Közélet

Tandíjról, tramtrainről és légszennyezettségről vitáztak a közgyűlésen és a közmeghallgatáson + FOTÓK

Tandíjról, tramtrainről és légszennyezettségről vitáztak a közgyűlésen és a közmeghallgatáson + FOTÓK

2012. december 21., péntek
Tandíjról, tramtrainről és légszennyezettségről vitáztak a közgyűlésen és a közmeghallgatáson + FOTÓK

Heves tandíjvita után egyhangúlag támogatta az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság petícióját a szegedi közgyűlés. 6 százalékkal nőnek a parkolási díjtételek, megszülettek a stadionberuházáshoz szükséges döntések. Keresztúri Farkas Csaba lemondott a jogi bizottság elnökségéről.

16.23:

Az alpolgármester bezárja a 2012. évi közmeghallgatást. Köszönjük megtisztelő, kitartó figyelmüket!

16.22:

Ismét a zajproblémákat feszegető úr. Azt kérdezi, foglalkozik-e valaki a városban a zajproblémákkal. Solymos László: a környezetvédelmi felügyelőség.

16.20:

Solymos László jelzi, december 1-jén nyilvános közgyűlési ülésen született döntés arról, hogy ma lesz a közmeghallgatás. Mózes Ervin címzetes főjegyző hozzáteszi, általában szóban kell válaszolni a kérdésekre, a bonyolultabb felvetésekre pedig írásban.

16.18:

Dovalovszki Andrásé lehet a zárszó. Furcsa játéknak nevezi, hogy az alpolgármester azt állítja, rendesen tájékoztatják a lakosságot a szmogriadóról. Nem kapott választ arra, hogy tavaly óta történt-e bármi a levegő minőségének javítása érdekében. Azt is sajnálatosnak tartja, hogy gyakorlatilag csak egy apró felületen hirdették meg a nyomtatott helyi napilapban ezt a közmeghallgatást. Ha ezt jövőre is így el akarják titkolni, akár "év végi buliközgyűlésnek" is hívhatnák közmeghallgatás helyett. Továbbá nem érti, miért nem érkezik érdemi válasz kérdéseikre.

16.17:

Haág Zalán jelzi, a Fidesz-KDNP-s egyéni képviselőknek számos kötelezettségük van, városrészi programok is zajlanak ezekben a pillanatokban. Ugyanakkor teljes mértékben odafigyelnek a lakosságra.

16.16:

Málovics György külön köszöni a részt vevő 18 képviselőnek a jelenlétet. Fontosnak tartja azt is, ki nincs jelen. Sajnálja, hogy a Fidesz-KDNP-ből három tanácsnok, illetve a frakcióvezető is hiányzik, no meg persze maga a polgármester is távol maradt.

16.13:

Solymos László: a mentők több embert mentenek meg, mint amennyinek kárt okoznak.

16.10:

Egy újabb, idősebb úr - nevét nem értettük - a zaj és a rend problémakörét (mint a két szent tehenet) hozza szóba. Az esküvők dudáló karavánjait például groteszknek tartja. A mentők szirénázása is zavaró szerinte, szinte hullik ettől a vakolat a belvárosban. A grafitit említi még, nagyon zavarják a feliratok.

16.08:

Sarlós Ferenc is a levegő szennyezettségéről beszél. Szerinte a polgármester nem teljesítette a szmogriadótervben foglaltakat. Emellett rámutat, ha egy mérőműszer van a városban, azt a legszennyezettebb területre kellene kihelyezni, de ez sem érvényesül, így csalóka lehet a kép, hamis értéket kapunk.

16.06:

Solymos László visszautasítja, hogy a lakosság nem kapja meg a megfelelő tájékoztatást a szmogról. Egyetért vele, hogy Szegedre több mint egy mérőműszer kellene, de eddig a szakigazgatási szerv nem reagált pozitívan a kezdeményezésre.

16.03:

Dovalovszki András újabb témát hoz fel. Tavaly év végén, november 25-én már demonstrált Szeged levegőjének érdekében, akkor jóval az egészségügyi határérték felett volt a szálló por mértéke, ráadásul a város lakosságát nem tájékoztatták erről kellőképpen. Az átmenő forgalom kiterelése sokat javított a helyzeten, de még mindig meghaladja a megengedett szinten a szálló por mértéke. Mit tett az utóbbi évben a városvezetés a levegőminőség javításáért? Megjegyzi: fontos lenne a zöld területek arányának növelése.

