Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Pénteki programajánló: ír táncshow a sportcsarnokban Maszkuráék a Rongyban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Kocsis Tibor és Janicsák Veca a dómban ad ünnepi koncertet, a JATE Klubban Žagar lemezbemutatóra várják az érdeklődőket, az Édenben TalizMan’S és JackDanimalZ koncert lesz, míg a Rongy Kocsmában a We Are Rockstar után életvidám, táncra csábító örömzenét hoz Szegedre a Maszkura és a Tücsökraj.

A „Theissblume” német egyesületi kórus interaktív estje 18 órakor kezdődik a Nemzetiségek Házában, melyen német és nemzetközi karácsonyi dalok hangzanak fel.

A Vigyázat, ehető! közösségi filmhét pénteki műsorán a piacok 18 órától a Délvidék Házban. Elsőként a Termelői Piac a Szimpla Kertben Falu a nagyvárosban, őstermelők a belvárosban lesz látható, majd A legkisebb piac is számít Videó a Káptalantóti és a Hunyadi téri (Budapest) piacról. Bővebb információkat itt olvashat a vasárnapig tartó rendezvényről!

Kárpátia koncert lesz 19 órától az IH Rendezvényközpontban. A Kárpátia zenekar 2003-ban alakult. Kezdetben még 3 tagból állt (Petrás János, Csiszér Levente és Bankó Attila. Még ugyanebben az évben megjelent két albuma is: a Hol vagytok, székelyek?, és az Így volt! Így lesz!. Nem sokkal később csatlakozott az zenekarhoz Bíró Tamás (gitáros) és Galántai Gábor (billentyűs). 2004-ben megjelent a Tűzzel, vassal című album, 2005-ben Hősi énekek, 2006-ban a Piros, fehér, zöld, 2007-ben az Istenért, hazáért, 2008-ban pedig az Idők szava jelent meg. 2009-ben egy válogatás albumot jelentettek meg, amelyen szimfonikus átiratban hallhatók a korábban már népszerűvé vált dalok. Pár hónapra rá megjelent a Szebb jövőt! című album. 2010-ben megjelent az Utolsó percig, míg 2011-ben ismét egy válogatás albumot jelentettek meg Bujdosók címmel, melyen népzenei átdolgozások hallhatók. 2011 áprilisában Bíró Tamás elhagyta a zenekart, helyére Back Zoltán került. Később Szíjártó Zsolt is csatlakozott a zenekarhoz. 2011. augusztus 20-án megjelent a Justice for Hungary című album, míg idén a Rendületlenül.

Catherine Gallagher’s Irish Dance Tornado szuperprodukciója 19 órától Szegeden a Városi Sportcsarnokban lesz látható. Az ír sztepp tánc dívája, Írország Nemzeti Bajnoka Catherine Gallagher, a világ nagyszínpadai után, a magyarországi turné részeként, Szegedre is ellátogat. A többszörös ír sztepp tánc világbajnok egy fantasztikus új show-t hozott el a hazai közönségnek: gyönyörű fellépő ruhák, fergeteges ritmus, új modern, koreográfiák, és akár önálló koncerttel is felérő élő zenekaros ír dallamok. Catherine Gallagher új táncműfajt teremtetett, amely egyszerre őrzi az ír sztepptánc hagyományait, de közben mégis modern és megújult. A TORNADO, nevének megfelelően magába „szippant” és összetársít sokféle stílust és műfajt, legyen az akrobatikus tánc, vagy balett, egy különleges, kihagyhatatlan kulturális élményt ígérve! Catherine imádja Magyarországot és kultúránkat, így a magyar nézők előtt tisztelegve, egyik koreográfiájában magyar néptáncelemek is megjelennek.

Jam Session lesz 20 órától a Jazz Kocsmában. Kötetlen jam session, random muzsikálás. Ha van kedved részt venni egy közös örömzenélésben, ragadd meg a hangszered és csattogj le vele a Jazzbe! Mikrofont, erősítőt, dobcuccot adunk, a zenei tudást te hozod. Műfaji és hangszeres megkötés nincs, de a zenekari tapasztalatot elvárjuk. Csak bátran!

