Sport

Molnár József: hiányoztak a vezéregyéniségek

Molnár József: hiányoztak a vezéregyéniségek

2012. december 21., péntek
Molnár József: hiányoztak a vezéregyéniségek

Nem érzi úgy, hogy a játékstílussal vagy a játékosokkal való kapcsolatával lett volna a baj, ugyanakkor úgy látja, a Szedeáknak nincs igazi vezéregyénisége, ráadásul a csapat tagjaiból hiányzik az a képesség, hogy nyomás alatt jó döntéseket hozzanak – véli a csütörtökön menesztett tréner, Molnár József.

Mint csütörtökön hírül adtuk

, a Naturtex-SZTE-Szedeák klubvezetése csütörtökön szerződést bontott a nyáron Új-Zélandról hazatért

Molnár Józseffel

, akinek irányítása alatt a bajnokságban a csapat négy győzelem mellett kilencszer vereséget szenvedett – ebből utóbb hatszor zsinórban. „Önkritikusan, a saját hibáimról nem megfeledkezve gondolkodom a történtekről” – szögezte le rögtön beszélgetésünk elején az edző. „A szezon elején úgy éreztem, a negyedik fordulóbeli Alba-meccs volt töréspont – most már nem így látom, különösen annak fényében, hogy a fehérváriak a ZTE-re is vertek idegenben egy harmincast, így ez nem lehet mérvadó. Ráadásul azután a meccs után két légióssal és egészen jó játékkal megvertük a Jászberényt. Az ezután következő találkozókon vált világossá számomra, hogy nem pusztán légióskérdéssel kell megbirkóznunk. A csapatnak egész egyszerűen nincs vezéregyénisége. Azok a játékosok, akiknek kulcsszerepet szánt a klub, nem vezéregyéniségek, nem tudják a gödörből kirántani a csapatot. Rapszodikusan teljesítenek, kritikus helyzetben nem vállalkoznak, hanem továbbpasszolják a labdát” – mutatott rá az általa az egyik legsúlyosabbnak tekintett problémára Molnár József. Úgy véli, amikor a meccseken gödörbe került a csapat, senki nem tudta egyéni villanásaival magával ragadni a társakat. Amikor ment a szekér, nem volt gond, mindenki hozzátett egy kicsit, ám amikor igazán bajba jutott a gárda, hiányzott az igazi vezéregyéniség.

„Erre példa a Paks elleni meccs, ahol 37 percig partiban voltunk, s amikor nagyon kellett volna, akkor a jól teljesítők is kihagytak. Ugyanígy történt a Kaposvár, a Szombathely, a Zalaegerszeg és a Körmend elleni találkozón is, utóbbin annak dacára, hogy már az első negyedben szinte eldőlt a mérkőzés. Ez az egyik nagy gond. A másik az, hogy jelenleg nincs a csapatnak olyan irányítója sem, aki vezéregyéniség lehetne” – fejtette ki a tréner, aki épp e posztot illetően hozott még a felkészülési időszak előtt olyan, sokak által bírált döntést, hogy az elküldött

Drahos Gábor

helyett

Vida Mátét

tartotta meg egyesnek. Most is megerősítette: az általa elképzelt képbe Vida Máté jobban belefért, de nem mint első számú, hanem mint (úgymond) háttérirányító. Továbbra is tartja, hogy jobb választás volt, mint Drahos, még akkor is, ha talán a videókon nem látszott, milyen hullámvölgyek jellemzik játékát. Sokkal nagyon probléma, hogy nem sikerült megtalálni az ideális első számú játékmestert. A szakember ebben a vonatkozásban elismeri, a légiósok kiválasztása terén őt is terheli felelősség, jóllehet úgy érzi, túl sok véleményt kapott, amikre megpróbált odafigyelni. „

Kevin Simset

jó irányítónak tartom apró termete ellenére is, de azt hiszem, kijátszotta magát a keretből, talán valamivel nem volt elégedett…

John Gilchrist

leigazolása félig szükségmegoldás volt, de sajnos már az első meccsen megsérült. A legutóbb érkezett