16.00:

Solymos László szerint ezek a kérdések a kormányzat szintjére tartoznak, így itt költőinek minősülnek. Az önkormányzat azonban a tőle tehető módon a legteljesebb mértékben kiáll a szegedi universitas mellett.

15.58:

Pálmai Péter egyetemi polgár az SZTE-s hallgatók beadványáról beszél. Kiemeli, nem tartozik semmilyen politikai erőhöz, kérdéseit maga fogalmazta mai vizsgáját követően. Köszöni a képviselők délelőtti támogatását. Kérdezi, valójában hogyan érintheti a 4,2 milliárdos elvonás a Szegedi Tudományegyetemet, s arról is érdeklődik, miért nincs államilag támogatott közgazdászképzés - talán nincs szükség az államigazgatásban ilyen szakemberekre? Faggatná továbbá a képviselőket, mit kívánnak tenni az SZTE autonómiájának védelméért, illetve a kormány kapkodásának megelőzéséért.

15.55:

Solymos László azt mondja, az önkormányzat mentorprogramja európai szinten is elismert. Az antiszegregációs tervet várhatóan márciusban vizsgálják felül.

15.53:

Mihók Barbara ismerteti a szegedi cigány szegregátumokban végzett kutatást, a kapcsolódó kiadványt és kiállítást. A minél hatékonyabb antiszegregációs program megvalósításához szükség van maguktól az érintettektől származó információkra, így tulajdonképpen a városatyák munkáját segíti kutatási tevékenységük. Relatíve kis városi támogatással is nagy eredményekre lenne képes a cigány közösség - hangsúlyozza. Érdeklődik, mikor vizsgálják felül a helyi antiszegregációs tervet.

15.50:

Szentistványi István (LMP) arról szól, ebben az évben ez az egy közmeghallgatás áll a lakosok rendelkezésre, azaz a jelen lévő képviselőknek illene jobban odafigyelni a megjelent szegediek reakcióira.

15.48:

Solymos László úgy felel, a több mint százéves városszerkezetben nem mindig van lehetőség önálló kerékpársáv létesítésére, de ahol igen, ott erre törekednek.

15.45:

A Magyar Kerékpárosklub szegedi alapszervezetétől Csüllög Imre a helyi kerékpározási problémákra világít rá. Sok kerékpárút a járdán lett kijelölve például, a gyalogosoktól elvéve a felületet, ami nem szerencsés megoldás. Negatív következménye, hogy a kerékpárosok ott is járdán közlekednek, ahol egyébként nincs kijelölt kerékpárút. Pozitív viszont, hogy sok a kerékpártároló. A fejlesztés lehetőségét pedig például az egyirányú utcák a kerékpárosok számára történő kétsávúsításában véli felfedezni.

15.43:

Ismét Dovalovszki Andrásé a szó. Mint mondja, egy keretről beszélgetünk gazdasági és politikai értelemben is, ebből kellene kilépnie a városnak, hogy segítse lokálpatriótává tenni polgárait. Érdemes lenne szorosabban együttműködni az SZTE Gazdaságtudományi Kar szakembereivel. Akár kötvényt is bocsáthatna ki az önkormányzat, ellenértékeként helyi pénzt hoz létre komplex programmal.

15.42:

Nagy Sándor szerint a közösségi pénzek nem jelentenek új forrást, többletbevételt az adott közösségek számára.

15.40:

Solymos László válasza: az utóbbi években felelősen tervezte beruházásait, pályázatait az önkormányzat, megvalósíthatósági tanulmányok stb. készültek. Ma azonban nehéz megmondania bármely településvezetőnek, hogyan alakulnak települése forrásai, fontos lenne, hogy a kormány felelősségteljesebben gondolkodjon az önkormányzati szféráról.

15.38:

Dovalovszki András az első felszólaló. Örül a sok fejlesztésnek, ami a városban zajlik. Tudja, egyes beruházások az önerő miatt nem valósulnak meg, mások fenntartása nehézkes. Kérdése, miért nem lépnek túl az eddigi kereteken, akár a lakosságot bevonva miért nem keresnek megoldást az önerő finanszírozására. Helyi, közösségi pénzrendszert tartana bevezethetőnek nyugati mintára.

15.33:

A továbbiakban a megjelent civil érdeklődők bármilyen témában felszólalhatnak.