Kép van

Kocsis Tibor és Janicsák Veca ünnepi koncertje 20 órakor kezdődik a fogadalmi templomban. Az X-Faktort megnyerő Kocsis Tibor a szintén a tehetségkutatóban feltűnt Janicsák Vecával ad közös koncertet a dómban, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Celebration Day – Led Zeppelin Live from London 2007 20.30-tól a Belvárosi Moziban. 2007. december 10-én a londoni O2 Arénában John Paul Jones, Jimmy Page és Robert Plant ismét életre keltette a legendás Led Zeppelint, melyhez az egykori legendás dobos, John Bonham fia, Jason Bonham is csatlakozott. A koncertről azt mondják, megismételhetetlen, mi most mégis felidézzük ezt a rocktörténeti pillanatot. Led Zeppelin: Celebration Day – A koncerten elhangzott számok: Good Times Bad Times, Ramble On, Black Dog, In My Time Of Dying, For Your Life, Trampled Under Foot, Nobody’s Fault But Mine, No Quarter, Since I’ve Been Loving You, Dazed And Confused, Stairway To Heaven, The Song Remains The Same, Misty Mountain Hop, Kashmir, Whole Lotta Love, Rock And Roll.

21 órától a Rongy Kocsmában fellép a budapesti We Are Rockstar, majd a Maszkura és a Tücsökraj. A We Are Rockstars zenekart 2009-ben alapította Ligeti Gyuri (Zagar, ex-Puzzle), Faragó Tamás (Nemjuci, Dictator & Hussar, ex-Puzzle) és a számos hazai indie zenekart megjárt Kovács Csaba. A mai felállását és hangzását csak 2010 nyarán nyerte el, mikor Szijártó Tamás csatlakozott a formációhoz. Zenéjükben a 60-as évek beat zenét és a 80-as évek szinti popot keverik a modern indie rockkal. Stílusát tekintve elektronikus rock és olyan előadók hatottak az együttesre mint a Beatles, Depeche Mode, Primal Scream vagy a Killers, de a Doors zenei hatása is felismerhető.

Életvidám, táncra csábító örömzenét hoz Szegedre december 7-én, pénteken este a Maszkura és a Tücsökraj. A zenekar megmutatja, hogyan érik össze a dalaiban egyedi hangzásvilággá a funky, a latin zene, a rap, a hip-hop, a magyar nóta, a jazz, a swing és a csárdás. Már új dobosával koncertezik Maszkura és a Tücsökraj, miután Révész Csanád helyét Földesi Attila vette át. Ennek megfelelően a hangzásvilág is más lesz kissé, hiszen nem várhatják el, hogy Attila pont ugyanúgy üssön, mint elődje. A Maszkura és a Tücsökraj harmadik nagylemeze, a Sztárzseni tavasszal jelent meg. Az album picit komolyabb, érzelmesebb, mint a korábbiak, de az új dalokra is remekül mulathat minden generáció. A sajátos ízű szövegek semmivel össze nem téveszthető stíluskavalkádban csendülnek fel. A dalokban harmonikusan, egyszerre van jelen az alternatív pop, a rap, a hip-hop, a jazz, a swing, a magyar nóta és a csárdás is. Az új lemezhez már elkészült az első videóklip, amelyben a rajongók a főszereplők. A Maszkura és a Tücsökraj nyáron arra kérte közönségét, hogy a Zsír a track című dalukhoz küldjenek be mobiltelefonnal vagy kézikamerával felvett képsorokat a legőrültebb, legviccesebb, legfelszabadultabb táncmozdulataikról.