Anthony Jones

szintén megsérült az első meccsén, s azóta is így játszik. Ilyen szempontból sem volt szerencsénk a külföldiekkel...” – jegyezte meg keserűen Molnár József, aki

Fekete Stefan

érkezése kapcsán hozzátette, a honosított délvidéki kosaras leigazolása szintén szükségmegoldás volt a ZTE meccs előtt, melyről a klubvezetés határozott. A menesztett mester úgy véli, ez „egyértelműen rossz döntés volt, mert Fekete, bár fizikálisan kiemelkedő, hiányzik belőle az a képesség, amit angolul úgy mondanánk, ’mental toughness’ vagy ’clear thinking under pressure’, vagyis az, hogy nyomás alatt, kritikus szituációkban jó döntéseket hozzon”.

Számos kritika érte a csapat játékstílusát is (egészen pontosan azt, mennyire volt ez adekvát a jelenlegi kerethez), ám e kérdéssel kapcsolatban szkeptikus a 41 éves szakember, s következetesen kitart korábbi álláspontja mellett. „Amikor nyertük a meccseket, és jól kosárlabdáztunk, akkor is ezeket a játékokat játszottuk. Viszont mind az edzéseken, mind a mérkőzéseken komoly problémákkal kellett szembesülnöm. A figyelem és a koncentráció olyan mértékű hiányát tapasztaltam a meccseinken, ami számomra döbbenetes, de ez jellemző volt tréningeken is” – árulta el a szakember, megjegyezve, ha bárki azt állítja, hogy nem volt eléggé kemény és szigorú, az nem mond igazat. „Partnerként kezeltem a játékosokat, ezt nem tagadom, ám biztos vagyok benne, hogy ezekkel a játékokkal is hatékony lett volna a csapat. Például legutóbb Nyíregyházán és előtte Pécsen is, amíg a játékunkat játszottuk, rendben mentek a dolgaink. Akkor kerültünk gödörbe, amikor ezt elhagytuk, és elkezdtünk egyénieskedni, mivel a játékosok valami miatt sem a szisztémában, sem egymásban nem bíztak meg. Úgy gondolom, megfelelően választottam játékrendszereket. Így is rengeteg kompromisszumot kötöttem mind támadásban, mind védekezésben, látva a csapat tagjainak képesség- és motivációbeli határait” – fejtette ki az edző. A világ másik végéről hosszú évek után nyáron hazatért tréner nem hiszi, hogy a probléma gyökere a játékfelfogásban lévő különbségekben keresendő. „Nem az a probléma, hogy egy egészen más világból, máshogyan szocializált környezetből jöttem vissza, és rosszul nyúltam a csapathoz, amelynek tagjai is máshogyan szocializálódtak. Ha újrakezdeném, akkor is ugyanígy nyúlnék a csapathoz, de jobban figyelném, mi történik körülöttem. Úgy érzem, a klubvezetésben nem mindenki támogatott, sőt, komoly háttérmunka zajlott annak érdekében, hogy végül így alakuljanak a dolgok. Én a félprofi státuszból a profizmus irányába igyekeztem vinni ezt a csapatot, ám úgy tűnik, ez nem mindenkinek tetszett” – állítja a szakember.

Molnár József szerint a csapat mentális hiányosságaira a hetedik fordulóban a Zalaegerszeg ellen itthon, hosszabbításban elszenvedett vereség is kiváló példa. „Megtörhette a csapat önbizalmát a ZTE elleni zakó, de ha fejben erősebbek lennének a játékosok, akkor ebből fel tudnak állni. Másnap ugyanúgy edzeni kell mint előtte, tovább kell lépni. Nem szabad, hogy a mindennapi munkát befolyásolja az előző napi vereség” – szögezte le a körmendi származású sportember, aki kérdésünkre válaszolva határozottan kijelentette: nem érzi úgy, hogy menet közben megbomlott volna az összhang az edző és a csapat között. S hogy hogyan tovább? „Most nehéz még megmondani, mit hozhat a jövő, de a következő egy-két héten belül el fog dőlni. Tájékozódnom kell a lehetőségekről. Nem tudom, hogy itthon vagy külföldön folytatom-e” – zárta gondolatait Molnár József.

Pintér M. Lajos - Illés András

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.