15.30:

Szentistványi István (LMP) nem érti, miért voltak 2012-ben olyan szerények a foglalkoztatók, így a városi cégek által igényelt keretszámok. A Ménesi Imre-féle beszámolót egyébként a többségben lévő baloldaliak 13 igenje, 0 nem és 2 tartózkodás mellett fogadják el.

15.26:

Juhász Gyula szól hozzá a Fidesz-KDNP részéről. Mint a városüzemeltetési bizottság elnöke jelzi, minden, a testület elé kerülő kérelmet elbírálnak, s igyekeznek bővíteni a szegedi közfoglalkoztatást minden vonatkozásban. Az önkormányzati cégeket is felszólították, lehetőségeikhez mérten vegyék igénybe a kapcsolódó pályázati lehetőségeket, forrásokat.

15.24:

És akkor a közfoglalkoztatásról! Ménesi Imre (MSZP) képviselő a szociális irodával közösen készített előterjesztést az elmúlt két évben történtekről. A szocialista politikus arról beszél, 2009-ben kapott nagyobb lendületet a közfoglalkoztatás, majd 2010 után visszaesett. Határozott véleménye, hogy a munka nem lehet büntetés, illetve a munkáért tisztességes bér jár. Úgy látja, hogy ma büntetésnek számít a közfoglalkoztatás, ezért is hullanak ki sokan a rendszerből. A szociális iroda és a munkaügyi központ adatai szerint 2011-ben átlagosan 1272 fő kapott foglalkoztatást helyettesítő támogatást, idén átlagosan 2291-en. A létszám mindössze 24 százaléka jutott közmunkához a tavalyi 49-cel szemben.

15.10:

A közfoglalkoztatás helyzetével folytatjuk. Előtte még a közmeghallgatást vezető Solymos László alpolgármester bejelenti, a városba érkező 13 új troli piros színű lesz a közönségszavazás alapján (csaknem 10 ezren voksoltak). 10 fő kap ajándékot azért, mert részt vett az akcióban. Öt perc szünetet is tartunk.

Tramtraint szeretne az elővárosi közlekedésben a szegedi közgyűlés

15.06.

A közgyűlés arról döntött, hogy a tramtrain-elképzelést fejlesszék tovább.

14.55:

Kalmár Ferenc ismétel, megfontolandónak tartja, hogy a szerzők ösztönözzék a helyi politikusokat, a szegedi, makói, vásárhelyi, mórahalmi, sándorfalvi vezetést, üljenek le, lépjenek fel együttesen agglomerációként, hangolják össze beruházási stratégiájukat, hogy sikeresebbek legyenek.

14.52:

Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) úgy véli, többrétegű fejlesztésről van szó, hiszen a vonzáskörzeti közlekedés mellett az egész Európát átölelő közlekedés elemei is megjelennek benne például a híd kapcsán. Fontos lenne kilobbizni, hogy a magyar kormány európai uniós forrásokat szánjon erre a célra.

14.49:

Kozma József (MSZP) a Duna-stratégia megerősítését szorgalmazza. Szeged határon átnyúló regionális súlyponti szerepét hangsúlyozza.

14.47:

Gyimesi László (Fidesz-KDNP) javasolja, a tervezés végén az unió számára tetszetős csomagolásba bújtassák a tervet, hogy a térséget helyezze minél jobban előtérbe ez a fejlesztés.

14.45:

Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) is emellett érvel, hangsúlyozva a harmadik Tisza-híd szükségességét.

14.43:

Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) jelzi, a városüzemeltetési bizottság a C verziót, azaz a tramtrain fejlesztését támogatja Szeged, Makó, Hódmezővásárhely viszonylatában.

14.40:

A tervezett vasúti és közúti Tisza-híd terveit is bemutatják. Összességében 23-37 milliárd forint közötti a különböző közlekedési fejlesztések költségigénye. A közgyűlésnek arról kell döntenie, milyen irányban folytatódjon a tervezés, hogy majd az állammal együtt pályázni lehessen a következő EU-s finanszírozási ciklusban, 2014-2020 között.

14.35:

A rendkívül hosszúra nyúló prezentációban külön mutatják be a Szeged - Makó közötti közlekedés fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseket. Három változatot fogalmaztak meg. Az első bővített autóbusz-hálózatról, a második az elővárosi vasút fejlesztéséről szól, a harmadik a tramtrain bevezetését irányozza elő. A projekt második ütemében számolnak már a Szeged - Hódmezővásárhely tramtrainnel.

