Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Vezetés drogok hatása alatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Aki drogok hatása alatt vezet autót, az nem csak a saját maga, hanem azoknak az életét is veszélyezteti, akivel az úton találkozik. A drogok, bizonyos gyógyszerek megváltoztatják a vezető ítélőképességét, vezetési képességeit, és figyelmét, ráadásul illegális is.

Számos gyógyszer hatása alatt veszélyes vezetni, még akkor is, hogyha az orvos írta fel őket. Bizonyos fájdalomcsillapítók, nyugtatók, extrém álmosságot, vagy szédülést okozhatnak. Ezek nagy mértékben gátolhatnak minket, mert eme szerek hatása alatt nem tudjuk tisztán meghatározni a távolságokat, és a forgalmi helyzeteket.
A marihuána egy erősen halucinogén anyag, és vezetés közbeni fogyasztása – habár megnyugtathatja a vezetőt -, megváltoztatja az ítélő képességünket, ami balesetkehez, sérülésekhez vezethet.

Az izgatószerek, mint például a crack, kokain és metamfetaminok, szintén befolyásolják a vezetőt. Ezeknek a drogoknak a hatása alatt a tárgyak homályosnak, vagy feltűnőnek tűnhetnek. Ha ilyen szerek befolyása alatt állsz egy baleset során, valószínű hogy le is fognak tartóztatni.

Bizonyos gyógyszereknek van egy időkeretük, mialatt kifejtik tudatmódosító hatásuk. Számos fájdalomcsillapító, mint például az oxycodone a bevétel után 30 perc múlva fejti ki teljes hatását. Ez azért veszélyes, mert a vezető nem tudhatja, hogy a gyógyszer mikor kezdi el befolyásolni a vezetési képességeit.
Egyes szerek hatásai már öt percen belül jelentkeznek, ilyen például a marihuána is. Az izgatószereknél a hatás szinte azonnali, ezek a drogok 5 percen belül kifejtik teljes hatásaikat, melyek akár 6-5 óráig is tarthatnak mennyiségtől függően.

Ha egy ellenőrzés során kiderül, hogy a sofőr illegális anyagok hatása alatt áll, a vezető komoly vádakkal nézhet szembe, ráadásul könnyen a jogosítványába is kerülhet, bizonyos szereknél szabadságvesztéssel is sújtható. A biztosítások zöme nem nyújt támogatást akkor, hogyha a vezető drogok befolyása alatt áll.
Ha a vezető drogok befolyása alatt áll komoly sérülések és balesetek kockázata jelentős. A vezetők a hazafele úton könnyen eltévedhetnek, vagy elfelejthetik, hogy hova akartak menni, ezért az is megeshet, hogy egy teljesen ismeretlen helyen lyukadnak ki, ha nem is okoztak balesetet. A vezető ilyen állapotban könnyedén kárt tehet az autóban, mások tulajdonában, veszélyezteti az önmaga és utastársai, valamint más, az úton közlekedők épségét.
Emberi vonás, hogy minden vezető azt hiszi magáról, hogy ő jól vezet. Ez lehet, hogy így is van, csak éppen azt felejtjük el, hogy nem az a jó vezető, aki nem követ el hibát, hanem az, aki ki tudja védeni a másik hibáját.
Ne feledjük! A szabálytalan autós nem csak önmagát, hanem a szabályosan közlekedőket is veszélyezteti…”
Gondoljon bele abba is, milyen teherként nehezedik annak lelkére ártatlanok élete, illetve nyomorékká válása, aki balesetet okoz, és miközben esetleg saját maga nem, vagy csak alig sérül meg, akivel ütközött, az már nem ér haza.

Rengetegen váltak már lelkileg nyomorékká, depresszióssá, alkoholistává, mert egy pillanatnyi rossz döntésük következtében ártatlan emberek haltak meg, vagy váltak mozgássérültté. Önnek egy döntése-cselekedete miatt se kelljen özvegyek, elárvult gyermekek, gyermek nélkül maradt szülők szemébe néznie, ne kelljen keresnie a bocsánatkérő szavakat sem feléjük, sem valaki felé, aki megnyomorodva fekszik egy kórházi ágyon.
Az utakon nem csak magunkért és szeretteinkért, hanem másokért is felelősek vagyunk. Mindenkinek gondoljon bele abba, hogy amikor súlyos vagy halálos baleset történik, akkor a mentők, vagy a rendőrség értesíti ki a hozzátartozót. Ne a saját szemszögünkből, hanem a hozzátartozó szemszögéből gondoljuk végig!

A kiértesítő, szomorú kötelességének eleget téve udvariasan és kegyelettel közli a hírt. De ha jobban belegondolunk, akkor a következőt hallhatjuk lelki füleinkkel:

“Édesapja, édesanyja, férje, felesége, gyermeke közlekedési balesetben életét vesztette, (esetleg “ártatlanok” halálát is okozta), mert…

– két perccel korábban akart hazaérni, és áthajtott a kereszteződésen, amikor piros volt a lámpa,
– sietett a közértbe, és idegesítette, hogy az előtte haladó, bár a megengedett
sebességnél gyorsabban haladt, de ő még gyorsabb akart lenni,
– mobiltelefonon beszélt a barátjával arról, hogy mekkora halat is fogtak,
– nem bírta ki hazáig és a kocsmában megivott két sört és két felest…
– azt gondolta, hogy egy kis gyógyszer vagy drog hatására élénkebb lesz, nagyobb távolságon, esetleg gyorsabban, valakinek imponálva tud vezetni.
Sorolhatnánk még a példákat napestig. A legtöbb halálos balesetnek ilyen “jelentéktelen” és banális okai vannak. A stressz, az időjárás, és még számtalan dolog befolyásolja lelki állapotunkat, ez által figyelmünket. Ne tetézzük még alkohollal és drogokkal ezt.
Figyeljünk, és Vigyázzunk egymásra!

Jelen cikk a Szegedi Közlekedési Kft.. TÁMOP -6.1.2-11/1-2012-0435 pályázat keretében oktató jelleggel készült

(X)


Tovább olvasom

Egészség

Nincs új fertőzött Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ezúttal sem hunyt el senki szerencsére.

Tovább olvasom

Egészség

Ismét kiszűrtek egy fertőzöttet Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tegnap szerencsére nem hunyt el senki.

Tovább olvasom

Egészség

Hazánkban is fokozódik a járványhelyzet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szigoríthatnak a mostani szabályozáson.

Tovább olvasom

Aktuál