Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Hétfői programajánló: jótékonysági gála a színházban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Szeged Első Lions Club jótékonysági gálaestet rendez a Nagyszínházban, melynek bevételét a koraszülött gyermekmentőknek ajánlják fel. A Somogyi könyvtárban több tárlatra invitálják az érdeklődőket, míg a GTK-n a középiskolások körében végzett pénzügyi kultúra kutatás eredményét ismertetik.

17 órakor az SZTE GTK Aulájában „Hogyan válik Szeged a pénzügyi kultúra fejlesztésének fellegvárává?” – bemutatkozik az Econventio Egyesület és az SZTE GTK kutatócsoportja a Szegedi Közéleti Kávéház estjén. Az ECONVENTIO Egyesületet elsősorban pénzügyekkel foglakozó szakemberek hozták létre, azzal a céllal, hogy a hétköznapokban használható pénzügyi ismereteket népszerűsítsék, és az általános pénzügyi intelligenciát fejlesszék. Az egyesület együttműködő partnerével, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi karával közösen létrehozott kutatócsoportja megalkotta az ECONVENTIO INDEX-et, amely 6, pénzügyekkel kapcsolatos témakör ismereteit és összefüggéseit egy 100-as skálán mérő pénzügyi intelligencia modell. E pénzügyi modell képezi az ECONVENTIO TESZT alapját, melynek segítségével az egyesület kutatócsoportja minden évben megméri, és egyúttal fejleszti is a középiskolások pénzügyi ismereteit. Vajon milyen a középiskolások pénzügyi kultúrája? Honnan gyűjtik pénzügyi információiak? Egyáltalán a középiskolások érdeklődnek a pénzügyi ismeretek iránt, mit gondolnak az államadósságról, az euro csatlakozásról? Az előadásban bemutatják a középiskolások körében végzett pénzügyi kultúra kutatás eredményét. A vendég Sápi Ákos, az ECONVENTIO Közhasznú Egyesület elnöke, míg a házigazda Kovács Péter egyetemi docens lesz.

Jótékonysági Gálaest lesz 19 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban a Szeged Első Lions Club szervezésében. Olasz dalok, népszerű szimfonikus művek csendülnek fel az esten. Belépő 4000 és 2000 forintos áron váltható, az est bevételét a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány javára fordítják a szervezők.

Folyamatos kiállítások, programok

Quentin Tarantino: 50 – Michael Mann: 70. A szegedi Somogyi-könyvtár kamarakiállítással köszönti az idén 50 éves Quentin Tarantino és a 70 éves Michael Mann amerikai filmrendezőket. Quentin Tarantino filmrendező, színész, forgatókönyvíró, producer. A posztmodern, ezredfordulós mozi egyik legnagyobb hatású egyénisége. Már kölyökkorában filmőrült volt; közismert, hogy videotékásként szerezte lenyűgöző vizuális tudásbázisát. 24 évesen megírta a Tiszta románc és a Született gyilkosok című filmek forgatókönyvét. Első önálló nagyjátékfilmje (Kutyaszorítóben, 1992) a filmben is szereplő Harvey Keitel támogatásával készült. A világhírt a Ponyvaregény (Pulp fiction, 1994) hozta meg számára. A merész és mindig kiszámíthatatlan Tarantino időről időre meghökkenti a publikumot. Michael Mann európai iskolázottságú amerikai filmrendező. A modern európai művészfilm megszületésének időszakában, s egyúttal a korszakhoz kapcsolódó szerzői film előretörésének időszakában kezdte pályáját. Kezdetben rövid-, reklám- és dokumentumfilmekkel jelentkezett, majd televíziós filmkészítésbe fogott. A Miami Vice és más sorozatai mozifilm-minőséget varázsoltak a képernyőre. Nagyfilmjei közül Az embervadász, és a Közellenségek is világsikert arattak. Művészetében felfedezni vélik Antonioni érzékenységét, Kubrick pedáns szerkesztésmódját. A tárlat 2013. január 30-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Tündérek útján – Kuklis Katalin festőművész kiállítása január 31-éig tekinthető meg az Odesszai fiókkönyvtárban. “Az út, amelyen elindultam tündérek útja. Ők velem vannak, vezetnek engem, elkísérnek végtelen dűlőutakon, szólnak hozzám virágok meséjével, látni tanítanak. Példaképek, barátok, akik tudásukkal, szeretetükkel segítenek meglelni az egyszerűt, a tisztát, az alig észrevehetőt. Ha hangom visszhangra talál, tudom nem hiábavaló, – nem vagyok egyedül – és ez erőt ad ahhoz, hogy tovább álmodjam a mesét…”

Mozgás érzékeltetése fotográfiákon – Álom és valóság címmel Büchelbauer Attila fotóiból nyílt tárlat a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. Büchelbauer Attila munkái egyéni stílusban egyéni mondanivalót közvetítenek. A vibráló fények, különleges színhatások mellett a mozgás érzékeltetése jellemző. Hagyományos filmes fototechnikával dolgozik, képein semmi digitális “manipulációt” nem alkalmaz. Gondolatvilága az ok és okozat, a dolgok mélyebb értelmének keresésével küzdő embert mutatja. A kiállítás 2013. január 30-ig látogatható.

Trolibusz a napfény városában – dokumentum- és fotókiállítás a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében 2013. január 10. és február 6. között könyvek, sajtóban megjelenő újságcikkek, tájékoztató kiadványok, fotók és gyermekrajzok láthatók a szegedi troliközlekedés történetéből, visszatekintve az 1979. április 29-én beinduló trolivonal megnyitására és megidézve a közeljövő modern trolibuszait is. A könyvtár Helyismereti-gyűjteményének aprónyomtatványai között megtalálhatók a Szeged város helyi közlekedésének vonalhálózatát ismertető kiadványok a ’80-as évek elejétől kezdve. Emellett láthatóak még helyi menetrendek, vonaljegyek, meghívók, trolibuszvezetői tanfolyamról szóló hirdetések és illusztrációk az egyes járműtípusokról. A Somogyi-könyvtár Internet-terében fotókiállítás várja a bibliotékába betérőket, amelyen pillanatképek idézik fel az első ZIU-trolibuszok megérkezésétől, a Ikarus trolibuszok üzembe helyezésén át a Škoda trolik, a trolivá alakított Mercedes Citarók megjelenéséig a Szeged utcáin egykor és napjainkban is közlekedő trolibusz típusokat. Az érdeklődők a fotókon megcsodálhatják a legkorszerűbb, felsővezetéktől függetlenül is közlekedni képes trolibuszt, hiszen az Ikarus-Skoda 187Tr típusú járművekből 13 darab fog 2013-tól Szeged utcáin közlekedni. A Szegedi Közlekedési Kft. jóvoltából a trolibusz-közlekedést népszerűsítő gyermekrajzok, illetve az új ebus-ról készült plakátok színesítik a tárlatot.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Közélet

Újra fogadja az égbolt szerelmeseit a szegedi csillagvizsgáló

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Július 3-tól.

Tovább olvasom

Hírzóna

Éjszakai bolyongáson vehetünk részt az ópusztaszeri csillagösvényen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ami a világ harmadik legnagyobb labirintusa.

Tovább olvasom

Közösség

Kolozsváron szervez nemzetközi rockzenei flashmobot a CityRocks

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeptember ötödikén.

Tovább olvasom

Aktuál