14.20:

Az elővárosi közlekedés fejlesztésének alternatívája: autóbusz, vonat vagy tramtrain. Egy új Tisza-híd mindegyik változat esetében fontos lenne, hogy ne kelljen fél Szegedet körüljárni. A kötött pályás fejlesztés mellett érvelnek a szakértők, vasúti kapcsolatot vázolnak fel át a Tiszán. Vagy vasút, vagy tramtrain jön szóba Hódmezővásárhely, Szeged, Makó viszonylatban.

14.08:

Az érintett konzorcium prezentációjából kiderül, az elővárosi közlekedés fejlesztésével kapcsolatos elemzéseket végeztek már. Cél: a kötött pályás, vasúti közlekedésre fókuszálás, Szeged vasúti csomópont szerepének erősítése, valamint a nemzetközi gazdasági közlekedésbe való aktív bekapcsolódás. Fokozottabban kívánnak foglalkozni a határon túli kapcsolatokkal is ennek érdekében. A Hódmezővásárhely, Makó, Szeged térséget határon túli együttműködésben akarják fejleszteni.

14.05:

Szeged vonzáskörzetének közlekedésfejlesztési tervével nyitunk. Uniós forrásokból az elővárosi vasúti közlekedés előkészítésére készít tanulmányt az önkormányzat.

14.00

Két témában (Szeged vonzáskörzetének /Szeged – Makó viszonylat/ közlekedésfejlesztési terve, másrészt a helyi közfoglalkoztatás) hirdettek közmeghallgatást, de a részt vevő állampolgárok ezeken kívül is bármi másról is véleményt formálhatnak. Nem sokan gyűltek össze, de azért akad néhány érdeklődő, köztük ismert civil aktivisták.

Szünet.

Vége a közgyűlésnek.

Keresztúri lemondott, drágul a parkolás és a temetkezés

13.53:

14 órakor következik a közmeghallgatás, a közgyűlési ülés egyébiránt véget ért. Zárt ülésen még Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) bejelentette: lemond a jogi bizottságban betöltött elnöki tisztségéről.

13.52:

A VTV Szeged Haág Zalán indítványára 15 igen és 14 nem mellett kap 10 millió forint többlettámogatást. Botka László közli: hiába, mert nincs rá pénz...

13.51:

A színházigazgatói pályázat módosításánál "nem sikerül" eredményt produkálni, pedig törvény szerinti változtatást hajtanának végre (egy fővel csökkentenék a bírólóbizottság létszámát). A két nagy frakció együttes kérésére új szavazás, itt már 29 igen születik...

13.50:

Nagy egyetértésben szavaznak a támogatott előterjesztésekről. Elfogadják például a szimfonikus zenekar igazgatói posztjára kiírt pályázatot, valamint az állandó bizottságok beszámolóit, valamint a közgyűlés 2013. I. félévi munkatervét.

13.44:

Megszületett az Etelka sori stadionnal kapcsolatos településfejlesztési döntés 28 igen és 1 tartózkodás mellett, ugyanígy a pályázatok kapcsán szükséges döntések is 28 igent kapnak, 1 tartózkodó szavazatot jegyzünk.

A stadionépítéshez szükséges két határozatot

tehát ezennel meghozták a képviselők.

13.42:

Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet két (jogi, illetve városüzemeltetési) bizottsági módosítással ment át, végül 28 igennel.

13.40:

Módosították a temetkezésről szóló rendeletet 18 igen és 11 nem, a kéményseprő-ipari rendeletet 18 igen és 11 tartózkodás mellett. A parkolási díjakat 6 százalékkal emelik (17 igen, 9 nem, 2 tartózkodás).

13.35:

A Fidesz-KDNP-re várunk.

13.15:

Szállingóznak vissza a képviselők a díszterembe. A hírek szerint (még nem jogerős)

bírósági ítéletét

követően Keresztúri Farkas Csaba le fog mondani jogi bizottsági elnöki tisztségéről.

Képpel, hanggal

A Városi Televízió Szeged is élőben közvetíti a közgyűlés ülését és a közmeghallgatást, ami online portálján (http://vtvszeged.hu/) is követhető.

Szünet.

10.45:

Vége a zárt ülésnek. A közgyűlés 13.30-kor folytatja munkáját a szavazással, határozathozatallal. Feltehetően azért a halasztás, mert Keresztúri Farkas Csaba most nem lehet jelen. 14 órakor pedig közmeghallgatássá alakul át a közgyűlés ülése. Addig is köszönjük a figyelmet!

