Zenés keresztmetszet és regény Bartókról + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Temesi Ferenc Bartók című regényének bemutatójára került sor december 21-én a Somogyi-könyvtárban. Nemcsak szöveg, a zene is megidézte a legendás zeneszerzőt és zongoraművészt az SZTE Tehetségpont hallgatóinak közreműködésével.

A szerzővel Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke beszélgetett. “Az biztos, hogy Bartók ugyanolyan egyszemélyes avantgárd volt, mint mondjuk Ady. Én a regényben az embert mutatom be, hogy milyen is lehetett, milyen öröme, baja, bánata, szerelmei és csalódásai voltak – hogy az olvasó közel tudjon menni hozzá” – mondta el portálunknak Temesi Ferenc, aki fel is olvasott idén megjelent regényéből. Temesi nagyregényt írt a legendás zeneszerzőről, zongoraművészről és népzenekutatóról. A regény formai alapja az aranymetszés, amelyet Bartók is használt.

no images were found

A beszélgetést az SZTE Tehetségpont fiataljainak fellépése színesítette, akik egy-egy Bartók-darabbal készültek, egyfajta keresztmetszetet adva a mester életművéből. Részleteket adott elő zongorán a Mikrokozmoszból Huszár Anita (SZTE JGYPK, harmadéves BA hallgató, ének-zene szak), Bartók operájából, A kékszakállú herceg várából Tarnai Dávid (SZTE ZMK, végzett operaének-művész MA, illetve elsőéves MA hallgató énektanár szak) énekelt a nemrég Artisjus-díjjal kitüntetett Kerényi Mariann művésztanár kíséretében. Felhangzott az Este a székelyeknél is Surján Noémi (SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, klarinét szak) előadásában, zongorán közreműködött Kormányos Zoltán (SZTE ZMK, elsőéves BA hallgató, zongora szak). Egyfajta kuriózumként a Bartók-féle hegedűduók gitárátiratából is ízelítőt kaphatott a közönség Hartl Bencének és Bujdosó Gézának (mindketten az SZTE ZMK, harmadéves BA hallgatói, gitárművész szakon) köszönhetően.

A Somogyi-könyvtár és az SZTE Tehetségpont közös decemberi zenés történesei során kilenc tehetségpontos egyetemistát hallhattak az érdeklődők a bibliotékában (december 12-én egy adventi koncerten, december 19-én a szenior novellaíró pályázat eredményhirdetésén, valamint december 21-én a Bartók-könyvbemutatón), valamennyien ígéretes fiatal művészek, többségük Művészeti Diákköri Konferenciák helyezettjei, rangos kulturális intézmények fellépői.

Temesi Ferenccel készített interjúnkat a napokban olvashatják.

no images were found

Előző sztori

Kétszáz móravárosit ajándékoztak meg karácsony előtt + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Ünnepi ételosztás országszerte

Legutóbbi hasonló cikkek