Közélet

Kozma: Az ország érdeke a jól működő felsőoktatás

Kozma: Az ország érdeke a jól működő felsőoktatás

2012. december 19., szerda
Kozma: Az ország érdeke a jól működő felsőoktatás

Oktatáspolitika gyakorlatilag nincs, és káosz van a felsőoktatás irányában is, hiszen egy hét alatt három, egymásnak ellentmondó tervezet látott napvilágot – jelentette ki Kozma József szerdai sajtótájékoztatóján. Az MSZP szegedi elnöke öt pontban összegezte a felsőoktatást érintő, szerinte sürgető lépéseket.

Nem lehet eligazodni a kormányzat szándékán, bejelentették, hogy a keretszámot tízezer ötszázra csökkentenék, majd azóta is több verzió látott napvilágot – hangsúlyozta

Kozma József

. Az MSZP Szeged városi elnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, jelenleg az látszik, hogy a hallgatók 80 százalékának extra magas tandíjat kellene fizetnie, amely szakonként különböző lenne. Szerinte mindez kettévágja az országot, azokra, akik megengedhetnek maguknak drágább képzést, illetve azokra, akik nem tudják azt finanszírozni. Hozzátette, az egész társadalom érdeke, hogy jól működő felsőoktatás legyen hazánknak. „Ez nem állami kegy, hanem az az ország érdeke” – szögezte le. Hibának nevezte, hogy jelenleg bizonytalanság van a felsőoktatási keretszámok tekintetében, hiszen közeledik a jelentkezési határidő. Kozma kijelentette, Szeged fölemelkedését az egyetem ideköltöztetése jelentette a 20. században, most pedig a város jövőjének záloga s egyben kitörési pontja is a Szegedi Tudományegyetem léte és működése. A szocialista politikus egyetért azzal, hogy a felsőoktatási rendszer átalakításra szorul, és öt pontban sorolta fel javaslatait. Kozma József közölte, mindenki számára ki kell nyitni az egyetemek kapuit, és az első év után kellene eldönteni, hogy ki folytathatná tanulmányait államilag finanszírozott képzés keretében. Második pontként a röghöz kötés eltörlését hangsúlyozta, illetve a jelenlegi diákhitel-konstrukció felülbírálását. Az MSZP szociális, illetve tanulmányi eredménytől függő ösztöndíjrendszert vezetne be, míg a felek közötti párbeszédet a Felsőoktatási Kerekasztal újbóli felállításával látná megoldottnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.