10.40:

A VTV-nek plusz 10 milliót indítványoz Haág Zalán, ehhez sincs hozzászólás. Zárt ülés következik.

10.35:

Nincs további hozzászólás, több napirendi pontot (településfejlesztési, pályázati ügyek) is így ugrunk át... Csekély ma az érdeklődés ilyen szempontból, bizony már közel vannak az ünnepek.

3 milliárdos lyukat látnak 2013-ra Botkáék

10.32:

Szentgyörgyi Pál (MSZP): 10 százalékos forráscsökkenést kell érvényesíteni jövőre minden soron, mivel 3 milliárdos lyuk keletkezik a városi büdzsében az elvonások kapcsán. Az önkormányzati cégeket - mondja - "egy-egy lobbista" eközben még több pénzzel látná el. Ismerteti: jövőre elsőbbséget élveznek majd a kötelező feladatokhoz kapcsolódó, munkabér jellegű kifizetések, s hátra sorolódnak például a bizottsági tagságokkal járó juttatások.

10.27:

A címzetes főjegyző a jogi bizottság egy módosító javaslatához fűz megjegyzést. A járásokkal összefüggő kiadásokhoz a pénzügyi bizottság előzetes hozzájárulását kérnék, ami az önkormányzati törvénnyel ellentétes Mózes Ervin álláspontja szerint, de egyéb jogszabályi akadályokat is sorol. Szomorúnak tartja, hogy 138 érintett kollégából 7 főt végül nem vesz át a járási hivatal. 50 kolléga pedig kormányhivatali köntösben maradna a városházán, de elképzelni nem tudja, milyen feladattal.

10.26:

Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet következik. Botka László arról szól, hogy február 15-éig kell majd benyújtani a városi költségvetést. Ha március közepéig nem lépne életbe, a kincstár automatikusan felfüggeszti a finanszírozást. A polgármester szerint igen nehéz a város helyzete, miután megszűnt a korábbi normatív támogatás. Annyi bizonyos, hogy sok feladatra nem fog pénz jutni jövőre Szegeden. Ha most nem fogadják el a képviselők a rendeletet, akkor a polgármester beszedi a bevételeket, s abból kifizeti a kiadásokat, tehát az ő hatásköre jelentősen megnő a következő három vonatkozásában.

10.23

Rendeletek alkotása következeik. A kéményseprés és a parkolás díjának emelése kerül terítékre. Nincs hozzászólás.

10.20:

Mindenki (25 jelenlévő) igennel szavaz, támogatja az SZTE hallgatóinak petícióját. A diákok vastapssal jutalmazzák.

10.18:

Név szerinti szavazás következik a diákok kérésére.

