Írjon nekünk

Közélet

Rendkívüli közgyűlés: kocsmai stílus a városházán, zárt ülés Botkáék nélkül, Bátyait leváltották + FOTÓK, VIDEÓ (FRISSÜL)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Füttykoncert közepette távoztak a közgyűlési többséget alkotó jobboldali politikusok, Bátyai Edina melletti demonstráció és ellentüntetés is kísérte a közgyűlést. Botka László szerint a jobboldal arcul csapta Szegedet, Bohács Zsolt azt mondta, a menesztett igazgató nem tudott élni a bizalommal.

Bohács Zsolt: Bátyai Edina nem tudott élni a bizalommal

17.20: Bohács Zsolt is nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak.
A Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta: “Az MSZP kultúrát féltő holdudvara megmutatta, hogy milyen kulturáltan tud viselkedni, és kocsmai stílust alkalmaznak hangulatkeltésre. Az elmúlt két évben Bátyai Edina lehetőséget kapott, hogy a többség bizalmát élvezve olyan szabadtérit formáljon, és kiállításokat szervezzen, ami emeli Szeged kultúráját. Sajnos nem ez a tendencia valósult meg, csökken a jegybevétel, és több olyan előadás is volt például idén, amelyről az első felvonásnál a nézők fele távozott, a Reök-palotába szervezett tárlat pedig országos botrányba fulladt” – fogalmazott. Hozzátette: ami a mai közgyűlésen zajlott, szimpla politikai hangulatkeltés volt, amellyel a fenti valós problémákról próbálták elterelni a figyelmet. “A fent említett dolgok vezettek ahhoz a döntéshez, hogy pályázat útján egy új igazgatót válasszunk, aki képes megújítani a Szegedi Szabadtéri Játékokat, hiszen ez városunk kulturális kincse, mely nemcsak ország-, hanem egész Európa-szerte magasan kvalifikált szabadtéri színház” – szögezte le.

Gyimesi: nem mérvadó az MSZP szimpatizánsainak hangulatkeltése

17.10: Gyimesi László tanácsnok a folyosón nyilatkozott a zárt ülés után. Közölte, azért kellett zárt ülésen tárgyalni Bátyai Edina leváltásának ügyét, mert a pályázati kiírásról szóló döntéssel együtt egy határozati javaslattal került a közgyűlés elé, így hiába járul hozzá a nyílt üléshez a szabadtéri korábbi igazgatója, nem lehetett szétválasztani a dolgokat, és két részben szavazni az ügyről. „Nem mérvadó az MSZP szimpatizánsainak kiabálása, hangulatkeltése, itt egy komoly, a szabadtéri jövőjét érintő kérdésről van szó, amit a tulajdonosnak kellő tisztelettel kell kezelnie, ehhez mérten pályázat útján fogunk majd új ügyvezetőt találni” – nyilatkozta portálunknak a Fidesz-KDNP-s politikus.

