Közélet

Kelemen Csaba nyílt levélben válaszolt a kritikusoknak

Kelemen Csaba nyílt levélben válaszolt a kritikusoknak

2012. december 12., szerda
Kelemen Csaba nyílt levélben válaszolt a kritikusoknak

Nyílt levélben válaszolt Kelemen Csaba színművész, az Agria Nyári Játékok Nonprofit Kft. vezetője arra a dokumentumra, amellyel kulturális újságírók, szerkesztők, kritikusok fordultak a szegedi közgyűlés azon képviselőihez, akik Bátyai Edinának, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltásáról dönthetnek.

Az ügyvezető leváltásáról csütörtöki rendkívüli ülésén dönthet a szegedi közgyűlés ismét. A tervezett lépés ellen korábban számos szakmai szervezet tiltakozott. A Revizor kritikai portál kezdeményezésére megszületett és az MTI-hez még kedden eljuttatott nyílt levelükben a kulturális és színházi szakújságírók

kiemelték

: nem tudnak arról, hogy akár

Bátyai Edina

, akár a Szegedi Szabadtéri Játékok ellen bármilyen szakmai kifogás fölmerült volna, amely indokolttá tehetné, hogy ne töltse ki az ügyvezető a mandátumát. A vezető utódjául javasolt

Kelemen Csaba

színművészről, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatójáról szólva felvetették a kérdést, hogy a képviselők ismerik-e, hallottak-e valaha az Agria Nyári Játékokról, ahol "szórakoztató hakni-színházak" lépnek fel minden évben. Hangsúlyozzák: csak a szakmai előélet lehet az alapja a felelős kinevezésnek. A levél aláírói között van a Revizor online kritikai portál, a Színház című folyóirat, a 7óra7 színházi portál, a Community portál mellett több neves szakújságíró és kritikus. Szerdai válaszában Kelemen Csaba úgy fogalmaz: "miközben bennünket támadnak, információink szerint önök közül senki sem járt az elmúlt 18 évben az Agria Nyári Játékok produkcióin, ezért minden, amit róla írnak, teljességgel alaptalan, hiteltelen". Mint írta, a Bátyai Edina vezette szegedi szabadtéri 313 millió forint önkormányzati támogatást kapott, míg az egri játékok mindössze 8 milliót. Szegeden 4 bemutató volt, Egerben 17. Szegeden 12 előadás volt, Egerben 37. Szeged nem szervezett tájelőadást, az Agria Játékok 7 tájelőadást tartott. Hozzátette: egy független közvélemény-kutató cég elemzése szerint "a nézettség országos szinten is jelentős volt, s a tetszési index az 1-től 5-ig tartó skálán 4,2". Kelemen Csaba felhívta a levél aláíróinak figyelmét arra, hogy segíteni csak valós tények figyelembe vételével és mérlegelésével lehet. "Azok elferdítése, rossz színben való feltüntetése a jó döntést nem szolgálja" - tette hozzá. "A legnagyobb problémát pedig abban látom, amikor a kultúra, a művészet szereplőit szándékoznak egymás ellen hangolni. Tisztelettel kérem, ne hagyják, ne tegyék! Nekünk feladatunk, küldetésünk van. A világot jobbá kell tennünk közösen, megosztottság nélkül. Mindenkinek hozzá kell tennie azt, amit a jó Istentől kapott. Ez az értékét, reményét vesztett világ szomjazik a szépre, a jóra, kérem, hagyjanak bennünket nyugodtan dolgozni, tegye mindenki a maga helyén a maga dolgát, ne vegyék el az időnket azzal, hogy ilyen leveleket kelljen fogalmaznunk" - fogalmazott levelében Kelemen Csaba.

Kelemen Csaba portálunkhoz is eljuttatta nyílt levelét, melyet alább változtatás nélkül olvashat.

Kelemen Csaba nyílt levele a kritikushoz

"Tisztelt Kritikusok! A Szegedi Szabadtéri Játékok ügyében a helyi képviselőkhöz intézett levelüket olvastam, s miután abban személyemet, illetve az általam vezetett Agria Nyári Játékok Szabadtéri Színházat súlyosan minősítik, kötelességemnek érzem véleményt nyilvánítani a kérdésben, s tájékoztatni a nyilvánosságot a tényekről. Elöljáróban hadd jegyezzem meg: miközben bennünket támadnak, információink szerint Önök közül senki sem járt az elmúlt 18 évben az Agria Nyári Játékok produkcióin, ezért minden, amit róla írnak, teljességgel alaptalan, hiteltelen! Önök úgy gondolják, hogy csak az lehet jó színház, ahol minden nyáron kizárólag Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila rendez? Örömmel értesítem Önöket, hogy Vidnyánszky Attila rendezett az Agria Nyári Játékokon. Sajnos Önök erről sem tudnak, mert annyira elkerüli a figyelmüket az Egri Szabadtéri Színház. Tisztelettel kérdezem, miért nem írták le levelükben a száraz tényeket, melyeket Önöknek úgy is ismerniük kell, hogy sosem jártak városunkban. Az elmúlt évadban a Bátyai Edina vezette szegedi szabadtéri 313 millió forint önkormányzati támogatást kapott, míg az egri játékok mindössze 8 milliót. Szegeden 4 bemutató volt, Egerben 17. Szegeden 12 előadás volt, Egerben 37. Szeged nem szervezett tájelőadást, az Agria Játékok 7 tájelőadást tartott. Ezek kikerülhetetlen tények! Azt írják, hogy „csekély közönségérdeklődés és nulla szakmai érdeklődés mellett, nem születik róluk egyetlen szakmai kritika sem, mert nincs miért”. Szívesen ajánlom figyelmükbe a 2012-es kutatáselemzést, melyet egy független közvélemény kutató cég végzett; ebből kiderül, hogy a nézettség országos szinten is jelentős volt, s az értékelés az 1-től 5-ig tartó skálán 4,2. Önök többször írják a levelükben, hogy „segíteni szeretnének a döntés meghozatalában” a szegedi képviselőknek. Segíteni csak valós tények figyelembe vételével és mérlegelésével lehet! Azok elferdítése, rossz színben való feltüntetése a jó döntést nem szolgálja. Tisztelettel javaslom, nézzenek jobban utána az Agria Nyári Játékok működésének! Ne írjanak valótlanságokat, ez méltatlan a szakmához és Önökhöz is. A legnagyobb problémát pedig abban látom, amikor a kultúra, a művészet szereplőit szándékoznak egymás ellen hangolni. Tisztelettel kérem, ne hagyják, ne tegyék! Nekünk feladatunk, küldetésünk van. A világot jobbá kell tennünk közösen, megosztottság nélkül. Mindenkinek hozzá kell tennie azt, amit a jó Istentől kapott. Ez az értékét, reményét vesztett világ szomjazik a szépre, a jóra, kérem, hagyjanak bennünket nyugodtan dolgozni, tegye mindenki a maga helyén a maga dolgát, ne vegyék el az időnket azzal, hogy ilyen leveleket kelljen fogalmaznunk" - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.