Ujhelyi tíz évig járt egyetemre?10.17: Kalmár Ferenc Ujhelyi Istvánt, az Országgyűlés MSZP-s alelnökét találja meg, aki állítólag tíz év alatt végezte el az egyetemet, miközben mellette politizált is. Ezt a társadalom a jövőben nem kívánja finanszírozni - emeli ki. 10.16: A polgármester válasza: amit Póda elmondott, nem igaz. A Fidesz több százezer forintos tandíjat akar valójában fizettetni. 10.14: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) javasolja, térjenek vissza a hallgatók helyzetéhez. Azt mondja, az MSZP-sek nem értik a tandíj fogalmát, hiszen az mindenkire nézve kötelező pénzfizetést jelent. Most pedig csak azoknak kell, ha kell majd fizetni, akik nem teljesítenek majd megfelelően tanulmányaik során, nem felelnek meg az őket támogató társadalom elvárásainak. Ingyenesen az tanulhat, aki teljesít, jól tanul, szorgalmas, s piacképes tudását utána Magyarországon hasznosítja. Ennek a feltételeit kell most megteremtenie a kormánynak - szögezi le. Számháború a felsőoktatás finanszírozásáról10.11: Nagy Sándor elemzi ki a diákhitel-konstrukciókat. Kitér arra is, hogy a Botka László-féle számok az irányadóak, ennyi pénzből pedig képtelenek lesznek kijönni az egyetemek. Cinikusnak tartja a kormány politikáját mind a diákok, mind az oktatók felé. 10.10: Haág Zalán úgy véli, a szocialista politika szöges ellentétben áll a most az MSZP-sek által elmondottakkal. A diákhitel kamatát is növelték annak idején, kormányon. 10.08: Botka László ismerteti: 2010-ben 186 milliárd forint jutott a felsőoktatási intézményeknek a központi büdzséből, idén már csak 134 milliárd, 2014-re 105 milliárdra ment volna ez le a kormány szándékai szerint... Ilyen kontextusban kell értelmezni a bizonyos 24 milliárdos visszapótlást. 10.07: Ismét Kalmár Ferenc, aki szerint az MSZP-sek képtelenek megérteni bizonyos dolgokat, például, hogy jövőre 24 milliárd forinttal több jut a felsőoktatásra, mint idén. Ebből 10-10 milliárd az egyetemek adósságrendezésére és az uniós pályázatok önrészére fordítható. Pozitívumnak tartja, hogy a kormányzat meghallja a diákok hangját, ennek következtében módo 10.05: Solymos László (MSZP) alpolgármester nézte tegnap az említett tévéműsort, s úgy véli, az érintett miniszter napról napra mást mond, ráadásul öt percen belül önmagának is ellentmondott a tandíjjal kapcsolatban. A kormány sarcolja az intézményeket - hangsúlyozza. Úgy tudja, jövőre 4 milliárd forintot vonnak el az SZTE-től. 10.02: Szentistványi István jelzi, maga és pártja, az LMP egyetért a diákok petíciójával, hiszen pontjaik jól jelzik a Fidesz felsőoktatási koncepciójának problémáit. Kiemeli, a mai alapelvek szöges ellentétben állnak a jelenlegi kormánypárt 2008-as népszavazási mondandójával. Emellett a társadalmi elit és a felső középosztály megerősítése mellett az alsó középréteg áldozattá válhat az átalakítás következtében - hangsúlyozza, mondván: ha tömegek szorulnak ki a felsőoktatásból, csökkenhet a társadalmi mobilitás. Ki ült háttal a tévének?10.00: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) úgy reagál, Botka tegnap biztos háttal ült a tévének, mert Balog Zoltán, a területért felelős tárcavezető kijelentette, hogy nem lesz tandíj. Fontos - jegyzi meg -, hogy a kormány piacképes diplomákat támogasson, s tegyen azért, hogy aki bekerül a felsőoktatásba, ne hulljon ki onnan, továbbá: a magyar adófizetők pénzéből ne gazdag külföldi országoknak képezzünk ki diplomásokat. 09.57: Botka László megkérdezi: erkölcsös-e, hogy a Fidesz és a KDNP 2008-ban néhány ezer forintos tandíjat szavaztatott le a néppel, majd most több százezer forintos költségtérítést akar bevezetni? 09.56: Haág Zalán Kozma József 2002 és 2010 közötti parlamenti felelősségét emlegeti fel. Botka Lászlóval közösen szavazták meg például 2006-ban a mindenkire kötelező tandíj bevezetését - emlékeztet. Elismeri, a város érdeke, hogy 30 ezer egyetemista legyen Szegeden, s maga is támogatandónak tartja az SZTE-s hallgatók követeléseit. Az SZTE szűkülését Szeged gazdasága is megérezheti09.54: Nagy Sándor a Szabad Város-frakció nevében társadalmi-gazdasági problémának, feladatnak nevezi a felsőoktatás ügyét. Az OECD felmérése szerint azok, akik felsőoktatási diplomát szereznek, az átlagnál többet keresnek és adóznak, elégedettebbek, jobb az egészségi állapotuk, kevesebben munkanélküliek, a