Botka: 15 képviselő arcul csapta a szegedieket

16.55: Botka László polgármester megtartotta sajtótájékoztatóját. Úgy fogalmazott, nehéz szavakat találnia a történtekre, de talán a legpontosabb kifejezés: 15 képviselő arcul csapta a szegedieket pártállásra való tekintet nélkül. “Ma egyetlen üzenetet küldött a Fidesz-KDNP és a Jobbik: nemcsak kártékonyak, hanem gyávák is” – mondta. Hozzátette: egyértelműen beismerték a zárt üléssel, nincs kézzelfogható érvük a szabadtéri leváltott igazgatója ellen, az érvelés helyett pedig a titkolózást választották. Ő december 1-je óta abban bízott, a jobboldali képviselők meghallják a magyar kulturális élet reprezentánsainak hangját, hogy elfogadhatatlan a módszerük, mellyel felléptek Bátyai Edina ellen, s ide akartak hozni egy új ügyvezetőt, aki Kohári Nándor haverjaként mutatkozott be. Ez az ügy az öncélú politizálásról szól szerinte, a hatalom elfogadhatatlan gyakorlásáról. Emlékeztetett: jövőre amúgy is pályáztatni kellett volna a szabadtéri igazgatói posztját, ezért nem érti, “miért érte meg ez a balhé”.
Ami a cégvezetőket illeti, miközben csökken az életszínvonal, és növekszik a munkanélküliség, 61 millió forintnyi prémiumot ítéltek meg 14 önkormányzati cégvezetőnek az év végén. Súlyosan törvénysértő volt Bátyai Edina leváltása, illetve a prémiummal kapcsolatos döntés is a polgármester szerint.
Botka László hangsúlyozza: ami történik, nem Szeged város szégyene. A város büszke nyitott, sokszínű, toleráns kulturális életére, soha nem szóltak bele a kulturális intézmények működésébe, a művészeti élet képviselőire és a közönségre bízták azt. Ezek után érthetetlen, hogy most a közgyűlési többséget alkotó politikusok durván beleavatkoztak a kultúra életébe. Az pedig szerinte a vagyonrendeletbe ütközik, hogy az átmeneti időszakban a szabadtéri ideiglenes ügyvezetője csak 1 millió forintig vállalhat kötelezettséget. Jó híre a szegedieknek: “már csak másfél év van hátra, addig fél lábon is kibírjuk.” Bejelenti: a két határozat mindazonáltal hatályba lépett a mai napon.
Újságírói kérdésere felelve végül elmondja: jövő pénteken név szerinti szavazással dönt a közgyűlés az SZTE-s diákok nyilatkozatát érintő határozati javaslatról. Megdöbbentőnek tartja a felsőoktatás kormányzati átalakításának lépéseit, különösen annak tükrében, hogy tavaly 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemekre, mint korábban, s a diákhitelt csak 5 ezren vették fel. Sok tehetséges, nehéz sorsú fiatal marad ki a felsőoktatásból – szögezi le.

Menesztették Bátyai Edinát, füttykoncert kísérte a jobboldali képviselőket

16.46: Bohács Zsolt és Gyimesi László (Fidesz-KDNP) nyilatkozott a sajtónak, megküzdve a bekiabálásokkal, hamarosan közöljük álláspontjukat.

16.45: 15-0-lal szavazták meg, erősítették meg mindkét előterjesztést, illetve korábbi határozatot a képviselők (Fidesz-KDNP, Jobbik). Bátyai Edinát tehát leváltották, s pályázatot írnak ki az ügyvezetői posztra. A folyosón néhány érdeklődő (civil és millás) maradt, s nyilvánítja ki hangosan nemtetszését. Erőteljesen bírálják a Fideszt és annak politikusait, a “szégyelljék magukat” a legenyhébb kifejezés. Közben a jobbikosok a liberálisokat támadják verbálisan. Óriási a tumultus és a hangzavar a folyosón!!! Füttykoncert közepette kell távozniuk a két határozatot megszavazó politikusoknak.

Nem vesz részt a zárt ülésen az MSZP, a Szabad Város Egyesület és az LMP

16.35: Az MSZP és a Szabad Város Egyesület, valamint az LMP képviselői nem vesznek részt a zárt ülésen, a folyosón várakoznak. Az ülést Solymos László alpolgármester vezeti.

16.30: Botka László arra készül, hogy a közgyűlés gyorsan megerősíti két december 1-jei határozatát, azaz leváltja Bátyai Edinát, s pályázatot ír ki a szabadtéri ügyvezetői posztjára, valamint dönt a cégvezetők idei prémiumfeladatairól és prémiumáról.

16.25: A zárt ülésen szavazás is lesz a két napirendi pont (szabadtéri igazgatóváltása, cégvezetői prémium) ügyében, majd jelzik: Botka László sajtótájékoztatót tart.

Ordibálás mindkét karzatról!

16.20: Zárt ülés következik tehát! Komoly hangzavar támad a teremben, az érdeklődők fütyülnek! “Szégyen!”, illetve “Viktor ideszólt?” – skandálják, miközben a polgármester tíz perc szünetet rendel el. A jobboldali ellentüntetők eközben a millásokat, a kommunistákat, a bolsevikokat támadják kőkeményen a másik karzatról! Igen-igen durva megjegyzések hangoznak el mindkét részről. Mintha egy kocsmában lennénk, kedves olvasók…

16.19: 14 igen, 14 nem, Bohács Zsolt gépe nem működött. Új szavazás! 15 igen és 14 nem mellett úgy határoztak: zárt ülés következik. (A napirendet 15:13 arányban fogadják el. Az LMP-s Szentistványi István nem szavazott.) Hatalmas pfújolás: megjelenik a “Nem kell a haver” transzparens a Milla részéről.

