Írjon nekünk

Közélet

A délvidéki népirtásra emlékeztek Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

„Az 1944/45-ös délvidéki megtorlás volt a magyar holokauszt” – jelentette ki Teleki Júlia, a népirtás túlélője a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán rendezett megemlékezésen. A 68 évvel ezelőtti eseményeket felelevenítő rendezvényen elhangzott, országos emléknappal kellene emlékezni a tömegmészárlás áldozataira.

„Az emberek valóban nem beszéltek az akkori történésekről, kivéve édesanyámat, aki mindig elmesélte, hogy mi történt velünk. Azért kutattam ez után, mert azt akartam, ha már az apámnak nincs sírhelye, legalább egy könyvben legyen leírva a neve azokkal együtt, akiket szintén ártatlanul kivégeztek” – nyilatkozta portálunknak Teleki Júlia, a népirtás túlélője. Elérte, hogy családját rehabilitálják, de mire odáig jutott, hogy ne tekintsék háborús bűnösnek, egyedül maradt. „Már nagyon kevés a túlélő, 68 év eltelt. A legfontosabb az lenne, hogy a mindenkori szerb kormány kimondja, nagyon sok ártatlan magyart kivégeztek. Ha ez megtörténik, akkor az egy bocsánatkérésnek is megfelel, mert nem lehet parancsszóra megbocsátani, kérniük kell” – fogalmazott. Teleki Júlia reméli, hogy Áder János köztársasági elnök és Tomislav Nikolic szerb elnök közösen fog koszorút elhelyezni az áldozatok emléke előtt tisztelegve, amit már korábban Sólyom László volt köztársasági elnök és Boris Tadic elnök is tervezett. Szerinte ez a gesztus a túlélők és délvidéki magyarságnak egyaránt üzenetértékű lenne.

A kivégzések után január 23-án Teleki Júliát és családját kiűzték az otthonukból, majd nyolc hónapot töltöttek koncentrációs táborban, és soha többé nem térhettek vissza szülőhelyükre. „Ez volt a magyar holokauszt. Emlékezni kell, s nem azért, hogy nekünk, túlélőknek jobb legyen, hanem azért, hogy ez soha többé ne történhessen meg” – jelentette ki Telek Júlia.
Dobák Lászlóné szervező emlékeztetett, még várat magára, hogy országos emléknapja legyen a délvidéki megtorlásnak, de Szegeden immár negyedik éve gyűlnek össze a határ mindkét oldaláról, hogy ne merüljenek feledésbe az akkori történések. „A Délvidéken mártírhalált halt plébánosok számára indított akciónk is az emlékezést szolgálja, a templomkertekben az ártatlanul kivégzettek előtt fejet hajtva kegyeleti helyeket állítunk. Tavaly óta négy plébánosnak állítottunk ily módon emléket” – jelentette ki Forró Lajos. Hozzátette, idén Magyarkanizsán és Péterréve településeken terveznek emlékhelyet létrehozni. Forró Lajos nagyapját veszítette el 68 évvel ezelőtt, s egy filmet is készített a délvidéki megtorlásokról, amit levetítettek a Klebelsberg-teremben. „Szerencsére egyre többen ismerik az 1944/45-ös délvidéki eseményeket, s egyre többen emlékeznek” – jelentette ki Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, aki szerint az igazságnak felszínre kell törnie és el kell jutnia mindenki szívéhez.

Egészség

Emlődiagnosztikai továbbképzést szerveznek Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mintegy 50 radiológus fejlesztheti tudását.

Tovább olvasom

Hírzóna

Két hónappal tovább lehet beváltani a rezsiutalványokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Így május végéig lehet felhasználni azokat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rendhagyó történelemórákon vesznek részt a diákok a kormányhivatalban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából.

Tovább olvasom

Aktuál