Közélet

MSZOE: sürgősen kezelni kell az óvodai férőhelyhiányt

MSZOE: sürgősen kezelni kell az óvodai férőhelyhiányt

2012. december 30., vasárnap
MSZOE: sürgősen kezelni kell az óvodai férőhelyhiányt

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint az óvodák indokolatlan zárva tartása és a férőhelyek hiánya ma már akuttá vált társadalmi probléma, amelyet az oktatásirányításnak sürgősen meg kell oldani, mielőtt 3 éves kortól kötelezővé válik az óvodába járás.

Állásfoglalásuk szerint mielőtt 3 éves kortól kötelezővé válik az óvodába járás, annyi óvodát kell létesíteni, hogy az adott körzetben lakó gyermekek, télen-nyáron, maximum tizenöt perc alatt gyalogosan is elérjék. A szülőket nagyon is érdekli, hogy az óvodabezárások, a férőhelyek hiánya és a pedagógusszabadságolások miatti óvoda összevonások következményeképp, a gyermekeiket egyre nagyobb távolságra kell utaztatni korán reggel - írták. Az MSZOE szerint a 3-5 éves kisgyermekek számára „aránytalan teherrel” jár a koránkelés és a nagy távolságokra való utaztatás - jegyezték meg. Kitértek arra is: az óvodák egyre durvább, indokolatlan pénzkövetelésekkel állnak elő arra hivatkozva, hogy "szegény az önkormányzat". Sok óvoda megköveteli, hogy a szülők vigyék be a gyümölcsöt, a tisztasági csomagot, tisztítószereket, a paplant, ágyneműt, író- és festőeszközöket, vagy az óvodában megkérik a szülőket, hogy a gyermek reggelizzen otthon. Szednek pénzt úszásoktatásra, vívásra, lovaglásra, nyelvoktatásra, folyik a csoportpénz szedés, óvodai ballagásra, pedagógus napi ajándékra, kirándulásra - sorolták. Álláspontjuk szerint az óvodában csak a szülők által megrendelt különleges szolgáltatásokért lehet pénzt beszedni, de csak térítési díj formájában - rögzítették. Az óvoda köteles közzétenni a térítési díj, egyéb díjfizetési kötelezettség jogcímét és mértékét, továbbá nevelési évenként az egy főre megállapított díjak mértéket, a fenntartó által adható kedvezményeket, beleértve a jogosultsági és igénylési feltételeket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.