb hatású egyénisége. Már kölyökkorában filmőrült volt; közismert, hogy videotékásként szerezte lenyűgöző vizuális tudásbázisát. 24 évesen megírta a Tiszta románc és a Született gyilkosok című filmek forgatókönyvét. Első önálló nagyjátékfilmje (Kutyaszorítóben, 1992) a filmben is szereplő Harvey Keitel támogatásával készült. A világhírt a Ponyvaregény (Pulp fiction, 1994) hozta meg számára. A merész és mindig kiszámíthatatlan Tarantino időről időre meghökkenti a publikumot. Michael Mann európai iskolázottságú amerikai filmrendező. A modern európai művészfilm megszületésének időszakában, s egyúttal a korszakhoz kapcsolódó szerzői film előretörésének időszakában kezdte pályáját. Kezdetben rövid-, reklám- és dokumentumfilmekkel jelentkezett, majd televíziós filmkészítésbe fogott. A Miami Vice és más sorozatai mozifilm-minőséget varázsoltak a képernyőre. Nagyfilmjei közül Az embervadász, és a Közellenségek is világsikert arattak. Művészetében felfedezni vélik Antonioni érzékenységét, Kubrick pedáns szerkesztésmódját. A tárlat 2013. január 30-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Tündérek útján – Kuklis Katalin festőművész kiállítása január 31-éig tekinthető meg az Odesszai fiókkönyvtárban. “Az út, amelyen elindultam tündérek útja. Ők velem vannak, vezetnek engem, elkísérnek végtelen dűlőutakon, szólnak hozzám virágok meséjével, látni tanítanak. Példaképek, barátok, akik tudásukkal, szeretetükkel segítenek meglelni az egyszerűt, a tisztát, az alig észrevehetőt. Ha hangom visszhangra talál, tudom nem hiábavaló, – nem vagyok egyedül – és ez erőt ad ahhoz, hogy tovább álmodjam a mesét…”

Az Informatórium galériában Szilassi Lajos Poliéderek – Szobrok matematikai tartalommal című tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők január 31-éig.

Mozgás érzékeltetése fotográfiákon – Álom és valóság címmel Büchelbauer Attila fotóiból nyílt tárlat a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. Büchelbauer Attila munkái egyéni stílusban egyéni mondanivalót közvetítenek. A vibráló fények, különleges színhatások mellett a mozgás érzékeltetése jellemző. Hagyományos filmes fototechnikával dolgozik, képein semmi digitális “manipulációt” nem alkalmaz. Gondolatvilága az ok és okozat, a dolgok mélyebb értelmének keresésével küzdő embert mutatja. A kiállítás 2013. január 30-ig látogatható.

Trolibusz a napfény városában – dokumentum- és fotókiállítás a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében 2013. január 10. és február 6. között könyvek, sajtóban megjelenő újságcikkek, tájékoztató kiadványok, fotók és gyermekrajzok láthatók a szegedi troliközlekedés történetéből, visszatekintve az 1979. április 29-én beinduló trolivonal megnyitására és megidézve a közeljövő modern trolibuszait is. A könyvtár Helyismereti-gyűjteményének aprónyomtatványai között megtalálhatók a Szeged város helyi közlekedésének vonalhálózatát ismertető kiadványok a ’80-as évek elejétől kezdve. Emellett láthatóak még helyi menetrendek, vonaljegyek, meghívók, trolibuszvezetői tanfolyamról szóló hirdetések és illusztrációk az egyes járműtípusokról. A Somogyi-könyvtár Internet-terében fotókiállítás várja a bibliotékába betérőket, amelyen pillanatképek idézik fel az első ZIU-trolibuszok megérkezésétől, a Ikarus trolibuszok üzembe helyezésén át a Škoda trolik, a trolivá alakított Mercedes Citarók megjelenéséig a Szeged utcáin egykor és napjainkban is közlekedő trolibusz típusokat. Az érdeklődők a fotókon megcsodálhatják a legkorszerűbb, felsővezetéktől függetlenül is közlekedni képes trolibuszt, hiszen az Ikarus-Skoda 187Tr típusú járművekből 13 darab fog 2013-tól Szeged utcáin közlekedni. A Szegedi Közlekedési Kft. jóvoltából a trolibusz-közlekedést népszerűsítő gyermekrajzok, illetve az új ebus-ról készült plakátok színesítik a tárlatot.

Kiállítás Sárközi Szabolcs orral festett képeiből a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület szegedi helyiségében (Szeged, Fő fasor 9.) Sárközi Szabolcs a Szegedhez közeli Üllésen él. Élete születése óta nagyon nehéz, mégis küzd, mert élni akar, s tetteivel nemcsak örömkönnyet, boldogságot varázsol szülei arcára, hanem mindannyiunk számára példát mutat. Ez a fiatal srác nem tud kezével fogni sem, mégis valami fantasztikus dolgot csinál, fest. Az ecset helyett, az orra hegyével készíti képeit. A kiállított képeket nézve az embernek eszébe jut, sokan a két kezükkel sem tudnának ilyet alkotni. A tárlat január 10 és február 10 között várja az érdeklődőket. Ez a fiú odatérdel a dívány elé, beledörzsöli az orrát a festékbe, nem ken össze semmit maga körül, dolgozik fegyelmezetten. Az eladott képek árából új lapokat, festéket vesznek, abból gyarapítják a kis házi állatkertjüket, abból etetik őket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Szórakozás

Jön az ötödik Indiana Jones film, Harrison Forddal

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A 77 éves Ford már nagyon izgatott. Mi is azok vagyunk!

Tovább olvasom

Hírzóna

Busók lepik el Szeged belvárosát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Télbúcsúztatóra várják a szegedieket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Gyökeresen megváltoztak a farsangi hagyományok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A házasságkötések már korántsem az első negyedévben a leggyakoribbak.

Tovább olvasom

Aktuál