Közélet

Fogas Ottó: Az interaktivitás a múzeumok jövőjének kulcsa

Fogas Ottó: Az interaktivitás a múzeumok jövőjének kulcsa

2013. január 2., szerda
Fogas Ottó: Az interaktivitás a múzeumok jövőjének kulcsa

Kilencvenezer látogatóval büszkélkedhet 2012-ben a szegedi Móra Ferenc Múzeum, ami Fogas Ottó szerint kiemelkedő eredmény, kiváltképp egy vidéki kiállítóhelytől. A múzeumigazgató jövőre is több interaktív kiállítást szeretne, s reméli, hogy az új fenntartóval, a szegedi önkormányzattal is jó együttműködést tudnak kialakítani.

„Az elmúlt évben a rendkívül nehéz körülmények ellenére a vidéki múzeumok mércéjével mérve nagyon magas színvonalú és országos jelentőségű kiállításokat láthatott a közönség a Móra Ferenc Múzeumban” – összegzett

Fogas Ottó

igazgató. Portálunknak elmondta, amikor tavalyelőtt igazgató lett, ígéretei között szerepelt, hogy a szó pozitív értelmében fiatalos múzeumot próbál működtetni, s úgy látja, ebbe az irányba mozdultak el. A múzeumigazgató hangsúlyozta, le kell porolni a múzeumokat, el kell érni, hogy ne öregesnek tartsák, hanem kulturális centrumnak. Ennek jegyében adott több koncertnek és például a

Super 8mm Fesztiválnak

is helyet a Vármúzeum, ahol nyárra az egyik vendéglátóegység települt ki, hétről hétre bulikat, koncerteket is szervezve a könyvhét estjei mellett. A Fekete Házat is jobban bevonná a köztudatba Fogas Ottó, el kell érni, hogy az ottani tárlatokat is többen nézzék meg, ehhez pedig kísérőprogramok is kellenek.

A múzeumoknak kulturális centrummá kell válniuk

Az

1848-as kiállítás

olyan interaktivitást hozott a kultúrpalota életében, amire korábban nem volt példa. „Különböző egyenruhát gyártattunk, illetve méretben, súlyban teljesen a kornak megfelelő puskákat, amelyeket kézbe lehetett venni. Katonai sátrat állítottunk, ágyút hozattunk, s természetesen voltak tárolók is, de számtalan dolgot kézbe lehetett venni és ki lehetett próbálni” – részletezte az igazgató a közel 20 ezer látogatót vonzó tárlat érdekességeit. Fogas Ottó sikeresnek tartotta a Kispál és a Borz zenekar Előre, Illéri! dalából kölcsönzött sorról elnevezett, „Biciklik gurulnak nyáron…”

kiállításukat is.

A tárlattal kapcsolatban elmondta, a múzeum több pontján találkozhattak a múzeumba betérők egy-egy impozáns kerékpárral, nem csupán egy kiállítási térben helyezték el azokat.

A 2012-es esztendő legnagyobb kiállítása a

Munkácsy-tárlat

volt, ez hozta a legtöbb bevételt is a kultúrpalotának. Az időszakos kiállítások rendszerint két-három hónapig látogathatóak, ezzel szemben Munkácsy alkotásait fél éven keresztül csodálhatták meg az érdeklődők. „Hihetetlen nehéz ilyen hosszú időn keresztül fenntartani a figyelmet, de úgy érzem, sikerült, a közel ötvenezres látogatószám önmagáért beszél. Ez még egy budapesti múzeumnak is dicsőségére válnak, hiszen például a Műcsarnokba 18 ezren látogattak el tavalyelőtt, míg nekünk 90 ezer látogatónk volt összesen” – hangsúlyozta Fogas Ottó. 2013-ban is készülnek nagy tárlattal, külföldről próbálnak alkotásokat hozni, ám ezzel kapcsolatban csak annyit árult el az igazgató, hogy nem képzőművészeti jellegű kiállításban gondolkodnak.

Fenntartócserével kezdi a 2013-as évet a múzeum

Lassan már rutinná válik a kultúrpalota életében az átszervezés, ami Fogas Ottó szerint nem a legszerencsésebb, hiszen a harmadik fenntartóváltás előtt állnak gyakorlatilag egy év alatt. Mint ismeretes, a Csongrád Megyei Önkormányzattól átkerültek a Megyei Intézményfenntartó Központhoz (MIK), jövőre pedig a szegedi önkormányzat gondozza a szegedi kiállítóhelyeket. „A megyénél is meg tudtuk állni a helyünket, évtizedekig az általuk fenntartott intézményrendszerben voltunk, idén az újonnan létrejött MIK-hez kerültünk, s ez idő alatt is komoly eredményeket értünk el. Megjegyzem, 1963 óta nem volt arra példa, hogy egy-egy települési önkormányzathoz kerüljenek a múzeumok. A megyei hatáskörünket azonban meghagyták, így az ezzel járó feladat- és hatáskör nem változik a jövőben. A várossal elindult a kapcsolatfelvételt, optimista vagyok a jövővel kapcsolatban. Eddig a közgyűléssel és a polgármesteri hivatallal megtaláltuk a hangot” – közölte a múzeumigazgató. Szegednek nem volt még múzeuma, ami merőben más rendszerben működik, mint egy városi cég vagy iskola, így Fogas Ottó úgy látja, ez némi bizonytalanságot is hoz mindkét fél részéről. Az előző átszervezések tapasztalatai alapján 4-6 hónap alatt fog minden letisztázódni, akkora mind a két fél látni fogja az irányvonalakat. „Mindent meg kell tennünk ezért, hogy a következő esztendő is sikeres legyen, nekünk az év minden tárlatát le kell szerveznünk márciusig, kemény munka vár ránk” – közölte. Fogas Ottó nem hiszi, hogy probléma adódna, mint elmondta, idén is le tudtak mindent időben szervezni az új fenntartójukkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.