Közélet

Új határátkelők nyílhatnak a magyar-szerb határon

Új határátkelők nyílhatnak a magyar-szerb határon

2012. december 4., kedd
Új határátkelők nyílhatnak a magyar-szerb határon

Magyar buszok eladásáról Szerbiába, új határátkelők nyitásáról, a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról, valamint a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal közös fejlesztéséről állapodtak meg a felek a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság hatodik ülésén, kedden Budapesten.

Szijjártó Péter

, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a bizottság magyar társelnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: Szerbia érdeklődik a magyar buszok iránt, a magyar kormány pedig visszavásárolta a Rábát külföldi befektetőktől, és nem titkolt célja, hogy a buszgyártás újra a magyar gazdaság fontos ágazata legyen. Hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai szövetségesének tekinti Szerbiát, minden eszközzel és tapasztalatával segíti európai integrációs törekvéseit. A vegyes bizottság ülésén a felek megállapodtak abban, hogy közös projekt keretében korszerűsítik a Budapest és Belgrád közötti vasútvonalat. A felek megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy erre a projektre támogatást szerezzenek a kínaiak által közép-európai infrastrukturális fejlesztésekre létrehozott alapból. Megállapodás született arról is, hogy előkészítik a két ország villamosenergia-hálózatának összekötését. Szijjártó Péter kifejtette: a közép-európai térségben stratégiai érdek, hogy létrejöjjenek az észak-déli irányú infrastruktúrák, és ez igaz mind a gázvezetékekre, mind a villamosenergia-hálózatokra, mind a közlekedési útvonalakra. A felek támogatják a két ország közötti vállalati, önkormányzati együttműködést is. Ennek érdekében a gazdasági és iparkamarák létrehoznak egy magyar-szerb üzleti tanácsot, továbbá felkérik a két ország külgazdasági hivatalait a kölcsönös befektetési ösztönzéshez szükséges lépések megtételére.

Goran Knezevic

szerb mezőgazdasági miniszter, a bizottság szerb társelnöke hangsúlyozta, a két ország közötti kapcsolatok problémamentesek. Hozzátette, a további együttműködés erősítése érdekében folytatni kell a vegyes bizottsági üléseket. Beszámolt arról, hogy fogadta őt Orbán Viktor kormányfő, aki ígéretet tett arra, hogy szavatolja a most megszületett megállapodásokban foglaltak megvalósítását. A szerb miniszter közölte azt is, hogy meghívta Szijjártó Pétert szerbiai látogatásra. A tájékoztatón Szijjártó Péter három új határátkelő nyitását említette a szerb-magyar határon: Ásotthalom és Királyhalom, Röszke és Horgos, valamint Bácsszentgyörgy és Hadikfalva között. Az új átkelők 2013-ban, illetve 2014 első felében nyílhatnak meg.

Magyar Levente

, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az MTI érdeklődésére közölte, hogy Röszkénél felújítják és jövőre újranyitják az 5-ös úton a régi határátkelőt, amelyet a határt szintén Röszkénél átszelő autópálya kapcsolat kiépítésével zártak be. Ez részben tehermentesíti majd az autópálya átkelőt, amely főleg a nyári időszakban nagyon forgalmas. Ásotthalom és Királyhalom között egy teljesen új átkelő létesül. Magyar oldalon már kiépült az út a határig és folyamatban van a határellenőrzési infrastruktúra telepítése is. A szerb oldalon még mintegy 30 méternyi út hiányzik, ennek megépülése után várhatóan 2013 első negyedévében megnyílik az átkelő. Bácsszentgyörgy és Hadikfalva között a tervek szerint 2014 első felében létesül határátlépő. Ezzel a jelenleg meglévő ötről nyolcra bővül a szerb-magyar határon lévő határátkelők száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.