Bulvár

Az extrém hideg egészségkárosító hatásaira figyelmeztet az ÁNTSZ

Az extrém hideg egészségkárosító hatásaira figyelmeztet az ÁNTSZ

2013. január 18., péntek
Az extrém hideg egészségkárosító hatásaira figyelmeztet az ÁNTSZ

Az extrém hideg egészségkárosító hatásaira hívta fel a figyelmet pénteken az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A meteorológiai előrejelzések szerint szombaton a minimumok mínusz 16 és mínusz 3 Celsius-fok között várhatók, és a nappali órákban a maximumok is mínusz 7 és mínusz 1 fok között lesznek majd. Vasárnap a leghidegebb órákban mínusz 15 és mínusz 5 fok közötti hőmérséklet valószínű, a nappali csúcsértékek várhatóan mínusz 3 és plusz 3 fok között alakulhatnak. Az ÁNTSZ közleményében azt írta: a halálozás általában is magasabb a téli hónapokban, mint nyáron. Ezt a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenzajárványok okozzák. A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe - tették hozzá. Az ÁNTSZ azt írta: az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok. Mint kifejtették: Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2 százalékkal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki. Egy nemzetközi vizsgálat során összefüggést figyeltek meg a havazás és a halálos szívrohamok között, amelyek oka - úgy tűnik - inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg. Mindezek mellett különös figyelmet kell fordítani a kihűlés, a fagyhalál megelőzésére. Kiemelték továbbá, hogy az ilyen időszakokban - ha az utak havasak, illetve jegesek - megnő a töréssel járó balesetek száma. Ezek kockázata - Budapesti vizsgálati eredmények szerint - több mint 5 százalékkal is emelkedhet a rendkívül hidegben, vagyis mínusz 3,9 Celsius-fok alatti átlaghőmérsékletű napokon. A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha valaki tartósan 15 fok alatti hőmérsékleten tartózkodik - hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ, megjegyezve, hogy ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetében jelent kiemelt kockázatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.