Írjon nekünk

Szórakozás

Pénteki programajánló: Napirajz dedikálás a Jazzben, Magashegyi a Rongyban + FOTÓK, VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Rongy Kocsmában a Magashegyi Underground lép fel, s a zenekar a legnagyobb slágerei mellett a Rázz fel című dalt is előadja, amely a jövő tavaszra várható új dupla albumon szerepel majd. A JATE Klubban Anti Fitness Club koncert lesz, míg a Városi rock Klubban két banda, Húz ’n Tróger és a Rock Cirkusz lép fel.

Napirajz dedikálás Merényi Dániellel 15 órától a Jazz Kocsmában. A Napirajz legnagyobb szerénységgel is csak zseniálisnak nevezhető szerzője, a magyar kerékpár-manufaktúra egyszemélyes keresztes hadjárata, a reklámiparból szerencsésen kiábrándult Merényi Dániel dedikálja legújabb kötetét a Jazzben. Aki volt már dedikáláson, az tudja, aki pedig nem, azok kedvéért elmondjuk, hogy ez nem csak annyi, hogy Dani ad egy autogramot, és kész, hanem mindenki egyedi, személyre szóló rajzot kap, amellett persze, hogy lehetősége nyílik a mesterrel egy helyiségben sörözni. Könyv vásárlására természetesen a helyszínen is van lehetőség, de akinek van otthon régebbi, aláírástalan kötete, az se hagyja otthon!

Mesterségek dicsérete – kiállításmegnyitó 16.30-kor a Somogyi-könyvtárban. Cipészek, csizmadiák, papucsosok… A kiállítást megnyitja Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Közreműködők Molnár Anna és Molnár Diána (ének), a Deszki Faluház népdal szakkörének tanulói. Felkészítő tanáruk Szűcsné Molnár Erzsébet. A Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös tárlatsorozata egy-egy helyi hagyományokkal rendelkező mesterség könyves emlékeit, ábrázolásait mutatja be. 2012-ben a különböző lábbelikészítő szakmákat keltik életre a könyvtári dokumentumok és a kiállított kézműves tárgyak segítségével.

Az Orfeusz legenda nyomában 17 órától az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán. Monteverdi: Orfeo és Gluck: Orfeusz és Euridike c. műve alapján. A rendezvény házigazdája Varga Ferenc ny. középiskolai tanár.

Húz ’n Tróger + Rock Cirkusz koncert lesz 19 órától a Városi Rock Klubban. A szegedi Húz ’n Tróger zenéjére a punk, rock zenei stílus, ami a leginkább jellemző! „A jelenlegi felállást 2011. novemberétől számítjuk, előtte volt pár tagcsere. A bandánk négy tagból áll: Szlamcsik Máté (gitár/ének,) Beke Zsolt (gitár/vokál), Czecher Viktor (basszusgitár/vokál) és Bálint Bence (dob). Sok kisebb, illetve nagyobb bulit tudhatunk magunk mögött, olyan neves magyar előadok előzenekaraként léptünk színpadra, mint a Rózsaszín Pitbull vagy a Prosectura” – írják magukról. A Rock Cirkusz története 2007 elején kezdődött, Adányi Dani (ének, gitár) és Bakai Nándi (dob) ekkor alakította meg első bandáját, az Értsd, ahogy akarod! zenekart. A zöldfülű punk-rock trió egy basszusgitárossal kiegészülve fél éves működést élt meg, majd bizonyos belső problémák miatt feloszlott. A lelkesedés viszont nem lohadt le, Nándi és Dani továbbra is jó kapcsolatban maradtak, de basszusgitáros nem lévén az új zenekarra egészen 2010. májusáig kellett várni. Ekkor ismerkedtek meg a kalandos körülmények között Debrecenből Szegedre keveredett Kovács Jocóval (basszusgitár), aki már régen zenekart keresett magának. A fiúk a húrok közé csaptak az újonnan kinyitott szegedi Városi Rock Klub próbatermében, és a megalakulás után két hónappal adták első koncertjüket főként punk rock és hard rock feldolgozásokat játszva már Rock Cirkusz néven. A tagok összetételét illetően – több változós – némileg zűrös időszak következett be, de végül érkezett a zenekarba Vitay Dóri, akivel egy kiadósabb szünet után újra kellett építeni mindazt, ami Rock Cirkusz néven félbemaradt, s mindenki nagy örömére ez az újabb próbálkozás is eredményes lett!