16.18: “Mitől féltek?” – érkeznek a kérdések az MSZP részéről. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Bohács Zsolt szavazást kér indítványukról, ami a jegyző szerint törvénytelen. A jobboldal zárt ülést akar. Botka László is állítja: ez a jogszabályok értelmében lehetetlen, mert Bátyai Edina kérte a nyilvánosságot. A polgármester azt állítja: ez a Fidesz részéről beismerő vallomás…

Mózes Ervin: törvénytelen a zárt ülés

16.16: Mózes Ervin ragaszkodik ahhoz, hogy ebben a személyi kérdésben nyílt tárgyalást kell tartani az érintett személy kérésére, ehhez neki joga van. Botka László azt mondja: érthető, hogy a Fidesz-frakció szégyelli magát, de ha elzavarják a médiát, szerinte a város akkor is tudni fogja, mit tettek. Közben jogértelmezési vita robban ki a Fidesz-KDNP és Mózes Ervin között.

16.14: Kohári Nándor zárt ülést kér. Botka László: ezen nem csodálkozunk! Mózes Ervin címzetes főjegyző állásfoglalását kéri. A főjegyző jelzi, vannak kötelezően nyilvános napirendi pontok is, ez esetben erről van szó, mert Bátyai Edina írásban, kifejezetten kérte a nyilvánosságot.
A polgármester közben a VTV Szegedet ostorozza, mivel elmaradt az előre bejelentett élő közvetítés.

16.12: A napirend megállapítása következik. Botka László jelzi, két közgyűlési határozatot nem írt alá, mert azokat az önkormányzat érdekeivel ellentétesnek tartja.
Közben távoznak a hallgatók.

Szimpátiaszavazás a hallgatók mellett

16.11: Botka László jelzi, SZMSZ szerint jövő pénteken tudják tárgyalni a határozatot, maga a nyilatkozat kézfeltartással 29 igent kapott, amit megtapsoltak a diákok.

16.10: Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság szerdán megfogalmazott határozati javaslatát ismertetni. Kérik, támogassák: maradjon meg az SZTE 12 kara, képzési rendszere, 30 ezres hallgatói létszáma; a gimnazisták ne az utolsó percekben értesüljenek továbbtanulási lehetőségeikről; s maradjon meg az SZTE autonómiája. Vastapsot kap a nyilatkozat.

16.05: Botka László köszönti a szegedi hallgatók képviselőit. Jelzi, petíciót szeretnének felolvasni, amit a maga részéről támogat. A közgyűlés 29 igennel ad szót nekik.

Transzparenserdő a Széchenyi téren

16.02: A Milla is megérkezett két fővel s “Nem kell a haver” feliratú transzparenssel.

16.00: A VTV Szeged csak bejelentkezik a rendkívüli ülés elejéről, de nem fog végig közvetíteni – jelentik be közleményükben. Ennek oka, hogy a tulajdonos önkormányzat nem utalta át számukra a megszavazott november-decemberi forrást, ami a feszes gazdálkodás mellett gondot okoz a műsorkészítési tevékenység folytatásában.

15.55: “Botka + Lapcom = Dél-Botkaország”, “Tandíjstop”, “Alföldi-stop” – ezek a jobbikosoknál látható transzparensek. “LúdMilla, elég volt!” – ezt is náluk olvashatjuk. “Szegedhez méltó kultúrát” is követelnek. Árpádsávos lobogó is feltűnt.
A biztonsági őröktől származó információk szerint 40 hallgatót engedtek be a díszterembe.

Kereplőkkel érkeztek meg a szegedi diákok

15.52: Mintegy száz hallgató kereplőkkel érkezett meg a városházára, hatalmas a hangzavar. A karzaton foglalnak helyet a fiatalok.

Nem akarnak kultúrharcot a Bátyai mellett demonstráló civilek

15.50: Kikerültek az első transzparensek is a tüntetőknél. “Mentsük meg a szabadtérit!”, “Nem akarunk Szegeden kultúrharcot!”

