Kultúra

A Dömötör-templom festőjének művei a Fekete házban + FOTÓK

A Dömötör-templom festőjének művei a Fekete házban + FOTÓK

2013. január 25., péntek
A Dömötör-templom festőjének művei a Fekete házban + FOTÓK

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják.

„A hajdani Dömötör templomnak ma már sajnos csak egy tornya van Szegeden. A száz évvel ezelőtt elbontott egykori templom főoltárának bizonyos részeit itt most eredetiben, a maga teljes szépségében láthatjuk” – fogalmazott

Zombori István

történész a megnyitón. A Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott főigazgatója hozzátette, a tárlat különlegessége, hogy

Korhecz Papp Zsuzsannának

az elmúlt tizenöt évben végzett munkája révén sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét,

Stettner Sebestyént

. „Róla ma már tudjuk, hogy az 1700-as évek első felében Baján, Kalocsán, Szolnokon, Esztergomban és Budán is készített templomokban képeket” – tette hozzá Zombori. Korának vezető budai festőművésze volt Stettner Sebestyén, bajor származású alkotóként érkezett fővárosunkba, ahol nehezen sikerült megtelepednie. „Pesti alkotásai elpusztultak, de szerencsére a távolabbi régióban, így Szegeden és Szabadkán is megmaradtak művei” – közölte Korhecz Papp Zsuzsanna. A festő-restaurátor művész munkája révén immár tizenkét magyarországi alkotását sikerült beazonosítani. Megtudtuk, az itáliai barokk hatásait láthatjuk művein, „szinte lebegnek a drapériák, mennyországi hangulatot próbált varázsolni a templomokba”. A Szent Dömötör-templom 1725 és 1749 között nyerte el végleges alakját, míg Stettner Sebestyén 1738-39-ben készítette el a pont száz esztendeje elbontott templom monumentális méretű, háromszintes főoltárának barokk festményeit. A tárlaton az egykori templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.