Celebration Day – Led Zeppelin Live from London 2007 20.30-tól a Belvárosi Moziban. 2007. december 10-én a londoni O2 Arénában John Paul Jones, Jimmy Page és Robert Plant ismét életre keltette a legendás Led Zeppelint, melyhez az egykori legendás dobos, John Bonham fia, Jason Bonham is csatlakozott. A koncertről azt mondják, megismételhetetlen, mi most mégis felidézzük ezt a rocktörténeti pillanatot. Led Zeppelin: Celebration Day – A koncerten elhangzott számok: Good Times Bad Times; Ramble On; Black Dog; In My Time Of Dying; For Your Life; Trampled Under Foot; Nobody’s Fault But Mine; No Quarter; Since I’ve Been Loving You; Dazed And Confused; Stairway To Heaven; The Song Remains The Same; Misty Mountain Hop; Kashmir; Whole Lotta Love és a Rock And Roll.

A Rongy Kocsma közönségét táncoltatja meg pénteken 21 órától a Magashegyi Underground. A zenekar a legnagyobb slágerei mellett a Rázz fel című dalt is előadja, amely a jövő tavaszra várható új dupla albumon szerepel majd. Az egyik legizgalmasabb hazai zenekar, a Magashegyi Underground az elmúlt években olyan slágerekkel lett népszerű, mint a Metróhuzat, a Szeplős váll, az Anglia vagy éppen a Szívtakarítás. Bocskor Bíborka énekesnő és folyton kísérletező zenésztársai a klubkoncerten ritkábban játszott szerzeményeket is elővesznek, a készülő új lemezről pedig biztosan felcsendül a Rázz fel című dal, amit hónapok óta játszanak a rádiók országszerte. Ez a szám a jövő tavaszra várható új dupla albumon szerepel majd, amelynek egyik felét szimfonikus átiratok, a másik felét pedig új dalok adják. „A magasságokat és a mélységeket próbáljuk még élesebbé tenni. Az eddiginél elektronikusabb hangzást várhatnak, akik megtisztelnek kíváncsiságukkal. Aki ismer bennünket, az megszokhatta, hogy kísérletezgetünk, most sem lesz ez másként” – mondta a lemezről Bocskor Bíborka énekesnő.

Az Anti Fitness Club rajongókat 21 órától a JATE Klubban várják. A csapat 2002-ben alakult, többek között a Macskanadrág valamint a Prosectura társaságában is turnéztak országszerte, és a MySpace generáció egyik legnépszerűbb magyar csapatává váltak. 2007. novemberében debütált első klipjük, a „Még vár ránk ez a Föld!”, ami valódi áttörést hozott a zenekar számára. 2012-ben jelent meg harmadik, „Metamorphosis” című albumuk, melynek látványos lemezbemutató koncertjét szintén a PeCsában tartották, évek óta kitartóan lelkes rajongótáboruk előtt. Az idén tizedik születésnapját ünneplő Anti Fitness Club az ország majd’ összes színpadán megfordult, rutinos koncert zenekarrá érett.

Folyamatos kiállítások, programok

Ötven éve érkezett az első Bengáli villamos Szegedre, ebből az alkalomból emlékkiállítás nyílt a Közlekedési Emléktár Alapítvány, a Szegedi Közlekedési Kft. és az EDF DÉMÁSZ szervezésében az EDF Galériában, a Klauzál téren. A szervezők nemcsak a járművet, de a város elmúlt ötven évét is szerették volna bemutatni. A kiállításon különleges tárgyi emlékek, köztük a járműveken található feliratos táblácskák, jegyérvényesítő készülék, néhány, a villamosok irányításához szükséges menetkapcsoló vagy éppen a vezetők által utastájékoztatásra használt mikrofon is látható. A tárlaton csaknem negyven tabló segít felidézni a jellegzetes szegedi járművek pályafutásának egyes korszakait, de a látogatók tervrajzokon is tanulmányozhatják a villamosokat. Emellett a kiállított Bengáli emlékmodellbe be is ülhetnek a nézelődők, ahol kisfilmek idézik fel a múltat. Az első Bengáli ötven éve érkezett Szegedre. Az 1960-as években a fővárosban az igencsak megnövekedett utasszám miatt fejlesztették ki a négytengelyes csuklós járművet, ami bár ott nem aratott nagy sikert, a vidéki városokban évtizedekig szállította az utasokat. Szegedre 1962 novemberében érkezett az első Bengáli, majd évtizedek alatt 46 darabosra bővült a flotta. Ezek a járművek fél évszázadon át meghatározták a szegedi városképet és a villamosközlekedést. A Bengáli’50 kiállítás az EDF Galériában december második hetéig várja a látogatókat.

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij-, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Hírzóna

Megszűnik a látogatási időkorlát a vásárhelyi strandon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

De továbbra is csak a kültéri medencék üzemelnek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Elindult a nyári idény a horvát tengerparton

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A turistáknak a beutazáshoz mindössze a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon.

Tovább olvasom

Közélet

Ismét rajzpályázatot hirdet a Szegedi Vadaspark

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A létesítmény nemrég született állatkölykeiről.

Tovább olvasom

Aktuál