TalizMan’S és JackDanimalZ koncert lesz 21 órától a Brüsszeli körúti Éden Klubban. A TalizMan’S zenekar 1998-ban alakult Sándorfalván, eredetileg Stroke néven. A tagok a régi és persze örök rock klasszikusokon nőttek fel, így adott volt a zenekar stílusa. Az évek során több tagcsere is végbement a zenekar életében, 2010 év végén új énekes csatlakozott a zenekarhoz Molnár Dávid személyében, ezzel megalakult a mai TalizMan’s zenekar. Koncertjeiken jelenleg magyar rockzenekarok számainak feldolgozásaiból álló műsort játsszanak. A szegedi gyökerekkel bíró JackDanimalZ még 2010. februárjában állt össze, felváltva a jogelődjének számító One-Ted-et. „2004-től éveken keresztül énekesnőkkel dolgoztunk együtt, aztán egy SZIN-es koncert után rádöbbentünk, hogy no woman, no cry, négyen is megálljuk a helyünket” – árulta el portálunknak Szügyi Dániel, aki a zenekar énekese, basszusgitárosa és frontembere is egyben. Egyfajta lakossági rock and roll-t játszanak, ami arról ismerhető fel, hogy az általuk kedvelt zenei stílusok és saját ötleteik vegyítésével olyan zenét alkotnak, amit a közönség is elismer.

http://www.youtube.com/watch?v=bxL09C6LO00

Žagar lemezbemutató koncert lesz 21 órától a JATE Klubban. A történet 2001 elején kezdődött, amikor a Yonderboi Quintet három tagja (Zságer Balázs, Kovács Andor, DJ Bootsie) a Shallow and Profound turné befejeztével külön is elkezdtek próbálni Lázár Tibor dobossal kiegészülve. Első koncertjeiket akkor még Pulzus néven adták. A próbák során összeállt anyagot és Zságer Balázs addig elkészült szólómunkáit összegyúrva aztán kialakult a zenekar mai is jellemző hangzásvilága. 2002 nyarán már Žagar néven játszottak itthoni és külföldi fesztiválokon. Ezután rögzítették az első lemezanyagukat, amin egy vonós négyes mellett közreműködött többek között Ligeti György (The Puzzle) énekes is. A Local Broadcast 2002 decemberében debütált magyarországon az UCMG/Ugar kiadó gondozásában illetve 2003-ban Ausztriában az Universal Jazz-nél. A lemezt a kritikusok és a közönség is pozitívan fogadta. A Wan2 magazin minden idők legfontosabb 50 magyar lemeze közé sorolta. Azóta szinte minden honi fesztivál nélkülözhetetlen fellépői. Az országhatáron túl játszottak már Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban és Oroszországban.

Folyamatos kiállítások, programok

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij -, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

Ötven éve érkezett az első Bengáli villamos Szegedre, ebből az alkalomból emlékkiállítás nyílt a Közlekedési Emléktár Alapítvány, a Szegedi Közlekedési Kft. és az EDF DÉMÁSZ szervezésében az EDF Galériában, a Klauzál téren. A szervezők nemcsak a járművet, de a város elmúlt ötven évét is szerették volna bemutatni. A kiállításon különleges tárgyi emlékek, köztük a járműveken található feliratos táblácskák, jegyérvényesítő készülék, néhány, a villamosok irányításához szükséges menetkapcsoló vagy éppen a vezetők által utastájékoztatásra használt mikrofon is látható. A tárlaton csaknem negyven tabló segít felidézni a jellegzetes szegedi járművek pályafutásának egyes korszakait, de a látogatók tervrajzokon is tanulmányozhatják a villamosokat. Emellett a kiállított Bengáli emlékmodellbe be is ülhetnek a nézelődők, ahol kisfilmek idézik fel a múltat. Az első Bengáli ötven éve érkezett Szegedre. Az 1960-as években a fővárosban az igencsak megnövekedett utasszám miatt fejlesztették ki a négytengelyes csuklós járművet, ami bár ott nem aratott nagy sikert, a vidéki városokban évtizedekig szállította az utasokat. Szegedre 1962 novemberében érkezett az első Bengáli, majd évtizedek alatt 46 darabosra bővült a flotta. Ezek a járművek fél évszázadon át meghatározták a szegedi városképet és a villamosközlekedést. A Bengáli’50 kiállítás az EDF Galériában december második hetéig várja a látogatókat.

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Aktuál