Közélet

A délvidéki népirtásra emlékeztek Szegeden + FOTÓK

A délvidéki népirtásra emlékeztek Szegeden + FOTÓK

2013. január 20., vasárnap
A délvidéki népirtásra emlékeztek Szegeden + FOTÓK

„Az 1944/45-ös délvidéki megtorlás volt a magyar holokauszt” – jelentette ki Teleki Júlia, a népirtás túlélője a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán rendezett megemlékezésen. A 68 évvel ezelőtti eseményeket felelevenítő rendezvényen elhangzott, országos emléknappal kellene emlékezni a tömegmészárlás áldozataira.

„Az emberek valóban nem beszéltek az akkori történésekről, kivéve édesanyámat, aki mindig elmesélte, hogy mi történt velünk. Azért kutattam ez után, mert azt akartam, ha már az apámnak nincs sírhelye, legalább egy könyvben legyen leírva a neve azokkal együtt, akiket szintén ártatlanul kivégeztek” – nyilatkozta portálunknak

Teleki Júlia

, a népirtás túlélője. Elérte, hogy családját rehabilitálják, de mire odáig jutott, hogy ne tekintsék háborús bűnösnek, egyedül maradt. „Már nagyon kevés a túlélő, 68 év eltelt. A legfontosabb az lenne, hogy a mindenkori szerb kormány kimondja, nagyon sok ártatlan magyart kivégeztek. Ha ez megtörténik, akkor az egy bocsánatkérésnek is megfelel, mert nem lehet parancsszóra megbocsátani, kérniük kell” – fogalmazott. Teleki Júlia reméli, hogy

Áder János

köztársasági elnök és

Tomislav Nikolic

szerb elnök közösen fog koszorút elhelyezni az áldozatok emléke előtt tisztelegve, amit már korábban

Sólyom László

volt köztársasági elnök és

Boris Tadic

elnök is tervezett. Szerinte ez a gesztus a túlélők és délvidéki magyarságnak egyaránt üzenetértékű lenne. A kivégzések után január 23-án Teleki Júliát és családját kiűzték az otthonukból, majd nyolc hónapot töltöttek koncentrációs táborban, és soha többé nem térhettek vissza szülőhelyükre. „Ez volt a magyar holokauszt. Emlékezni kell, s nem azért, hogy nekünk, túlélőknek jobb legyen, hanem azért, hogy ez soha többé ne történhessen meg” – jelentette ki Telek Júlia.

Dobák Lászlóné

szervező emlékeztetett, még várat magára, hogy országos emléknapja legyen a délvidéki megtorlásnak, de Szegeden immár negyedik éve gyűlnek össze a határ mindkét oldaláról, hogy ne merüljenek feledésbe az akkori történések. „A Délvidéken mártírhalált halt plébánosok számára indított akciónk is az emlékezést szolgálja, a templomkertekben az ártatlanul kivégzettek előtt fejet hajtva kegyeleti helyeket állítunk. Tavaly óta négy plébánosnak állítottunk ily módon emléket” – jelentette ki Forró Lajos. Hozzátette, idén Magyarkanizsán és Péterréve településeken terveznek emlékhelyet létrehozni.

Forró Lajos

nagyapját veszítette el 68 évvel ezelőtt, s egy filmet is készített a délvidéki megtorlásokról, amit levetítettek a Klebelsberg-teremben. „Szerencsére egyre többen ismerik az 1944/45-ös délvidéki eseményeket, s egyre többen emlékeznek” – jelentette ki

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, aki szerint az igazságnak felszínre kell törnie és el kell jutnia mindenki szívéhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.