Gazdaság

A szaktárca meg akarja akadályozni a földtörvény kijátszását

A szaktárca meg akarja akadályozni a földtörvény kijátszását

2013. január 26., szombat
A szaktárca meg akarja akadályozni a földtörvény kijátszását

A Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogyan lehetne megakadályozni a készülő földtörvény kijátszását. Egykori téeszekből alakult gazdasági társaságok ugyanis azt igyekeznek elérni, hogy a törvényi korlátozások ellenére egymaguk több ezer hektárnyi területet művelhessenek - olvasható a szombati Magyar Nemzetben.

A napilap azt írja, hogy a korábbi termelőszövetkezetből létrehozott cégek, amelyek jellemzően több ezer hektárt művelnek, most házról házra járva igyekeznek rávenni a tulajdonosokat arra, hogy a bérleti szerződéseket hat-nyolc évvel a lejártuk előtt hosszabbítsák meg újabb tíz-tizenöt évre. Miután a készülő földtörvénynek nem lehet visszamenőleges hatálya, vagyis a meglévő szerződéseket nem érintheti, e szabály csak akkor fejtheti ki hatását, amikor a bérleti szerződések lejárnak. Ha ezeknek a cégeknek sikerül megújítaniuk bérleti szerződéseiket, akkor a földtörvény elfogadása utáni évtizedben sem változik semmi e téren.

Budai Gyula

, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a lapnak elmondta, hogy a tárcánál eddig egy ilyen konkrét esetet jelentettek be: a volt jászapáti téeszből alakult három magáncég a 2019-ben lejáró földbérleti szerződéseit igyekszik megújítani. A soron kívüli szerződésmódosítást arra hivatkozva kezdeményezik a többnyire idős, megtévesztett tulajdonosoknál, hogy erre az új földtörvény miatt van szükség. Ebben az esetben az érintett terület megközelíti a 6500 hektárt. Az államtitkár közölte, hogy a tárca vizsgálja annak lehetőségét, miként lehetne az ilyen szerződéskötésekkel szemben fellépni, esetleg olyan jogszabályokat hozni, amelyek kizárják a földtörvény kijátszásának lehetőségét - írja a Magyar Nemzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.