felsőoktatásba tervezett pénz mind a társadalom, mind az egyén szintjén jól megtérülő beruházás - jelenti ki. Aki a bejutás lehetőségét szűkíti, kárt okoz, az ország jövőjét veszélyezteti - így a politikus. Szegediként azt is problémának tartja, ha csökken az SZTE hallgatóinak száma, illetve emiatt és tandíjfizetési kötelezettségük okán kevesebb pénzt költenek el a városban. A szűkülést meg fogja érezni Szeged gazdasága is - szögezi le. 09.50: Tóth Károly (MSZP) ismerteti, az SZTE minden felmérés szerint a világ 200-400 legjobb egyeteme között található. Az intézmény oktatójaként maga is nagyon büszke erre. A minőség jegyében most mégis szénszünetet rendelt el a rektor, hogy 200 millió forintot spóroljon, méltatlan a helyzet a vidék legjobb egyeteméhez - hangsúlyozza. Álszentnek tartja a kormányzati kommunikációt, mely arról szól, hogy most pénzt adnának vissza a felsőoktatásnak. Mint fogalmaz, a rendszernek kiszámíthatónak kell lennie és maradnia, különben működőképessége veszélybe kerül. 09.47: Kozma József (MSZP) szerint Szeged felemelkedése összekapcsolódott az egyetem idetelepülésével, s a jövő záloga is az egyetem fejlődése. Nehéz a helyzet - mondja -, mikor a kormány ötödször ígéri meg, hogy rendet tesz a felsőoktatásban. Bizonyos alapelveket le kell szögezni: például szélesre kell nyitni az egyetemek kapuit, el kell törölni a röghöz kötést, ingyenessé tenni mindenki számára az első tanulmányi évet, hogy bizonyíthassa képességeit. A diákhitel2-t el kell törölni, mert a családokat és a magyar költségvetést is tönkreteszi a konstrukció - így a szocialista politikus. Hozzáteszi: méltányos tandíj- és ösztöndíjrendszert kell megteremteni, mely a szociális és tanulmányi különbségekre is tekintettel van. A felsőoktatás valamennyi szereplőjét asztalhoz kell ehhez ültetni, felülről kitalált "koncepciókkal" nem lehet megváltani a világot - hangoztatja. 09.43: Az SZTE hallgatóinak követeléseit tárgyalják először. A három pontot lejjebb ismertettük. Kérik a képviselőket, álljanak ki az SZTE jelenlegi képzési rendszere és autonómiája mellett, illetve támogassák, hogy a gimnazisták időben értesüljenek a továbbtanulási lehetőségekről. A polgármester szerint különösen aktuálisak ezek a pontok, mert a kormány napról napra változtatja álláspontját. 09.40: Botka László reményét fejezi ki, hogy 13 óráig befejeződhet az ülés, majd 14 órától a közmeghallgatás rendben megkezdődhet. 09.38: A napirend megállapítása következik. Sikerült elfogadni teljes egyetértésben. Botka és Haág szurkapiszkája09.36: Botka László válasza Haágnak: "az ön által szerkesztett, a városban szórt, az MSZP-t gyalázó kiadvány biztosan a szeretetről és a megbocsátásról szól..." 09.33: Haág Zalán (Fidesz-KDNP) a következő. Ismerteti: az előző közgyűlésen, illetve azt követően a baloldal átlépte a Rubicont. Megválasztott képviselőket fizetett provokátoraik inzultáltak, MSZP-s aktivisták, külsős bizottsági tagok fizikailag is felléptek jobboldali politikusok ellen a városházán a polgármesteri kabinet irányításával. Akasztással is fenyegették a fideszeseket, amitől a mai napig nem határolódtak el a szocialisták. "Mi nem ilyenek vagyunk" - fogalmaz, azt üzenve, senki se lépjen fel hasonló eszközökkel a baloldaliak ellen. 09.30: Immár az érdemi közgyűlési munkára térünk rá. Napirend előtt Nagy Mihály, a szegedi cigány önkormányzat elnöke szól elsőként. Az idei esztendőt eddig munkájuk csúcspontjának nevezi. A két szegregátumban élők rajzai, az ott készült fotók láthatóak most is a városházi folyosón. Beszámol arról a kutatásról, melyet a szegregátumban folytatott a nemzetiségi önkormányzat a Védegylet civil szervezettel közösen. További tevékenységükhöz kéri a városatyák támogatását. Mint mondja, a város támogatásával új irodához jutottak, ahol tanoda nyílt, mely élettel telt meg. Tovább akarnak haladni a megkezdett úton, segítve a nehéz sorsú cigányság felzárkóztatását. "Csak úgy tudunk segíteni rajtuk, ha összefogunk" - emeli ki. Karácsonyi hangulatban09.25: "Törekedjetek a szeretetre!" - hangzik a fellépés zárómondata. Vajon megfogadják ezt a politikusok??? Minden képviselő kis ajándékot is kap a gyerekektől. Botka László békés, boldog ünnepeket kíván minden szegedi családnak! 09.12: Az Arany János Általános Iskola karácsonyi műsorát tekintjük meg a díszteremben. 