“A Jobbik jégre teszi a liberalizmust”

15.47: A városháza előtt Tóth Péter, a Jobbik helyi elnöke azt mondta: azért tartotta fontosnak, hogy pártjával együtt megjelenjenek, mert ki kellett fejteniük: elítélik a Reök-palotában a fekáliás installációval történt vallásgyalázást. Hozzátette: mivel a Milla-csoport kiáll Bátyai Edina mellett, s ők egyértelműen Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök támogatói egyben, így vitathatatlanul politikai színezetet kapott az önkormányzati cég vezetőváltásának ügye. “A Jobbik jégre tette a liberalizmust 2010-ben, s így tesz majd 2014-ben is” – fogalmazott.

Vannak, akik egyetértenek Bátyai leváltásával

15.45: Bánfi Csaba, az ellentüntetés főszervezője, helyi vállalkozó azt nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak, hogy a híradásokból értesült: ma Bátyai Edina leváltása ellen tüntetnek a városháza előtt civilek. Ő társaival együtt meg akarta mutatni, sokan vannak olyanok is, akik egyetértenek a közgyűlés többségének döntésével, elfogadják annak indokait.
Szűk kéttucatnyi tüntetőt és mintegy tucatnyi ellentüntetőt számláltunk össze.

Felsorakoztak az ellentüntetők is

15.40: Odalent a hidegben Bátyai mellett tüntetőkhöz Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) képviselői is odaköszönt, illetve az ellentüntetők is megérkeztek a szürke épülettel szemben elterülő részre. Közöttük Tóth Péter és Rácz Tibort látjuk a helyi Jobbik vezető politikusai közül, valamint számos ismert jobboldali érzelmű civilt.

15.35: A díszteremben Tóth Károly (MSZP) és Kalmár Ferenc, illetve Gyimesi László (Fidesz-KDNP) volt a legfrissebb.

Forralt bort osztanak a demonstrálóknak, akik a leváltás módszerét támadják

15.32: Gellérfy László, a civil tüntetése főszervezője, újságíró portálunknak azt mondta, aggódik Szeged kultúrájáért és a szabadtéri jövőjéért, de legfőképpen Bátyai Edina leváltásának módszere miatt tiltakozik. A demonstrálóknak forralt bort osztanak. Bő tucatnyian jöttek össze, köztük Orosz Gábor a Demokratikus Koalíció szegedi csoportjától.

15.30: Elég kevesen vannak még az országzászló alatt, több a rendőr, biztonsági és az újságíró.

15.15: Tíz fölé nőtt a rendőrök száma a Széchenyi téren.

15 órakor érkezett az első demonstráló, itt vannak a biztonságiak és a rendőrök is

15.00: Komoly készülődést tapasztalunk a Széchenyi téren. A városháza előtt nagykivetítőt helyeztek el éppen, melynek köszönhetően az utcán is követhető lesz az ülés. Megjelent közben az első civil demonstráló, egy 70-80 év körüli bácsi, aki a portán kért eligazítást, hová lehet állni. Az országzászló alatt gyülekezhet majd társaival, 15.30-ra oda hirdették a Facebookon az első tüntetést. Megérkeztek a biztonságiak is, szép számban lesznek. Több pontot tűntek fel a rendőrök is, legalább tízet számoltunk össze közülük.

14.30: Köszöntjük Önöket a városháza díszterméből, ahol már javában folynak a technikai előkészületek. Egy hatalmas, gyönyörű karácsonyfa várja a politikusokat és a minden bizonnyal érkező civileket is. Hamarosan kezdünk!

12.00: Az idei tél eddig talán leghidegebb napján forró délután elé nézünk. Ahogy jeleztük, számos demonstráció és ellentüntetés is várható a rendkívüli közgyűléshez kapcsolódóan. Botka László Facebook-oldalán üdvözölte a Bátyai Edina melletti megmozdulásokat. “Értesültem róla, hogy több civil kezdeményezés demonstrációt szervez csütörtökön 16 órára, a Szabadtéri védelmében a rendkívüli közgyűlés idejére, a Városháza elé. Örülök, hogy kiállnak Szeged értékei mellett, tegyék ezt városunkhoz méltó módon! Köszönöm!” – írja.

