Gazdaság

Emelkedő kínálat szorítja le az európai dízel árakat

Emelkedő kínálat szorítja le az európai dízel árakat

2013. január 24., csütörtök
Emelkedő kínálat szorítja le az európai dízel árakat

A nemrég lezárult és a következő néhány évben várható európai, oroszországi, mediterrán térségbeli és közel-keleti olajfinomító felújításoknak köszönhetően túlkínálat keletkezhet az európai dízel üzemanyag piacon - írja a Platts energiahordozó- és fémkereskedelmi szakmai hírportál.

A Total olajtársaság északnyugat franciaországi Gonfreville finomítója a felújítást követően hamarosan megkezdi a termelést a korábbinál lényegesen nagyobb dízel üzemanyag lepárló kapacitással. Nemrég indult be a termelés a Galp Energia finomítójában a portugáliai Sinesben, valamint január elején az izraeli Paz Oil Ashdod finomítója is megkezdte a termelést. A Paz Oil havi egy-másfél tankernyi dízel üzemanyag exportját tervezi a mediterrán piacokra. Ez a forrás különösen a nagy dízel fogyasztó Franciaországnak jöhet kapóra. Gazprom Neft tavaly októberben fejezte be a omszki, novemberben pedig a szerbiai újvidéki (Novi Sad) finomítójában a felújítást. Az oroszországi finomító-felújítási program 2016-ra fejeződik be és az így jelentkező többletkapacitás a közel-keleti kapacitásbővítésekkel együtt valósággal eláraszthatja dízel üzemanyaggal az európai piacot. A Saudi Aramco Total Refining and Petrochemicals (SATORP) napi 400 ezer hordó feldolgozó kapacitású Jubail finomítója 2013 végén, a Yanbu Aramco Sinopec Refining Company (YASREF) szintén napi 400 ezer hordó feldolgozó kapacitású finomítója pedig 2015-ben kezdi meg a termelést megnövelt dízeltermelési kapacitással. A dízelfogyasztás növekedett ugyan Európában az elmúlt években, de a növekedés üteme lassult. Emiatt fennáll a lehetősége annak, hogy kínálati többlet keletkezik a térségben, ami nyomás alá helyezi a piaci árakat. Az idén az év elején európai dízelkereslet kifejezetten gyengén alakult és csökkentek a dízel árak is. A héten dízel tanker árak az Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen térségben 13 havi mélypontra esetek, tükrözve ezzel a lanyha kereslettel szemben az európai és orosz finomítók növekvő kínálatát. Oroszország januárban várhatóan egymillió tonna Euro 5-ös dízelt exportál Primorszk kikötőjéből, több hónapja a legnagyobb mennyiséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.