09.07: Keresztúri Farkas Csaba is befutott, kifejezetten jókedvűnek tűnik. Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakció vezetője Tóth István Tibor SZKT-vezérrel beszélget kedélyesen, Kozma József szocialista frakcióvezető éppen Zelena András VTV-ügyvezetővel kezel. 09.03: Megérkezett a polgármester is. 09.02: Ma is zajlik egyébként a garázdaság minősített esetével vádolt Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő pere a bíróságon, ott most a közgyűlésre tekintettel egyórás szünetet rendeltek el, 10-kor folytatják, s ítélet is várható. 09.00: A karzaton megjelentek az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottságot képviselő diákok, akiknek a követeléseiről tárgyalnak a képviselők. 08.45: Jó reggelt kívánunk, köszöntünk mindenkit az esztendő utolsó közgyűlési üléséről! 9 órakor az Arany János Általános Iskola diákjainak karácsonyi műsorával kezdünk. A közgyűlés elé Az utolsó 2012-es közgyűlési ülésen - egyebek mellett - szó lesz a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet, az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló rendelet, valamint a kéményseprő-ipari közszolgáltatási szerződés módosításáról, beszámoló hangzik el az állandó bizottságok munkájáról, illetve a közgyűlés 2013. I. félévi munkatervéről. Drágulhat a temetkezés (5 százalékkal), a kéményseprés, a parkolás Szegeden, ha a közgyűlés megszavazza az emelésről szóló javaslatokat. A képviselőknek újra szavazniuk kell a parkolási díjak emeléséről, mivel a december 1-jei közgyűlés döntött ugyan az emelésről, de annak mértékéről nem. Két javaslat is van, az egyik 5, a másik 6 százalékos díjnövelésről szól. Arról is határozhatnak a városatyák, hogy eladják-e 359 millió forintért az egykori Vedres-kollégium épületét, lehetővé teszi-e az önkormányzat, hogy TAO-támogatással 6, majd 10 ezer néző befogadására alkalmas stadion épüljön az Etelka soron, s induljon-e a város egy újabb tömegközlekedés-fejlesztési pályázaton (ennek keretében egyebek mellett a 4-es villamos vonalának Dugonics tér és Kecskés közötti szakaszát újíthatnák fel, illetve fejleszthetnék a Pulcz utcai telephelyet, valamint a Csongrádi sugárút és Rókusi körút kereszteződésében lévő trolibuszfelsővezeték-csomópontot is). A képviselők elfogadhatják az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet is, amelyre azért lehet szükség, mivel 2013. január 1-jéig értelemszerűen nem lesz költségvetési rendelete a városnak. Botka László (MSZP) polgármester javaslata az átmeneti időszakra 10 százalékkal csökkentené az önkormányzati feladatok költségvetési igényét, ennyivel kevesebb jutna minden tételsoron, így ebből komoly vita várható. A polgármester ismét jelzi, számításai szerint a feladatcsökkenések után a kormány további 3 milliárd forintot von el jövőre a várostól, ami nehézséget okoz, s elsőbbséget kell élveznie a kötelező feladatok ellátásának... Jobboldali többségű bizottságok máris módosító indítványokat nyújtottak be, melyek lényege, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok havi támogatása ne csökkenjen a 2012-es szinthez képest. 138 fővel (348 főre) csökkenhet viszont a polgármesteri hivatal dolgozóinak létszáma 2013. január 1-jétől, ha támogatják a vonatkozó előterjesztést. Mindezeket megelőzően az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság előterjesztését vitatják majd meg. Emlékezetes, a demonstráló diákok követeléseinek napirendre vételéről a december 13-i, egyébiránt botrányos rendkívüli ülésen egyhangúlag határoztak. A hallgatók - ahogy arról csütörtökön beszámoltunk - most azt kérik, név szerint szavazzanak a politikusok három javaslatukról (1, Képviselőként mindent elkövetek azért, hogy megmaradjon a Szegedi Tudományegyetem 12 kara, képzési rendszere, 30 000-es hallgatói létszáma; 2, Mindent megteszek, hogy a gimnazisták ne az utolsó pillanatban értesüljenek a továbbtanulásuk feltételeiről; 3, Mindent elkövetek azért, hogy a Szegedi Tudományegyetem autonómiája minél nagyobb mértékben megmaradjon). 14 órától közmeghallgatást is tartanak. Ennek témái egyrészt Szeged vonzáskörzetének (Szeged - Makó viszonylat) közlekedésfejlesztési terve, másrészt a helyi közfoglalkoztatás. A részt vevő állampolgárok ezeken kívül is bármi más témáról véleményt formálhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.