A szegedi közgyűlés december 1-jén döntött arról, hogy meneszteni a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Bátyai Edinát, s helyére pályázatot ír ki, átmenetileg pedig Juhász Péter igazgatóhelyettes veszi át az önkormányzati cég irányítását.

Botka élt vétójogával

Botka László (MSZP) polgármester botrányosnak nevezte a határozatot, s “Szeged szégyenének” az azt megszavazó 15 Fidesz-KDNP-s és jobbikos politikust, s bejelentette: élve önkormányzati törvény adta jogával nem ellenjegyzi a döntést. Amennyiben azonban a december 13-án 16 órára összehívott rendkívüli közgyűlés megerősíti korábbi elhatározását, az azonnal hatályba lép. Ugyanez a helyzet az önkormányzati gazdasági társaságok igazgatóinak 2012-es prémiumfeladataival, illetve prémiumával kapcsolatos előterjesztést illetően. A polgármester a jobboldali többség határozatot törvénytelenségre hivatkozva dobta vissza, így a napirendi pont csütörtökön délután ismét terítékre kerül. Ez utóbbi ügyben az LMP szerdán nyilvánította ki álláspontját mondván: a városi cégvezetők prémiuma gyakorlatilag visszamenőleges hatályú béremeléssé válik a közgyűlés elé beterjesztett javaslat elfogadása esetén.

Ami a szabadtéri ügyét illeti, Botka László a mai ülésre nyilatkozatában úgy fogalmaz, Bátyai Edina leváltása önkormányzati érdekbe ütközik, hiszen már meghirdették a játékok 2013-as műsortervét, megkezdődtek a jegyértékesítések, ám folyamatban vannak a teljesítésekkel kapcsolatos szerződéskötések. Gördülékeny, a határidők szigorú tartását lehetővé tévő munkára van szükség a cégnél – írja a polgármester -, éppen azért az előkészítésnek ebben a szakaszában az önkormányzat érdekével ellentétes az ideiglenes ügyvezető, majd a pályáztatást követően az új ügyvezető kinevezése. Az is veszélyezteti szerinte a hatékonyságot, hogy az ideiglenes ügyvezető csak 1 millió forintig vállalhatna kötelezettséget, illetve felhívja rá a figyelmet: megvan a veszélye, hogy a fenntartó testületei, az azokban helyet foglaló politikusok a döntési jogköröket átvéve sértik a kultúra szakmai önállóságát.

Egymásba gabalyodnak a demonstrálók?

A szabadtéri ügyében az utóbbi napokban valóságos nyilatkozatháború robbant ki. Megszólalt, összefoglalta indokait a menesztést indítványozó Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, érveltek színházi kritikusok, SZTE-s egyetemi oktatók, majd a kritikusok állításaira reagált Kelemen Csaba, az egri Agria Nyári Játékok ügyvezetője is.

Az ülés napján pedig egymásba gabalyodhatnak a különböző tiltakozások. 15.30-ra a Széchenyi téri országzászlóhoz jelentettek be a Facebookon Bátyai Edina melletti demonstrációt, 16 órára pedig a díszterembe jelezte érkezését ugyanilyen okból a Milla helyi csoportja. 15.45-kor a városházánál a “szélsőségesen liberális” millások ellen tüntetnek a Reök fekáliás installációját is elítélő civilek és a Jobbik. Közben a felsőoktatási keretszámok és a tandíj ügyében tüntető szegedi hallgatók érkezése is várható, hiszen az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága szerdán jelezte: azt akarja, hogy a képviselők foglalkozzanak a diákok problémáival, petíciójával.

Hírzóna

Zsebükbe nyúlnak az áruházláncok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Maradéktalanul teljesíteni fogják az új előírást.

Tovább olvasom

Hírzóna

A falunapok is elmaradhatnak Csongrád megyében a vészhelyzet miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Körkép.

Tovább olvasom

Hírzóna

Érintésmentes küldeménykézbesítést vezet be a Magyar Posta

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Így elkerülhető a közvetlen fizikai érintkezés és ezzel tovább csökkenthető a fertőzésveszély kockázata.

Tovább olvasom

Aktuál