Közélet

Felfüggesztettet kapott Keresztúri - fellebbez (FRISSÍTVE)

Felfüggesztettet kapott Keresztúri - fellebbez (FRISSÍTVE)

2012. december 21., péntek
Felfüggesztettet kapott Keresztúri - fellebbez (FRISSÍTVE)

Bűnösnek mondta ki a bíróság Keresztúri Farkas Csaba képviselőt garázdaság bűntettében és négy hónap, egy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Keresztúri fellebbez.

A Szegedi Városi Bíróság első fokon négy hónap, egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta

Keresztúri Farkas Csabát

– társtettesként, nyilvános rendezvényen, folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki a bíróság bűnösnek a politikust. A másod- és harmadrendű vádlottakat egy-egy évre próbára bocsátották. Keresztúri Farkas Csaba azonnali hatállyal lemond a jogi bizottság elnöki posztjáról. Portálunknak elmondta: képviselőségéről jogerős bírósági ítélet után mond csak le abban az esetben, ha kedvezőtlen lenne az, de egyeztetni fog a Jobbik helyi és országos vezetésével is. „Nevetségesnek tartom, hogy egy kocsmai verekedés kapcsán szolgai módon az ügyészség vádindítványát teljes mértékben helybenhagyták” – jelentette ki. Hozzátette: mind a minősítést, mind a cselekmény súlyát vitatja. A jobbikos önkormányzati képviselő elmondta, a másod- és harmadrendű vádlottaktól bocsánatot kért, nincs harag köztük. Keresztúri megjegyezte, ilyen ügyek hétvégente tucatszám előfordulnak. Szerinte egy jogászbál és egy szüreti bál között nincs sok különbség. „Felfokozott állapotban összeverekedtem egy baráti társasággal, kölcsönösen egymástól bocsánatot kértünk. Nevetségesnek tartom azt a minősítést, hogy azért nyilvános egy jogászbál, mert oda könnyen be lehet jutni. Mindenféleképpen fellebbezni fogok a bíróság döntése ellen” – hangsúlyozta. Keresztúri szerint iskolai végzettségének semmi köze tettéhez, amiért bocsánatot kért. A jobbikos politikus megítélése szerint a pénzbüntetés lett volna a megfelelő és egyben arányos ítélet.

Ahogy korábban írtuk

, elismerte bűnösségét pere első tárgyalási napján, novemberben Keresztúri. A december 21-i tárgyaláson

Kádár Gábor

bíró az enyhítő körülmények közé sorolta, hogy beismerte tettét és megbánást tanúsított, illetve azt is, hogy két kiskorú gyermeket nevel. A súlyosbító körülmények közé sorolta büntetett előéletét, s azt, hogy folytatólagosan követte el tettét. Ide sorolta Keresztúri magas iskolai végzettségét és közéleti pozícióját. A tárgyaláson

Ádám Sándor

, a politikus védője a vádlott előzetes mentesítését kérte a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól, mivel a szabadságvesztést kimondó jogerős ítélet Keresztúri Farkas Csaba képviselői mandátumának a megszűnésével járna. A bíró szerint azonban a vádlott, részben azért, mert egy szabálysértési eljárás folyik ellene, nem érdemes erre. A védő azzal is érvelt, hogy nem nyilvános rendezvény a jogászbál, ezt bizonyítandó egy levelet is csatolt, ám a bíró úgy ítélte meg, hogy a bál nyilvános rendezvénynek minősül. Az ügy másik vádlottja például sosem volt a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, őt egy egyetemista hívta meg. A másod- és harmadrendű vádlottak védője kifejtette, a testvérpár jogos védelmi helyzetben volt, tettük nem minősül garázdaságnak. Kádár Gábor viszont úgy ítélte meg, hogy miután a biztonsági őrök szétválasztották a vádlottakat a TIK előtt, majd ismét provokálták egymást, amit újabb tettlegesség követett, innentől fogva garázdaságnak minősül a cselekmény, nem jogos védelemnek. A másod- és harmadrendű vádlott testvérpárt egy év próbára bocsátották, ők elfogadták az ítéletet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.