Közélet

Az Együtt 2014 alkotmánytervezettel készül

Az Együtt 2014 alkotmánytervezettel készül

2013. január 2., szerda
Az Együtt 2014 alkotmánytervezettel készül

A "jogállam helyreállításának és megújításának programjával" és egy alternatív alkotmánytervezettel megy a délután kezdődő ellenzéki tárgyalásokra az Együtt 2014.

A választói mozgalom szerdai sajtótájékoztatóján

Szigetvári Viktor

, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke elmondta: egy harmadik dokumentumot is megosztanak tárgyalópartnereikkel. Ez egy "visszafogott, korlátozott alkotmánykorrekcióra" tesz javaslatot abban az esetben, ha az ellenzék nem szerez kétharmados többséget a következő választásokon. Az Együtt 2014 tárgyalási javaslatában - amelyet kiosztottak az újságíróknak - azt kezdeményezi, hogy a szociális biztonsághoz, a lakhatáshoz és az egészséghez való jogot alapjogként határozzák meg. Indítványozzák a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, a médiatanács megszüntetését, a társadalmi akaratot pontosabban tükröző választási rendszer kidolgozását. Visszaállítanák az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi jogkörét, korlátoznák az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatáskörét, helyreállítanák a kisebbségi jogok és a jövő nemzedékek biztosának függetlenségét. A kormányozhatóság érdekében jelentősen csökkentenék a kétharmados törvények számát. Emellett önkormányzati reformot szorgalmaznak, valamint a részvételi demokrácia kiterjesztését. Az Együtt 2014 javaslatait

egy kodifikált alkotmánytervezetben is összefoglalta

. Szigetvári Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, a jogállamot csak jogállami eszközökkel lehet helyreállítani. Ezért készülni kell arra is, hogy az ellenzék győz a választáson, de nem szerez alkotmányozó többséget. Erre az esetre is javaslatokat fogalmazott meg az Együtt 2014 - jelezte. Szigetvári Viktor elmondta: egyelőre csak a közjogi kérdésekről szóló egyeztetéseken vesznek részt, gazdaságpolitikai tárgyalásokra nem mennek el az alkotmányos fejezet lezárásáig. "Konstruktív a hangulat", így a heti rendszerességgel tartott közjogi egyeztetések akár 3-4 hét alatt lezárhatók - jegyezte meg. Az MSZP kezdeményezésére délután a budapesti Pallas Páholyban kezdődnek tárgyalások ellenzéki szervezetek - a szocialista párt, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt - szakértői között közjogi kérdésekről. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az Együtt 2014 tárgyalási delegációját

Bárándy Péter

, a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere vezeti majd. A szocialista pártét a fia,

Bárándy Gergely

MSZP-s elnökségi tag, a Demokratikus Koalícióét pedig Molnár Csaba, a párt alelnöke vezeti.

Juhász Péter

, a Milla Egyesület elnöke hangsúlyozta, a vasárnapi előkészítő tárgyalásokon elérték, hogy a résztvevők körét bővíteni lehessen, egyúttal abban bíznak, hogy az LMP és 4K! - amelyeket az MSZP már korábban meghívott - is bekapcsolódik majd az egyeztetésekbe. A Milla fontosnak tartja, hogy sikerüljön megállapodni az ügynökkérdés és a pártfinanszírozás rendezéséről, valamint arról, hogy a határon túli magyarok megtarthassák választójogukat - ismertette Juhász Péter.

Kónya Péter

, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke annak a reményének adott hangot, hogy az Ab megsemmisíti az előzetes regisztrációról szóló rendelkezéseket. Ellenkező esetben vagy ha a kormányoldal "jogi trükközéssel" mégis bevezeti a feliratkozást, kezdeményezik, hogy a demokratikus ellenzéki erők együtt tüntessenek a Parlament előtt - közölte. A 2012. január 2-ai demonstráció helyén, az Operaház épülete előtti sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Szolidaritás hívta össze egy évvel ezelőtt az új alaptörvény elleni tüntetést, amely "ha csak egy napra is, de megvalósította az ellenzéki összefogást". A szorosabb együttműködésre azonban egy évet várni kellett - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.